Filarmonica Oltenia Craiova : Missa in Do major de Beethoven sub bagheta lui Roberto Parmeggiani

0
334

Vineri, 7 februarie, de la ora 19, continuam sarbatorirea Anului International Beethoven (250 de ani de la nasterea compozitorului) cu doua lucrari de referinta: Simfonia nr. 1 si Missa in Do major pentru solisti, cor si orchestra. Invitatii serii sunt dirijorul italian Roberto Parmeggiani, soprana Renata Vari, mezzosoprana Gabriela Varvari, tenorul Doru Iftene si basul Sorin Draniceanu. Corala Academica a Filarmonicii „Oltenia” Craiova a fost pregatita pentru acest concert de maestrul de cor Pavel Sopov.

Dirijorul Roberto Parmeggiani este profesor la Conservatorul din Bologna, iar in perioada 2011-2014 a fost director artistic al Teatro della Fortuna din Fano. Premiat la Concursul de dirijat coral de la Trento, a condus muzical premiera mondiala a lucrarii Canticum Novissimi Testamenti de Luciano Berio.
Doi reputati solisti ai Operei Romane Craiova, ambii cu repertorii vaste si experienta scenica bogata, soprana Renata Vari si basul Sorin Draniceanu vor face parte din distributia Missei in Do major pentru solisti, cor si orchestra de Beethoven. Inca doua nume importante ale scenei lirice se vor alatura pentru a da expresie celebrei lucrari compuse de titanul de la Bonn: mezzosoprana Gabriella Varvari, prim-solista a Operei Nationale Romane din Timisoara si tenorul Doru Iftene, solist al Teatrului National de Opera si Balet „Oleg Danovski” Constanta.

Prima auditie a Simfoniei nr. 1 in Do major a avut loc la 2 aprilie 1800, in sala Teatrului Imperial din Viena, intr-o „academie“ (concert) dedicata exclusiv lui Beethoven. Tributara intr-o anumita masura principiilor compozitionale haydniene si mozartiene, Simfonia nr. 1 promoveaza, totusi, cu mult curaj, individualitatea si ideatica beethoveniene. Lucrarea a fost primita calduros de catre cercurile muzicale vieneze.

Missa in Do major, op. 86 pentru solisti, cor si orchestra este prima din cele trei lucrari de acest gen concepute de Beethoven. Scrisa in 1807, dupa opera Fidelio si dedicata printului Nikolaus Esterházy (prima auditie la capela Curtii, 13 septembrie), missa a fost elaborata in perioada in care compozitorul lucra la simfoniile a cincea si a sasea. Desi Beethoven o aprecia favorabil, missa a fost rar prezentata in timpul vietii sale, meritul adevaratei sale descoperiri revenind epocii romantismului tarziu.

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.