Filarmonica Oltenia Craiova : Concert simfonic cu spaniolul Antonio Momblant la pupitrul dirijoral

0
612

Filarmonica Oltenia Craiova : Concert simfonic cu spaniolul Antonio Momblant la pupitrul dirijoral 1VINERI, 26 OCTOMBRIE 2018, ORA 19:00

ORCHESTRA SIMFONICA A FILARMONICII OLTENIA

prezinta Concert simfonic uneste” (II)

DIRIJOR ANTONIO ARIZA MOMBLANT – SPANIA

SOLIST TOMA POPOVICI – pian

In program:

Eugen Petre Sandu: „O parodie…” (prima auditie absoluta)

Ludwig van Beethoven: Concertul nr. 4 in Sol major pentru pian si orchestra, op. 58

Felix Mendelssohn-Bartholdy: Simfonia nr. 3 in La minor, op. 56, „Scotiana”

Vineri, 26 octombrie 2018, ora 19, publicul meloman este invitat la o calatorie in tinutul pitoresc al Scotiei, pe aripile muzicii lui Mendelssohn Bartholdy, cu spaniolul Antonio Ariza Momblant la pupitrul dirijoral, in aceeasi seara explorand o lucrare de tinerete din creatia lui Beethoven, „Concertul nr. 4 in Sol major”, cu Toma Popovici la pian. In program este si o surpriza, piesa in prima auditie absoluta „O parodie..”, de Eugen Petre Sandu.

ANTONIO ARIZA MOMBLANT

Filarmonica Oltenia Craiova : Concert simfonic cu spaniolul Antonio Momblant la pupitrul dirijoral 2

Disciplina, rigoare si pasiune. Acestea sunt primele trei calitati care au fost evidentiate in momentul primirii Medaliei Fundatiei „Andrés Segovia”, ca recunoastere a meritelor artistice ale maestrului Antonio Ariza Momblant. Versatilitatea sa manifestata in plan dirijoral i-a permis sa conduca diverse orchestre, precum Orquesta de Córdoba, Kamerata Krondstadt, Symphony Orchestra of the University of Tamaulipas (Mexico), Provincial Choir and Orchestra of Jaén (infiintate si dirijate de domnia sa) sau sa apara in sali importante din China (Dongying, Beijing, Shenzen) si Spania (International Festival of Úbeda), prezentand prime auditii mondiale. A obtinut si diploma de solist-pian la Conservatorul din Córdoba, la clasa profesorului Juan Miguel Moreno Calderón. S-a perfectionat studiind si cu alti pianisti de renume, precum José Morales, Jorge Luis Prats, Alexander Kandelaki, Moon Chang-Rok, Pilar Bilbao and Manuel Carra. In prezent, Antonio Ariza Momblant conduce Provincial Choir and the Orchestra of Jaén si este profesor de pian la Conservatorio Superior de Música „Andrés de Vandelvira” din Jaén.

TOMA POPOVICI

Filarmonica Oltenia Craiova : Concert simfonic cu spaniolul Antonio Momblant la pupitrul dirijoral 3
Discipol al pianistei Dana Borsan, Toma Popovici este licentiat si doctor al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti si, in prezent, lector universitar al aceleiasi universitati, la disciplina pian din cadrul Departamentului Instrumente cu Claviatura – Muzica de Camera. Toma Popovici a absolvit cursurile Liceului de arta “Dinu Lipatti” din Bucuresti, unde a studiat cu Sanda Bancea, Ludmila Popisteanu si Lucia Teodorescu, precum si cursurile de masterat ale College of Fine Arts, in cadrul Universitatii din Boston, unde a lucrat cu Horia Mihail, Tong-Il Han si Victor Rosenbaum. A obtinut premii la numeroase concursuri nationale si internationale, cele mai importante fiind premiul intai al concursului international “Dinu Lipatti”, Bucuresti (1997), premiul intai la concursul international Waki-Osaka, Japonia, 1996, premiul intai la “Ann and Aaron Richmond Competition”, Boston, 2001.Toma Popovici este membru fondator al “Trio Strad”, alaturi de Alexandru Tomescu si Razvan Suma. Colaboreaza cu artisti de prestigiu, precum Dana Borsan, Gabriel Croitoru, Cristina Anghelescu, Adrian Duminica, Mira Wang, Artur Lukomyanski, Jan Muller-Szeraws etc. Realizeaza frecvent inregistrari pentru Societatea Romana de Radiodifuziune si a realizat, intre 2004 si 2011, o serie de sase discuri pentru compania Hammond GMAC.

***

„O PARODIE…OLTENEASCA pentru 3 soli si orchestra simfonica. Creatia mai sus mentionata cauta sa etaleze trei instrumente aerofone emblematice orchestrei simfonice, ansamblurilor populare si spiritului romanesc: naiul, clarinetul si trompeta. Este un colaj prin care sunt evocate teme proprii, continuturi sonore din literatura filmului cat si melodii din repertoriul inegalabilei interprete Maria Tanase…asadar de la motive de bocet, mars,”Love story” la „Taraisul sarpelui”, „Ma dusei sa trec la Olt”, „Marie si Marioara”, intr-un aranjament armonic si orchestral inedit….” (Eugen Petre Sandu)

*

Scris in anul 1806, Concertul nr. 4 in Sol major pentru pian si orchestra, op. 58 de Beethoven impune o desfasurare sonora in spiritul unei simfonii concertante, dialogul solist-ansamblu sugerand o alternanta timbrala, cu vaste optiuni dezvoltatoare, continuitatea ideii poetice nefiind pusa nici un moment la indoiala.

*

Compusa in 1842, Simfonia nr. 3 in La minor, op. 56, „Scotiana” reflecta puternicele impresii lasate de vizita in Scotia a compozitorului Felix Mendelssohn-Bartholdy . Fermecatoarele peisaje, ruinele castelelor Stuartilor, cantecele cimpoierilor sau suavitatea sentimentelor traduse in imagini sonore sugestive se regasesc intr o lucrare desavarsit realizata, situata la intersectia dintre muzica programatica si cea fara program.

Views: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.