Festivalul Craiova Muzicala 2019 se deschide vineri cu spectacolul Tudor Gheorghe/”Degeaba 30”
Festivalul Craiova Muzicala 2019 se deschide vineri cu spectacolul Tudor Gheorghe/”Degeaba 30”

Editia de anul acesta a Festivalului Craiova Muzicala (15 noiembrie – 6 decembrie) aduce o diversitate de concerte, explorand zone culturale si epoci diferite. Deschiderea evenimentului, pe 15 noiembrie, cu „Degeaba 30/ TUDOR GHEORGHE”, dirijor si orchestrator – MARIUS HRISTESCU, este cel mai complex si cel mai dramatic mesaj social exprimat pe o scena, de la revolutie pana in prezent. Spectacolul are la baza un concert mai vechi al lui Tudor Gheorghe, intitulat “Mie-mi pasa”, realizat in memoria martirilor de la Timisoara si a tuturor victimelor Revolutiei din Decembrie 1989.

Al doilea concert, din data de 20 noiembrie, este de fapt o conferinta „la patru maini” unde VALENTINA SANDU-DEDIU si DAN DEDIU vorbesc despre „Mentori si maestri ai muzicii romanesti”. Nu va lipsi, desigur, muzica – „Idile si guerrille” (pian la patru maini), compozitor – Dan Dediu. Muzica sa degaja energie, claritate de exprimare, siguranta melodico-armonica, bazandu-se pe un simt versatil al formei si al culorilor instrumentale, precum si pe o pendulare estetica intre ludic si tragic.

Citeste si :  Craiova concureaza Festivalul de la Venetia ! Inca o conducta s-a spart in Craiova!

CONCERTINO ACCORDION BAND (REPUBLICA MOLDOVA), sub conducerea muzicala a lui EUGEN NEGRUTA, artist emerit, va demonstra inca o data pentru publicul larg, pe 26 noiembrie, ca la acordeon se poate interpreta nu doar muzica populara, dar si clasica, si jazz. De la bun inceput, ansamblul si-a fixat drept scop renasterea acordeonului clasic in Republica Moldova, pana atunci el fiind cunoscut drept un instrument de muzica populara.

Ansamblul de muzica veche „ANTON PANN” a ales ca misiune sa redescopere frumusetea muzicii vechi romanesti si sa o impartaseasca publicului aflat in seara de 29 noiembrie in sala de concerte a Filarmonicii „Oltenia” Craiova. Autenticitatea muzicii lor se bazeaza pe utilizarea instrumentelor de muzica traditionala, cu un sunet care sa reflecte fidel emotia acelei epoci, precum si pe o intensa activitate de cercetare care a dezvaluit documente si manuscrise vechi.

Conducerea muzicala este asigurata de CONSTANTIN RAILEANU, fondatorul si liderul Ansamblului „Anton Pann”, compozitor, dirijor, cantaret si percutionist, cercetator al vechii muzici orientale.

Unicul concert coral al Festivalului „Craiova Muzicala” – editia 46 este programat pe 3 decembrie, in preajma zilei de Sfantul Nicolae, cu Formatia de muzica bizantina „PSALMODIA” a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti. Ansamblul luat nastere in anul 1988, la initiativa arhid. prof. univ. dr. Sebastian Barbu–Bucur. Scopul initial, pastrat in cele 2 decenii de activitate, este recuperarea muzicii romanesti de traditie bizantina si promovarea unui model interpretativ autentic.

Citeste si :  Filarmonica Oltenia Craiova : Dublul concert pentru corn de Haydn, o raritate pe scena Filarmonicii

Inchiderea festivalului va avea loc pe 6 decembrie cu un concert simfonic sustinut de ORCHESTRA SIMFONICA A FILARMONICII NATIONALE „SERGHEI LUNCHEVICI” CHISINAU (REPUBLICA MOLDOVA), sub bagheta dirijorului DUMITRU CARCIUMARU. Dirijor al Teatrului National de Opera si Balet „Maria Biesu” din Chisinau si al Operei Romane Craiova, Dumitru Carciumaru este deseori invitat in Italia, Spania, Franta, Elvetia, Germania, Rusia, Ucraina si Romania, amplul sau repertoriu cuprinzand spectacole de opera si balet, programe simfonice si vocal-simfonice clasice si contemporane.

Citeste si :  Opera Romana Craiova va invita la Liliacul !

Biletele se procura de la agentia Filarmonicii „Oltenia” Craiova (telefon 0251 414 698, program luni-vineri, orele 10:00 – 18:00).

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.