Festivalul International „Craiova Muzicala”, editia 46 : Conferinta „la patru maini”

0
118

Editia de anul acesta a Festivalului „Craiova Muzicala” aduce o diversitate de concerte, explorand zone culturale si epoci diferite. Al doilea concert al festivalului, programat pentru miercuri, 20 noiembrie, ora 19:00, este de fapt o conferinta „la patru maini” unde VALENTINA SANDU-DEDIU si DAN DEDIU vorbesc despre „Mentori si maestri ai muzicii romanesti”. Nu va lipsi, desigur, muzica – „Idile si guerrille” (pian la patru maini), compozitor – Dan Dediu.

Dan Dediu (*1967, Braila) a studiat compozitia la Bucuresti cu Stefan Niculescu si Dan Constantinescu, iar la Viena cu Francis Burt. Diverse burse de creatie sau cercetare (Herder si A.Berg -Viena, Ircam-Paris, New Europe College-Bucuresti, Colegiul de stiinte-Berlin, Villa Concordia – Bamberg) au avut un rol hotarator in evolutia sa componistica. A scris peste 160 de opusuri ce acopera aproape toate genurile muzicale. Lucrarile sale au aparut pe CDuri in Romania (Societatea Romana de Radiodifuziune, Editura Muzicala), Germania (Pro Viva, Cavalli Records, Neos), Australia (Move Records), Olanda (NM Extra).

Citeste si :  Festivalul Craiova Muzicala 2019 se deschide vineri cu spectacolul Tudor Gheorghe/”Degeaba 30”

A coordonat, in calitate de director artistic, Festivalul Saptamana Internationala a Muzicii Noi, este profesor de compozitie, a fost seful catedrei de compozitie din cadrul Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, este directorul artistic al ansamblului Profil, iar intre 2008-2016 a fost rectorul Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti. De asemenea, este doctor honoris causa al Universitatii de Arte ”George Enescu” din Iasi si al Universitatii din Craiova.

Muzica sa degaja energie, claritate de exprimare, siguranta melodico-armonica, bazandu-se pe un simt versatil al formei si al culorilor instrumentale, precum si pe o pendulare estetica intre ludic si tragic. Sonoritatea tipica a compozitiilor sale este definita de mai multe elemente: staccato capricios, imprevizibile schimbari de dispozitie, intersectii de temporalitati, imagistica asociativa bogata, motive melodice pregnante si memorabile, definitii psihologice precise, realizate numai cu cateva sunete.

Citeste si :  Programul FESTIVALULUI INTERNATIONAL CRAIOVA MUZICALA Editia 45 Romaneasca

Valentina Sandu-Dediu a absolvit in 1990 muzicologia la actuala Universitate Nationala de Muzica din Bucuresti (UNMB), unde a ramas din 1993 sa predea istoria muzicii, muzicologie si stilistica. Este autoarea a peste 40 de studii si 300 de articole, a catorva serii de emisiuni radiofonice si a fondat in 2010 revista Musicology Today. A semnat zece volume publicate in Romania si Germania, de pilda: Rumänische Musik nach 1944 (Pfau Verlag, Saarbrücken, 2006); Alegeri, atitudini, afecte. Despre stil si retorica in muzica (Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti 2010 / 2013), Octave paralele (Humanitas, Bucuresti, 2014; In cautarea consonantelor (Humanitas, Bucuresti, 2017).

O alta latura a activitatii sale se concentreaza pe aparitii concertistice si inregistrari, in calitate de pianista in ansambluri camerale (CD-uri editate in Romania cu Aurelian Octav Popa, Diana Mos, Irina Muresanu; in Germania / Neos cu Dan Dediu, si in Boston / Albany cu Ray Jackendoff).

Citeste si :  Program concerte la FESTIVALUL INTERNATIONAL „CRAIOVA MUZICALA”, ediția 44 Barock Music Edition

Valentina Sandu-Dediu a fost bursier al Wissenschaftskolleg zu Berlin, actualmente ocupa pozitia de profesor la UNMB si pe cea de rector la New Europe College, Bucuresti. In 2008 a primit Premiul acordat de Peregrinus-Stiftung, Academia de Stiinte Berlin-Brandenburg.

Preturi bilete: 40 lei; 10 lei (elevi, studenti, seniori)

Biletele se procura de la agentia Filarmonicii „Oltenia” Craiova (telefon 0251 414 698, program luni-vineri, orele 10:00 – 18:00).

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.