Filarmonica Oltenia Craiova : Concert Salieri sub bagheta lui Bastien Stil, solisti Catalin Opritoiu si Cristina Ordean

0
168

Filarmonica Oltenia Craiova : Concert Salieri sub bagheta lui Bastien Stil, solisti Catalin Opritoiu si Cristina Ordean 1VINERI, 15 MARTIE 2019, ORA 19:00 ,ORCHESTRA SIMFONICA A FILARMONICII “OLTENIA” prezinta CONCERT SALIERI.
DIRIJOR BASTIEN STIL, FRANTA si SOLISTI CATALIN OPRITOIU, flaut si CRISTINA ORDEAN, oboi

In program:
Ludwig van Beethoven: Uvertura „Egmont”, op. 84
Antonio Salieri: Concertul in Do major pentru flaut, oboi si orchestra
Ludwig van Beethoven: Simfonia nr. 7 in La major, op. 92

Filarmonica Oltenia Craiova : Concert Salieri sub bagheta lui Bastien Stil, solisti Catalin Opritoiu si Cristina Ordean 2

O surpriza frumoasa a lunii lui Martisor, din data de 15 martie, ora 19:00 este intalnirea cu muzica lui Salieri (rivalul lui Mozart), din Concertul in Do major pentru flaut si oboi, in interpretarea solistilor Catalin Opritoiu si Cristina Ordean, un tandem convingator si plin de savoare. Orchestra simfonica, dirijata de muzicianul francez Bastien Stil, va interpreta si doua lucrari compuse de Beethoven: uvertura „Egmont” si Simfonia nr. 7, o „apoteoza a dansului” (Wagner).

Un artist versatil, cu multiple fatete, Bastien Stil a devenit rapid un dirijor apreciat in egala masura in repertoriile simfonic si de opera, atat in Franta, cat si in strainatate. In stagiunea curenta, Bastien Stil concerteaza in premiera alaturi de Orchestra Radio France, Orchestra simfonica din Nancy, Orchestra simfonica din Porto, Orchestra Regionala a Normandiei si Orchestra simfonica a Filarmonicii „Oltenia”, revenind totodata si la Opera din Rouen. In stagiunea 2017/2018 a dirijat numeroase ansambluri de prestigiu, precum Ensemble Intercontemporain, Orchestra Nationala din Lille, BBC Concert Orchestra, Babelsberg Filmorchester, Orchestra Simfonica Bucuresti, Orchestra Lamoureux, Orchestre National d’Ile de France, Orchestra Nationala Bordeaux-Aquitaine Orchestra Simfonica din Brno, Orchestre d’Auvergne, Orchestra Nationala Radio din Polonia si Orchestra Simfonica din Moscova. A dirijat in sali celebre din Europa (London Barbican Centre, Filarmonica din Paris, Konzerthaus Wien, Palatul Garnier din Monte Carlo), ele fiind apoi difuzate de BBC, CZ TV, Arte, France TV, Mezzo, Radio France. Are la activ si inregistrari, printre care cele cu Orchestra Nationala a Ucrainei (Simfonia nr. 1 de Sostakovici si Concerto pentru vioara de Pavel Chesnokov, solista: Sarah Nemtanu/Klarthe Records 2018), Ensemble Intercontemporain (“The Forgotten City” de David Hurry, Premiul Fundatiei Siemens 2017) si Opera din Rouen Normandie (Rapirea din Serai de Mozart, uvertura si arii, NoMadMusic 2018).

Filarmonica Oltenia Craiova : Concert Salieri sub bagheta lui Bastien Stil, solisti Catalin Opritoiu si Cristina Ordean 3

Apreciat drept reprezentant valoros al scolii moderne de interpretare, flautistul Catalin Opritoiu a sustinut numeroase recitaluri camerale si a participat la proiecte de orientare clasica sau contemporana impreuna cu ansambluri din cele mai diverse. El a fost de asemenea solist concertist pe scene cunoscute din mari centre culturale europene (Elvetia, Spania, Germania, Franta, Italia, Austria), dar si in Japonia (Tokio Suntory Hall, alaturi de celebra soprana Sumi Jo), concerte in care a colaborat cu dirijori prestigiosi, printre care Seiji Ozawa, Denno Foster, Octav Calleya, Atsushi Nukii, Horia Andreescu, Sergiu Comissiona, Mircea Cristescu, Corneliu Dumbraveanu, Marian Didu, Cristian Mandeal. Dedicat in egala masura si activitatii didactice, Catalin Opritoiu este lector univ. dr. la catedra de flaut a Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti. Catalin Opritoiu are un palmares bogat, in 2005 absolva cursul de maiestrie artistica pentru solisti in cadrul Universitatii Superioare de Muzica din München (Germania). In acelasi an infiinteaza orchestra “Camerata Classica” si activeaza ca solist permanent al acesteia, avand colaborari in emisiuni radio si de televiziune. In perioada 1998-2011 Catalin Opritoiu a fost prim-flautist al orchestrei filarmonice “George Enescu”, in prezent fiind solist al Orchestrei Simfonice Bucuresti.

Citeste si :  Filarmonica Oltenia Craiova : Concert extraordinar dedicat Zilei Indragostitilor

Filarmonica Oltenia Craiova : Concert Salieri sub bagheta lui Bastien Stil, solisti Catalin Opritoiu si Cristina Ordean 4

Cristina Ordean a urmat studiile universitare si in cele de master, la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti (2014), indrumata de prof. univ. dr. Florenel Ionoaia. In 2018, la UNMB a sustinut si teza de doctorat. A urmat cursuri de maiestrie, cu Richard Sympson, solo oboi BBC London Symphony, Diego Din Ciacci, profesor la Conservatorul „Giuseppe Verdi” Milano si Christian Smith, profesor la Academiile de muzica din Strasburg si Stuttgart. A obtinut numeroase premii la olimpiadele scolare si a beneficiat de doua burse, la European Youth Orchestra si bursa de excelenta U.N.I.M.I.R. (2013). A colaborat cu Filarmonica „George Enescu” si Orchestra Nationala Radio, precum si ocazional cu filarmonicile din Brasov, Pitesti, Sibiu, Camerata Regala etc. Din 2013 este oboi solo in cadrul Orchestrei Simfonice Bucuresti. A efectuat turnee de concerte in China, Germania, America de Sud, Belgia. A fost cadru didactic in cadrul Liceului de Muzica „Tudor Ciortea” si din 2016 este profesor asociat in cadrul Universitatii Transilvania Brasov.

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.