Festivalul Craiova Muzicala 2019, editia 46 / 15 noiembrie – 6 decembrie

0
189

Editia de anul acesta a Festivalului „Craiova Muzicala” aduce o diversitate de concerte, explorand zone culturale si epoci diferite. Deschiderea evenimentului, pe 15 noiembrie, cu „Degeaba 30/ TUDOR GHEORGHE”, dirijor si orchestrator – MARIUS HRISTESCU, este cel mai complex si cel mai dramatic mesaj social exprimat pe o scena, de la revolutie pana in prezent. Spectacolul are la baza un concert mai vechi al lui Tudor Gheorghe, intitulat “Mie-mi pasa”, realizat in memoria martirilor de la Timisoara si a tuturor victimelor Revolutiei din Decembrie 1989.

Al doilea concert, din data de 20 noiembrie, este de fapt o conferinta „la patru maini” unde VALENTINA SANDU-DEDIU si DAN DEDIU vorbesc despre „Mentori si maestri ai muzicii romanesti”. Nu va lipsi, desigur, muzica – „Idile si guerrille” (pian la patru maini), compozitor – Dan Dediu. Muzica sa degaja energie, claritate de exprimare, siguranta melodico-armonica, bazandu-se pe un simt versatil al formei si al culorilor instrumentale, precum si pe o pendulare estetica intre ludic si tragic.
CONCERTINO ACCORDION BAND (REPUBLICA MOLDOVA), sub conducerea muzicala a lui EUGEN NEGRUTA, artist emerit, va demonstra inca o data pentru publicul larg, pe 26 noiembrie, ca la acordeon se poate interpreta nu doar muzica populara, dar si clasica, si jazz. De la bun inceput, ansamblul si-a fixat drept scop renasterea acordeonului clasic in Republica Moldova, pana atunci el fiind cunoscut drept un instrument de muzica populara.
Ansamblul de muzica veche „ANTON PANN” a ales ca misiune sa redescopere frumusetea muzicii vechi romanesti si sa o impartaseasca publicului aflat in seara de 29 noiembrie in sala de concerte a Filarmonicii „Oltenia” Craiova. Autenticitatea muzicii lor se bazeaza pe utilizarea instrumentelor de muzica traditionala, cu un sunet care sa reflecte fidel emotia acelei epoci, precum si pe o intensa activitate de cercetare care a dezvaluit documente si manuscrise vechi.
Conducerea muzicala este asigurata de CONSTANTIN RAILEANU, fondatorul si liderul Ansamblului „Anton Pann”, compozitor, dirijor, cantaret si percutionist, cercetator al vechii muzici orientale.
Unicul concert coral al Festivalului „Craiova Muzicala” – editia 46 este programat pe 3 decembrie, in preajma zilei de Sfantul Nicolae, cu Formatia de muzica bizantina „PSALMODIA” a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti. Ansamblul luat nastere in anul 1988, la initiativa arhid. prof. univ. dr. Sebastian Barbu–Bucu. Scopul initial, pastrat in cele 2 decenii de activitate, este recuperarea muzicii romanesti de traditie bizantina si promovarea unui model interpretativ autentic.
Inchiderea festivalului va avea loc pe 6 decembrie cu un concert simfonic sustinut de ORCHESTRA SIMFONICA A FILARMONICII NATIONALE „SERGHEI LUNCHEVICI” CHISINAU (REPUBLICA MOLDOVA), sub bagheta dirijorului DUMITRU C RCIUMARU. Dirijor al Teatrului National de Opera si Balet „Maria Biesu” din Chisinau si al Operei Romane Craiova, Dumitru Carciumaru este deseori invitat in Italia, Spania, Franta, Elvetia, Germania, Rusia, Ucraina si Romania, amplul sau repertoriu cuprinzand spectacole de opera si balet, programe simfonice si vocal-simfonice clasice si contemporane.

Citeste si :  Cat dureaza sa astupi o groapa in Craiova ?

Festivalul International „Craiova Muzicala” – Editia 46
15 noiembrie – 6 decembrie 2019
– Program –

Vineri, 15 noiembrie 2019, ora 19:00 – Deschiderea festivalului
Degeaba 30 – TUDOR GHEORGHE
Concert vocal-simfonic
ORCHESTRA SIMFONICA SI CORALA ACADEMICA
ALE FILARMONICII „OLTENIA”
Dirijor si orchestrator: MARIUS HRISTESCU
Pret bilet: 125 lei

Miercuri, 20 noiembrie 2019, ora 19:00
Conferinta „la patru maini”
VALENTINA SANDU-DEDIU si DAN DEDIU vorbesc despre
„Mentori si maestri ai muzicii romanesti”
In program:
Dan Dediu: Ciclul „Idile si guerrille” (pian la patru maini)
Preturi bilete: 40 lei; 10 lei (elevi, studenti, seniori)

Citeste si :  Program luna aprilie Filarmonica Oltenia Craiova

Marti, 26 noiembrie 2019, ora 19:00
CONCERTINO ACCORDION BAND (REPUBLICA MOLDOVA)
Conducerea muzicala: EUGEN NEGRUTA
Preturi bilete: 40 lei; 10 lei (elevi, studenti, seniori)

Vineri, 29 noiembrie 2019, ora 19:00
ANSAMBLUL DE MUZICA VECHE „ANTON PANN”
Conducerea muzicala: CONSTANTIN RAILEANU
Preturi bilete: 40 lei; 10 lei (elevi, studenti, seniori)

Marti, 3 decembrie 2019, ora 19:00
Concert coral
Formatia de muzica bizantina PSALMODIA
a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti
Preturi bilete: 40 lei; 10 lei (elevi, studenti, seniori)

Citeste si :  Olguta Vasilescu si statul paralel creat de PSD in Craiova!

Vineri, 6 decembrie 2019, ora 19:00 – Inchiderea festivalului
Concert simfonic
ORCHESTRA SIMFONICA A FILARMONICII NATIONALE
„SERGHEI LUNCHEVICI” CHISINAU (REPUBLICA MOLDOVA)
Dirijor: DUMITRU C RCIUMARU
Preturi bilete: 40 lei; 10 lei (elevi, studenti, seniori)

Biletele pot fi procurate de la agentia Filarmonicii „Oltenia” Craiova (program luni-vineri, orele 10:00 – 18:00).

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.