Filarmonica Oltenia Craiova : Concert vocal-simfonic Rahmaninov/Fauré

0
441
Filarmonica Oltenia Craiova : Concert vocal-simfonic Rahmaninov/Fauré
Filarmonica Oltenia Craiova : Concert vocal-simfonic Rahmaninov/Fauré

VINERI, 22 FEBRUARIE 2019, ORA 19:00

Concert vocal-simfonic
Rahmaninov/Fauré

DIRIJOR
ALEXANDRU IOSUB

SOLISTI
BOTOND SZÖCS, pian
RENATA VARI, soprana
IOAN EMANUEL CHERATA, bariton

In program:
Anatoly Lyadov: „Cantece populare rusesti” pentru orchestra, op. 58
Serghei Rahmaninov: Rapsodia pe o tema de Paganini pentru pian si orchestra, op. 43
Gabriel Fauré: Requiem in Re minor pentru solisti, cor, orchestra si orga, op. 48

ORCHESTRA SIMFONICA SI CORALA ACADEMICA ALE FILARMONICII “OLTENIA”
Maestru de cor: PAVEL SOPOV

Vineri, 22 februarie, de la ora 19:00, melomanii se vor bucura de muzica lui Rahmaninov din celebra “Rapsodie pe o tema de Paganini” si de optimismul din atipicul “Requiem” de Gabriel Fauré. Tanarul pianist Szőcs Botond, soprana Renata Vari si baritonul Ioan Emanuel Cherata vor fi acompaniati de Orchestra Simfonica si de Corala Academica ale Filarmonicii “Oltenia” Craiova, dirijate de maestrul Alexandru Iosub.

Filarmonica Oltenia Craiova : Concert vocal-simfonic Rahmaninov/Fauré 1

Alexandru Iosub a absolvit succesiv Liceul de Arta “Octav Bancila” din Iasi si Academia de Muzica din Bucuresti (promotia 1977). In domeniul dirijatului de orchestra s-a perfectionat cu maestrul Constantin Bugeanu. In perioada 1977 – 1981 a activat ca violonist in Orchestra Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacau, pentru ca incepand cu anul 1981 sa desfasoare o multilaterala activitate muzicala in Craiova (intre 1981 – 1989 si din 2012 – dirijor al Operei Romane Craiova; din 1989, dirijor al Filarmonicii “Oltenia”; din 1995, profesor de vioara asociat la Liceul de Arta “Marin Sorescu”). S-a facut cunoscut si in calitate de compozitor, scriind muzica de scena pentru Opera Romana Craiova si Teatrul pentru Copii si Tineret “Colibri” – Craiova; de asemenea, a orchestrat lucrari pentru ansambluri diverse.
Filarmonica Oltenia Craiova : Concert vocal-simfonic Rahmaninov/Fauré 2
Pianistul Szőcs Botond, in varsta de 23 de ani, s-a facut remarcat in lumea muzicala gratie temperamentului energic inconfundabil, potentat de intensitatea trairilor artistice si manifestat prin forta persuasiva a interpretarii. Dupa castigarea a peste 12 premii I, a Premiului UNIMIR (2012-2013, 2013-2014),a Premiului Fundatiei pentru comunitate (2013-2018), cea mai recenta recunoastere, obtinuta in 2017, este Premiul de Excelenta in Muzica al Academiei Americano-Romane pentru Stiinte si Arte pentru cel mai bun interpret in calitate de solist, membru al unui ansamblu de muzica de camera sau acompaniator. Debutul solistic, la doar 17 ani in compania orchestrei Filarmonicii de Stat din Sibiu a fost urmat de noi aparitii alaturi de orchestrele simfonice din tara. In repertoriul solistului au patruns rapid piese de rezistenta ale genului, lucrari concertistice de W. A. Mozart, L. van Beethoven, E. Grieg, F. Liszt, R. Schumann, F. Chopin, S. Rahmaninov si W. Lutosławski. Momente notabile in ascensiunea pianistica a lui Botond sunt si aparitiile sale cu programe de recital in tara si peste hotare, intre care amintim turneele din Marea Britanie, Italia, Ungaria, Germania, Muntenegru, Vietnam si China. In toate acestea, prestatia sa artistica a fost considerata un succes, captivand audienta cu o „performanta electrizanta, zguduitor de profunda”.

