Stagiunea Classic+ a Filarmonicii ”Oltenia” Craiova continuă săptămâna aceasta cu două lucrări de referință, Dublul concert pentru vioară de Johann Sebastian Bach și Simfonia nr.6, ”Pastorala” de Ludwig van Beethoven. Concertul dirijat de maestrul Marius Hristescu va avea loc vineri, 24 iulie, începând cu ora 20:00, la Teatrul de Vară din Parcul ”Nicolae Romanescu”. Soliștii serii vor fi Simona Petrencu și Simion Petrencu, artiști ai Orchestrei Simfonice craiovene.
PARCUL „NICOLAE ROMANESCU” – TEATRUL DE VARĂ
VINERI, 24 IULIE 2020, ORA 20:00
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII “OLTENIA”
Concert Bach/Beetoven
DIRIJOR MARIUS HRISTESCU
SOLIȘTI SIMONA PETRENCU, SIMION PETRENCU (vioară)
În program:
Johann Sebastian Bach: Concertul în Re minor pentru două viori și
orchestră de coarde, BWV 1043
Ludwig van Beethoven: Simfonia nr. 6 în Fa major, op. 68, „Pastorala”
Marius Hristescu s-a născut la 29 septembrie 1975, la Craiova. A absolvit Liceul de Artă din oraşul natal (1994), bucurându-se de îndrumarea profesorilor Mariana Ilie (pian), Florian-George Zamfir (teoria muzicii) şi Alexandru Racu (acompaniament). Pregătirea muzicală o continuă la Universitatea de Muzică din Bucureşti, unde studiază, în paralel, trei dintre secţiile acesteia: Compoziţie, Dirijat Cor Academic şi Dirijat Orchestră, fiind discipol al maeştrilor Ştefan Niculescu (compoziţie), Dan Buciu (armonie), Dinu Ciocan (contrapunct), Valentin Gruescu (dirijat cor academic), Ludovic Bács şi Petru Andriesei (dirijat orchestră). În anul 2000, absolvă cursul de studii aprofundate (master) – Stil şi Limbaj Compoziţional, la clasa Ştefan Niculescu. Primele apariţii scenice în calitate de dirijor sunt legate de concertele susţinute de Corul „Carmina Nova” din Craiova, înfiinţat de Florian-George Zamfir. În anul 1997, obţine Premiul de Debut în cadrul Festivalului Tinerilor Dirijori de Cor de la Craiova (ediţia a V-a), în anul 2002, o bursă de studii la Accademia Marciana din Veneţia și, în 2005, la Roma. În anul 2004, participă la un master-class de artă dirijorală susţinut de Kurt Masur, organizat de Fundaţia „Eurosilesia” la Wroclaw (Polonia), iar din 2008 începe să frecventeze seriile de cursuri de artă dirijorală şi fenomenologie muzicală susţinute de Konrad von Abel, recunoscut discipol al lui Sergiu Celibidache.
Invitat frecvent al filarmonicilor și operelor din ţară, a susţinut concerte și spectacole alături de interpreţi precum: Ion Ivan-Roncea, Bogdan Ştefănescu, Cosmin Marcovici, Sorin Drăniceanu, Yuri Tsiple, Alexandra Coman, Felicia Filip, Daniela Vlădescu, Vlad Stănculeasa, Bogdan Zvorişteanu, Liviu Prunaru, Mirabela Dina, Hector Prieto-Sanchez, Ioana Lupaşcu, Maria Solozobova, Cristian Florea. În anul 2010, împreună cu soprana Diana Ţugui şi baritonul Sandor Balla, a iniţiat proiectul „Sempre Lyrica” ce s-a bucurat de un succes răsunător. În alcătuirea programelor de concert, o preocupare constantă a fost aceea de a prezenta publicului lucrări mai puţin cunoscute sau din creaţia contemporană. Astfel, în februarie 2010, a dirijat în primă audiţie lucrări ale compozitorului cipriot Savvas Savva, în 2011 și 2013 a adus în atenţia publicului Simfonia a II-a „Romeo şi Julieta” și Simfonia a VI-a „Divina Comedie” de Alfonso Rega, în 2012 Concertul Iranian pentru pian de Shaheen Farhat, Balada pentru trombon-bas de Eric Ewazen şi Cartoon pentru 13 instrumente de coarde şi clavecin de Zoran Eric. În februarie 2014, prezintă în primă audiție absolută șapte piese ale unor compozitori coreeni contemporani, într-un concert excepțional la pupitrul Filarmonicii „Banatul” Timișoara.
Simona Petrencu, născută în anul 1989, în localitatea Craiova, a urmat cursurile Liceului de Artă „Marin Sorescu” din Craiova, iar în anul 2017, a absolvit Departamentul din Arte din Craiova, specializarea vioară, clasa prof. univ. Octavian Gorun. A beneficiat în toată această perioadă de îndrumările tatălui său, violonistul Simion Petrencu. Din anul 2012, pe parcursul studenţiei, Simona Petrencu a fost angajată ca violonistă în orchestra Filarmonicii „Oltenia”, în prezent fiind artist instrumentist.
A participat la diverse evenimente culturale desfăşurate în numeroase oraşe ale ţării, susţinând concerte şi abordând genul cameral. Pe lângă partiturile simfonice, s-a apropiat de domeniul ofertant al operei şi operetei, interpretând pe scenele unor importante instituții de profil din ţară, precum Teatrul de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi, Opera Română Craiova etc. În prezent colaborează cu Orchestra de cameră „Lyra Gorjului” din Târgu Jiu. A participat la turneele în străinătate organizate de Filarmonica „Oltenia” în Coreea de Sud, Italia, Franța, Muntenegru, China.
Violonistul Simion Petrencu, născut în anul 1957, în localitatea Chilia Veche (judeţul Tulcea), a urmat cursurile Liceului de Muzică din Galaţi, avându-l ca profesor de vioară pe interpretul şi compozitorul Florin Dimitriu. În 1980, a absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti. Din luna august a aceluiaşi an, a fost angajat la Teatrul de Operă şi Operetă din Craiova (actualmente Opera Română),unde a deţinut funcţia de concertmaestru. În perioada 1988-1990, a dirijat numeroase spectacole în cadrul acestei instituţii. În turneele intreprinse de orchestra Operei Române în Germania, anii 2008-2010,a deţinut calitatea de concertmaestru al orchestrei, interpretând pagini de referinţă din muzica de operă.
În 1990 a fost cooptat în orchestra simfonică a Filarmonicii „Oltenia”, Craiova, în cadrul căreia activează şi în prezent ca solist instrumentist. A participat la diverse manifestări culturale desfăşurate în numeroase oraşe ale ţării, susţinând importante partituri solistice şi abordând frecvent genul cameral. A participat la turneele în străinătate organizate de Filarmonica „Oltenia”, fiind solicitat să efectueze deplasări în diferite centre culturale europene şi de către alte instituţii de profil din ţară. Frecvent, a fost invitat la Târgu Jiu să concerteze ca solist în compania orchestrei de cameră „Lyra Gorjului” A abordat şi domeniul didactic, fiind profesor la Liceul de Artă „Marin Sorescu” din Craiova. În anul 2002 a fost premiat, împreună cu membrii cvartetului Filarmonicii „Oltenia”, la Teheran (Festival Concurs Internaţional de Muzică „Fadjr”, ediţia a XVII-a).
Views: 0