Filarmonica Oltenia Craiova : De la Classic la Jazz

0
117

De la Classic la Jazz este calatoria muzicala propusa vineri, 14 februarie 2020, ora 19:00, de maestrul Marius Hristescu, alaturi de solistii invitati – acordeonistul Eugen Negruta si violonistul Eugen Ursu. Capodopere ale barocului (Rameau si Bach) vor fi cantate alaturi de celebre compozitii semnate de Piazzolla si John Williams, demonstrand ca arta autentica dobandeste o stralucire aparte, odata cu trecerea timpului si ca oamenii de ieri si de astazi sunt animati de aceleasi lucruri: bucuria de a trai si de a impartasi momente frumoase cu cei din jur.

Invitat frecvent al filarmonicilor si operelor din tara, dirijorul Marius Hristescu a sustinut concerte si spectacole alaturi de interpreti precum: Ion Ivan-Roncea, Bogdan Stefanescu, Cosmin Marcovici, Sorin Draniceanu, Yuri Tsiple, Alexandra Coman, Felicia Filip, Daniela Vladescu, Vlad Stanculeasa, Bogdan Zvoristeanu, Liviu Prunaru, Mirabela Dina, Hector Prieto-Sanchez, Ioana Lupascu, Maria Solozobova, Cristian Florea. In anul 2010, impreuna cu soprana Diana Tugui si baritonul Sandor Balla, a initiat proiectul „Sempre Lyrica” ce s-a bucurat de un succes rasunator. In alcatuirea programelor de concert, o preocupare constanta a fost aceea de a prezenta publicului lucrari mai putin cunoscute sau din creatia contemporana. Astfel, in februarie 2010, a dirijat in prima auditie lucrari ale compozitorului cipriot Savvas Savva, in 2011 si 2013 a adus in atentia publicului Simfonia a II-a „Romeo si Julieta” si Simfonia a VI-a „Divina Comedie” de Alfonso Rega, in 2012 Concertul Iranian pentru pian de Shaheen Farhat, Balada pentru trombon-bas de Eric Ewazen si Cartoon pentru 13 instrumente de coarde si clavecin de Zoran Eric. In februarie 2014, prezinta in prima auditie absoluta sapte piese ale unor compozitori coreeni contemporani, intr-un concert exceptional la pupitrul Filarmonicii „Banatul” Timisoara. In ianuarie 2012, a fost invitat sa dirijeze una dintre cele mai valoroase orchestre de tineri muzicieni din Zona Balcanica – Orchestra de Coarde a Scolii de Tinere Talente din Cuprija (Serbia). Alte proiecte peste hotare au inclus prezenta la pupitrul Sudwestdeutsches Kammerorchester din Pforzheim, intr-un concert la Zürich si pe scena Salii cu Orga din Chisinau, la pupitrul Orchestrei Nationale de Camera a Republicii Moldova, avandu-l ca solist pe reputatul violoncelist Cristian Florea.

Citeste si :  Ninsoarea a acoperit gunoiul in multe locuri din Craiova

Pe parcursul anilor, Eugen Negruta impreuna cu Concertino Accordion Band sustine numeroase concerte in cele mai prestigioase sali de spectacol (Danemarca, Franta, Italia, Austria, Polonia, Luxemburg, Belgia, Azerbaijan, Croatia, Lituania, Germania, Elvetia, Rusia, Romania, Coreea de Nord, China, Canada). De-a lungul timpului, band-ul a reusit sa adune in palmares o multime de trofee, iar datorita vitalitatii lor creatoare a fost numit „Cel mai bun ansamblu muzical din Europa”. O fila aparte revine colaborarii cu cei mai reputati acordeonisti din lume: Vladimir Zubitsky (Ucraina-Italia), Duo Paris-Moscou – Domi Emorine si Roman Jbanov, Frank Marocco (SUA) si celebrul acordeonist si compozitor Richard Galliano (Franta). Concertino Accordion Band a inregistrat trei CD-uri: „Astor Piazzolla” (2006), „Muzica lumii” (2007) si „Culorile muzicii” (2012), „Live in Berlin” (2014), „Ten Years under the Rock’s” (2015), „XX century Music” (2017). In 2009, i s-a conferit titlul onorific de Artist Emerit al Republicii Moldova, iar ansamblului, in 2010 – cel de ansamblu artistic emerit al Republicii Moldova. Pe langa vasta sa activitate din Concertino Accordion Band, Eugen Negruta sustine numeroase concerte solistice cu Orchestra Nationala de Camera din Republica Moldova (Festivalul Vara Magica 2017, la Ateneul Roman); cu L&V Piano Duo (Dubai 2013 si 2018); Orchestra Simfonica a Filarmonicii Nationale; Orchestra Amadeus; numeroase turnee in Romania cu maestrul Tudor Gheorghe.

Eugen Ursu studiaza muzica de la varsta de sase ani. In 1998 incheie studiile muzicale la Liceul Republican de Muzica „Serghei Rahmaninov”, in clasa prof. Alla Guseva si incepe studiile universitare la Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice, in cadrul clasei profesorului Boris Dubosarschi, pe care le abslova in anul 2004. Intre anii 1999 si 2003 isi perfectioneaza maiestria muzicala cu Nina Beilina (care la rindul ei a studiat cu Vladimir Yampolsky si David Oistrach) in New-York, la Мannes College of Music. De asemenea, a studiat arta interpretarii in cadrul ansamblului cameral cu Edna Michell (studenta renumitului Yehudi Menuhin). Momente importante in cariera muzicala a artistului sunt: activitatea in componenta Cameratei Ninei Beilina – „Bacchanalia” si Williamsburg Symphony, in calitate de concertmaestru (2002). Din 2012 activeaza in cadrul Orchestrei Nationale de Camera a Salii cu Orga, iar in 2013 devine membru al Ansamblului de acordeonisti „Concertino”. De-a lungul anilor a concertat ca solist cu Orchestra Simfonica a Filarmonicii Nationale „Serghei Lunchevici”, Orchestra Nationala a Companiei „TeleRadio Moldova”, Orchestra Nationala de Camera a Salii cu Orga. In prezent este solist al Concertino Accordion Band si concertmaestru al Orchestrei Nationale de Camera a Salii cu Orga.

Citeste si :  CNAIR a receptionat 103 autobasculante Ford cu lama si raspanditor !

Preturi bilete: 40 lei; 10 lei (elevi, studenti, seniori)
Agentia de bilete, Calea Unirii, nr.16/ Telefon: 0251.414.698
Program: luni – vineri; orele 10:00 – 18:00

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.