Filarmonica Oltenia Craiova : Concert extraordinar de muzica sacra

0
477

Filarmonica Oltenia Craiova : Concert extraordinar de muzica sacra 1Filarmonica Oltenia Craiova

MIERCURI, 13 MARTIE 2019, ORA 19:00

Concert extraordinar de muzica sacra

CORALA ACADEMICA A FILARMONICII „OLTENIA”
DIRIJOR: MANUELA ENACHE-PIRVU

In program:
Anton Bruckner: „Christus factus est”
Serghei Rahmaninov: „O Theotokos Ever – Vigilant in Prayer”
Johannes Brahms: „Warum ist das Licht gegeben dem Muhseligen?”
Giuseppe Verdi: „Laudi alla vergine Maria”
Anton Bruckner: „Graduale”
Franz Liszt: „Ave verum”
Serghei Rahmaninov: „Bogoroditse Devo”
Josef Rheinberger: „Abendlied”
Franz Schubert: „Chor der Engel”
Camille Saint-Saëns: „Ave Verum”

Filarmonica Oltenia Craiova : Concert extraordinar de muzica sacra 2

Manuela Enache a inceput studiul viorii la varsta de opt ani, sub indrumarea mamei sale. A urmat apoi cursurile Liceului de Arta “Marin Sorescu” (clasa de vioara). In perioada 2004 – 2008 a fost studenta bursiera in cadrul Universitatii Nationale de Muzica – Bucuresti, specializarea Dirijat cor academic (clasa conf. univ. dr. Valentin Gruescu), urmand in paralel si modulul instrumental de vioara (Adrian Buliga, conf. univ. dr. Florin Croitoru). Dintre alti profesori sub indrumarea carora si-a perfectionat pregatirea muzicala se disting: Dinu Ciocan, Teodor Tutuianu, Valentina Sandu Dediu, Dan Buciu, Ulpiu Vlad, Dan Dediu. In 2010 a absolvit cursurile de master ale Universitatii Nationale de Muzica – Bucuresti (Stilistica dirijorala, specializarea Dirijat Cor academic), iar in perioada 2009 – 2010 a beneficiat de o bursa de studii in cadrul Birmingham Conservatoire (Marea Britanie), perfectionandu-se sub indrumarea dirijorului Paul Spicer. Pe durata acestor studii s-a implicat activ in calitate de dirijor al Corului Camerata, alaturi de care a sustinut concerte si a realizat imprimari audio. In aceeasi perioada a participat la workshop-ul educational de muzica contemporana “Maze”.
Activitatea profesionala a tinerei muziciene vizeaza numeroase colaborari artistice: membra a Corului de copii Radio Craiova si a Corului de copii al Teatrului Liric din Craiova (1994 – 1998); instrumentist in Orchestra Teatrului Liric “Elena Teodorini” din Craiova (2002); artist vocal in cadrul Concertului – Medalion “Stefan Niculescu” (Ateneul Roman, 2008) si in spectacolul de teatru “Lucrezia Borgia” (Teatrul National I. L. Caragiale – Bucuresti); membra a Corului “DaCapo” (Bucuresti, 2006). Alaturi de Corul “Solemnis” a sustinut concerte in Austria (Viena) si Germania (Nürnberg, München, Ingolstadt). In perioada 2008 – 2009 a fost membra a Corului Patriarhiei Romane, iar in 2007 a facut parte din comitetul organizatoric al Festivalului International “George Enescu” – Bucuresti.
Pe durata anilor de studii a sustinut numeroase concerte in calitate de dirijor al Corului Universitatii Nationale de Muzica – Bucuresti. In paralel cu preocuparile dirijorale Manuela Enache a realizat Cronica de Concert, cu ocazia implinirii a 80 de ani de activitate – Radio Romania si s-a clasat pe locul al III-lea la concursul desfasurat in cadrul workshop-ului “Fii reporter la Radio Romania Muzical” (Bucuresti, 2008). In iunie 2010 a obtinut Premiul I pentru proiectul – concurs “De la ucenicie la maiestrie in practica dirijorala”, realizat de Opera Nationala – Bucuresti in parteneriat cu Universitatea Nationala de Muzica.
In vara anului 2012 a participat la cursurile de maiestrie dirijorala si fenomenologie muzicala sustinute in Germania de maestrul Konrad von Abel. In prezent, Manuela Enache este maestru de cor al Filarmonicii “Oltenia” Craiova.
Corala Academica a Filarmonicii „Oltenia” Craiova, unul dintre cele mai valoroase colective artistice de acest gen din tara, a fost creata in anul 1953. Repertoriul coralei cuprinde cele mai reprezentative compozitii ale artei renascentiste, baroce, clasice, romantice si contemporane. Se poate vorbi de un imens repertoriu – peste 1000 de lucrari. Activitatea coralei vizeaza doua dimensiuni importante: concerte corale a cappella si concerte vocal-simfonice. In concerte a cappella sunt prezentate lucrari din toate epocile si stilurile de creatie, intr-o diversitate si dificultate tehnica specifica ansamblurilor profesioniste de prima linie. In cadrul concertelor vocal-simfonice se regasesc capodopere ale literaturii muzicale universale si romanesti: misse, requiem-uri, oratorii, cantate. Din repertoriul vocal-simfonic al coralei amintim cateva titluri: J. S. Bach: Johannes-Passion, Matthaus-Passion, Marea Missa in Si minor, Magnificat, Oratoriul de Craciun; J. Haydn: Anotimpurile, Creatiunea; W. A. Mozart: Requiem, Missa Incoronarii, Marea Missa in Do minor; L. van Beethoven: Simfonia a IX-a, Fantezia pentru pian, cor si orchestra, Missa in Do major; G. Verdi: Requiem, Quatro pezzi sacri; G. F. Haendel: Oratoriul Messiah; G. Rossini: Stabat Mater; G. Faure: Requiem; J. Brahms: Requiem-ul german; A. Dvorak: Requiem si Cantata Stabat Mater; F. Schubert: Missa in Mi bemol major; C. Orff: Cantata profana Carmina Burana; A. Honegger: Oratoriul Ioana pe rug; P. Constantinescu: Oratoriul bizantin de Craciun si Oratoriul bizantin de Pasti, Patimile si Invierea Domnului; F. Mendelssohn-Bartholdy: Oratoriile Elias, Paulus si Lauda Sion, S. Rahmaninov: Simfonia-cantata Clopotele, Cantata Primavara, Vecerniile.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.