Filarmonica Oltenia Craiova : Concert simfonic de marimbă

0
95

VINERI, 12 MAI 2023, ORA 19:00
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII „OLTENIA”

Concert simfonic de marimbă

DIRIJOR TIBERIU SOARE

SOLIST SORIN ROTARU marimbă

Vineri, 12 mai, de la ora 19:00, iubitorii muzicii sunt invitați la Filarmonica ”Oltenia” Craiova în universul ritmurilor braziliene și de jazz transpuse simfonic de 𝐍𝐞𝐲 𝐑𝐨𝐬𝐚𝐮𝐫𝐨 în “𝐂𝐨𝐧𝐜𝐞𝐫𝐭𝐮𝐥 𝐧𝐫. 𝟏 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐦𝐚𝐫𝐢𝐦𝐛ă”, instrument de percuție similar xilofonului. Cu un sunet cald, marimba este originară din Africa, dar foarte iubită și în țările Americii Latine.

”Concertul nr. 1 pentru marimbă și orchestră” a fost scris în 1986 în Brazilia și este dedicat fiului compozitorului, Marcelo. Este considerat cel mai popular concert de marimbă din toate timpurile și a fost interpretat de peste 3.000 de orchestre din întreaga lume. Revista Percussive Notes nota: „concertul este superb scris pentru timbrul unic și calitățile tehnice, de virtuozitate ale marimbei”. Autorul acestei creații, Ney Rosauro, născut în 1952 în Rio de Janeiro, este unul dintre cei mai originali şi activi percuţionişti şi compozitori din zilele noastre.

Solistul concertului de marimbă va fi 𝐒𝐨𝐫𝐢𝐧 𝐑𝐨𝐭𝐚𝐫𝐮, percuționist care în ultimii 20 de ani a susținut peste 250 de concerte în ansambluri camerale sau alături de orchestre din România, Marea Britanie și Israel. Timp de peste 10 ani a fost membru în renumitele ansambluri de muzică contemporană Profil și Archaeus, în același timp colaborând cu diferite formații camerale precum SonoMania. A susținut concerte în Japonia, Germania, Danemarca, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Republica Cehă.

La pupitrul simfonicului craiovean va reveni 𝐓𝐢𝐛𝐞𝐫𝐢𝐮 𝐒𝐨𝐚𝐫𝐞, dirijor al Operei Naționale București și al Filarmonicii de Stat din Sibiu. Preocupat de dialogul cu publicul, reputatul muzician este autorul volumelor “Pentru ce mergem la Operă?” (Premiul Galei Societății Civile 2014) și “Nouă povestiri muzicale”. În 2018, Casa Regală a României i-a acordat lui Tiberiu Soare distincția Ordinul Coroana României în Grad de Ofițer. Pe plan internaţional, activitatea artistului a constat în colaborări cu numeroase ansambluri de prestigiu precum: London Philharmonic Orchestra, Kammer Ensemble N (Stockholm), Musica Vitae Chamber Orchestra (Suedia), Osaka Chamber Symphony Orchestra (Japonia).

Programul serii va începe cu uvertura “𝐇𝐞𝐛𝐫𝐢𝐝𝐞𝐥𝐞”de 𝐅𝐞𝐥𝐢𝐱 𝐌𝐞𝐧𝐝𝐞𝐥𝐬𝐬𝐨𝐡𝐧-𝐁𝐚𝐫𝐭𝐡𝐨𝐥𝐝𝐲, o călătorie sonoră în pitoreasca Scoție. Piesa simfonică are ca punct de pornire legenda eroului irlandez din secolul al III-lea, Fingal, a cărui grotă se găseşte în insula Staffa din arhipelagul Hebridelor (vestul Scoţiei). Finalul concertului va aparține “𝐒𝐢𝐦𝐟𝐨𝐧𝐢𝐞𝐢 î𝐧 𝐑𝐞 𝐦𝐢𝐧𝐨𝐫” de 𝐂𝐞𝐬𝐚𝐫 𝐅𝐫𝐚𝐧𝐜𝐤, lucrare ce reprezintă rezultatul dilemelor specifice epocii romantice, sensibilitatea latină împletindu-se armonios cu rigoarea germanică.

Biletele pentru concert se achiziționează online, pe entertix.ro:
https://www.entertix.ro/evenimente/15707/concert-simfonic-12-mai-2023-filarmonica-oltenia-craiova.html?fbclid=IwAR1mGaXUbnrh1_5-1AWrbmSbIXvqC6zxwsi6fPsaF053Yk3iziG8rh3Ujck

De asemenea, biletele se procură de la agenția din Calea Unirii 16, luni-vineri (orele 10:00-18:00). Detalii se obțin la numărul de telefon 0251 414 698.

Prețuri bilete: 50 lei; 15 lei (elevi, studenți, seniori)

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.