Filarmonica Oltenia Craiova : Concert vocal-simfonic Rahmaninov/Fauré 3
Soprana Renata Vari este absolventa a Facultatii de Muzica din Brasov. Imediat dupa terminarea studiilor, isi incepe cariera artistica prin numeroase colaborari pe importante scene lirice din Italia. Din 2013, dupa ce a fost laureata a Concursului International de canto „Elena Teodorini”, este angajata a Operei Romane Craiova, dar in paralel colaboreaza cu importante teatre si festivaluri din tara si strainatate cum ar fi: Opera Nationala Bucuresti, Opera Nationala Romana Iasi, Filarmonica „Moldova” Iasi, Teatrul National de Opera si Balet „Oleg Danovski” din Constanta, Magdeburg Theatre (Germania), Heidenheim Festival si Opera Clasica (Germania), Teatrul National de Opera si Balet din Belgrad (Serbia) etc. Cu un repertoriu vast, Renata Vari este favorita a publicului din Craiova si nu numai, fiind indelung aplaudata pentru calitatile sale vocale si in turneele anuale ale Operei craiovene din Franta, Germania si Italia. “Soprana Renata Vari a impresionat publicul cu forta vocii sale, ambitusul larg si variatele culori din vocea sa, dar si cu prezenta scenica sigura si moderna”. Dan Ghineraru – Radio Romania Muzical
Filarmonica Oltenia Craiova : Concert vocal-simfonic Rahmaninov/Fauré 4
Nascut la Cluj-Napoca in anul 1976, baritonul Ioan Cherata a absolvit atat studiile de Licenta, cat si pe cele de Master la Academia de Muzica „Gheorghe Dima“ din orasul de pe Somes. Este asistent universitar in cadrul Departamentului de Arte al Facultatii de Litere, la Universitea din Craiova si doctor in muzica al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti. Ca solist al Teatrului Liric „Elena Teodorini“ (actualmente Opera Romana Craiova) a debutat in anul 2001 cu rolul Mandarinul din opera „Turandot“ de G. Puccini, abordand ulterior diferite partituri de anvergura precum: Ford („Falstaff“ de G. Verdi), Amonasro („Aida“ de G. Verdi), Renato / Samuel („Bal Mascat“ de G. Verdi). Totodata, baritonul Ioan Cherata s-a remarcat si in planul interpretarii unor partituri solistice reprezentative din creatia vocal-simfonica: J. S. Bach („Magnificat in Re major“, BWV 243; „Oratoriul de Craciun“, BWV 248), W. A. Mozart („Missa Incoronarii“, K 317; „Recviem in re minor“, K. 626), Fr. Schubert („Missa nr. 2 in Sol major“, D 167), P. Constantinescu (Oratoriul bizantin de Pasti „Patimile si Invierea Domnului“).
***
Anatoly Lyadov este unul dintre compozitorii remarcabili ai Rusiei, student si continuator al lui Rimsky-Korsakov, la randul sau profesor al compozitorilor Serghei Prokofiev si N. Myaskovsky. Dirijor, membru al cercului Belayaev, maestru de miniaturi simfonice si de pian, Anatoly Lyadov s-a nascut in 1855 la Sankt Petersburg, toata viata lui fiind legata de acest oras. Contemporanii i-au reprosat ca nu compunea prea mult; a scris trei carti de teatru “Cantece pentru copii”, bazate pe texte vechi de glume, vraji si descantece si, din anul 1880, a inceput sa studieze folclorul rusesc. In total, Lyadov a prelucrat peste 150 de cantece populare rusesti, in plan estetic fiind asociat cu simbolismul poetului belgian Maurice Maeterlinck.
*
Cele 24 de capricii scrise de legendarul virtuoz al viorii, Niccolo Paganini, au constituit punctul de plecare al unor lucrari care, prin continutul si forma lor artistica, au imbogatit literatura pianului. Mari compozitori ca Liszt, Schumann si Brahms au prelucrat pentru pian o parte din capriciile lui Paganini; spre deosebire de inaintasii sai, care au tratat temele lui Paganini in spiritul muzicii de camera, Rahmaninov a creat o ampla lucrare simfonica de sorginte rapsodica pe baza a doua idei muzicale celebre: melodia sprintara a Capriciului in La minor si cantecul gregorian „Dies irae“. Astfel a rezultat Rapsodia pe o tema de Paganini pentru pian si orchestra, op. 43 (1934).
*
Fauré a schitat primele masuri ale Requiem-ului in anul 1887. Spre deosebire de multi alti compozitori ce au valorizat acest gen componistic, Fauré nu a intentionat nicidecum sa creeze aceasta lucrare in semn de veneratie pentru disparitia vreunei persoane dragi. Ca si Brahms in Requiemul german, compozitorul francez se raporta la conceptul filosofic de „moarte” in termenii de „fericita eliberare si continua aspiratie la nemurire, mai degraba decat a asocia moartea cu suferinta despartirii, de zadarnicia existentei terestre”.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.