Ansamblul de muzica veche „ANTON PANN” a ales ca misiune sa redescopere frumusetea muzicii vechi romanesti si sa o impartaseasca publicului aflat in seara de 29 noiembrie, in sala de concerte a Filarmonicii „Oltenia” Craiova. Conducerea muzicala este asigurata de CONSTANTIN RAILEANU, fondatorul si liderul Ansamblului „Anton Pann”, compozitor, dirijor, cantaret si percutionist, cercetator al vechii muzici orientale.
Vineri, 29 noiembrie 2019, ora 19:00
ANSAMBLUL DE MUZICA VECHE „ANTON PANN”
Conducerea muzicala: CONSTANTIN RAILEANU
Constantin Raileanu este absolvent al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti – muzica bizantina si dirijat cor academic – si al Facultatatii de Teologie din capitala – Istorie si Filosofia Religiilor / Fenomenologie religioasa. A concertat in peste 600 de concerte in tara, precum si in strainatate. A interpretat cu mari muzicieni, precum: Kyia Tabassian, Kyriakos Kalaitzidis, Neva Ozgen, Alkis Zopoglou, Ahmet Sahin, Mehmet Bitmez, Mehmet Fatih Zulfkar, Petros Papageorghiou, Fikret Karakaya, Emmanuel Hovhannisyan, Derya Turkan, Vincent Segal, The Madrigal Corul Armonia al Filarmonicii de Stat din Cluj, corul Psalmodia al UNMB.
Ansamblul de muzica veche „Anton Pann” a luat fiinta in 2004, avand in componenta muzicieni, absolventi ai Universitatii Nationale de Muzica, uniti prin pasiunea lor de a readuce valorile muzicii culturale dintre secolele XIV si XIX. Ansamblul „Anton Pann” este singurul grup profesional din Romania care realizeaza acest tip de muzica si de cercetare la un nivel elevat.
Autenticitatea muzicii lor se bazeaza pe utilizarea instrumentelor de muzica traditionala, cu un sunet care sa reflecte fidel emotia acelei epoci, precum si pe o intensa activitate de cercetare care a dezvaluit documente si manuscrise vechi, detinute de unele biblioteci sau de arhivele din unele manastiri si biserici din Romania. Pentru a face publicul sa se bucure de frumusetea acestui tip de muzica, asa cum a fost cantat cu secole in urma in casele conacului, muzicienii Ansamblului „Anton Pann” au studiat vechile sisteme muzicale, cu micro-intervale si ornamentatia specifica.
Asadar, cu fiecare concert al Ansamblului „Anton Pann”, frumusetea indelung uitata a vechii muzici renaste pe scena si compozitori pretiosi, vechi, ca Dimitrie Cantemir, Anton Pann, Gheorghe Ucenescu, Arhiepiscopul Veniamin Costachi, Ioan Caianu, Ali Ufki, Sultanul Abdul Aziz, Tambur Cemil Bey si multi altii sunt readusi in prim plan. Colectiile Anonymus, precum Codex Moldavae, Codex Valahae etc. sunt redescoperite de public.
Biletele (40 lei; 10 lei) se procura de la agentia Filarmonicii „Oltenia” Craiova, telefon 0251 414 698, program, luni-vineri, orele 10:00 – 18:00.
Views: 0