Filarmonica Oltenia Craiova : Recital BEETHOVEN CRAIOVA STRING QUARTET

0
200

MIERCURI, 15 FEBRUARIE 2023, ORA 19:00

Recital BEETHOVEN
CRAIOVA STRING QUARTET

CRISTIAN PINTILIE MEDA STANCIU
vioara I vioara a II-a

TITU CURTEANU IONUȚ VOINEA
violă violoncel

Miercuri, 15 februarie 2023, ora 19:00, la Filarmonica Oltenia va avea loc Recitalul BEETHOVEN/ BORODIN susținut de CRAIOVA STRING QUARTET, ansamblu care este invitat în perioada 24 -28 februarie 2023 la Festivalul de Muzică de Cameră din Tunis, membrii cvartetului urmând să susțină și cursuri de măiestrie cu tineri muzicieni din Tunisia.

CRISTIAN PINTILIE – vioara I
Cristian Pintilie s-a născut la Craiova în anul 1957 și a absolvit Academia de Muzică ”George Enescu” din Iași. A studiat cu marii violoniști Ion Voicu, Ștefan Gheorghiu, Bujor Prelipcean. A fost concertmaestru al Filarmonicii „Moldova” Iași între anii 1986-1990, al Orchestrei de Cameră București (1984-1989), al Orchestrei Filarmonicii „Oltenia” (între anii 2001-2002 și 2013-2014), de asemenea solist și director artistic al Asociației muzicale „Concerto Strauss” Italia (din 1990 până în prezent). Activitatea sa în Italia a fost și de concertmaestru al Orchestrei Filarmonice „Marchigiana” (Ancona), al Orchestrei simfonice a Republicii San Marino și al Orchestrei de cameră din Bologna. A lucrat, din 1993 până în 1998, și în televiziunea italiană RaiUno. A concertat cu orchestrele filarmonice din: Iași, Craiova, Botoșani, Bacău etc., sub bagheta dirijorilor: Ion Baciu, George Vintilă, Modest Cichirdan, Teodor Costin, Emanuel Elenescu. În calitate de concertmaestru, a cântat cu dirjiori de renume precum: Valeri Gergiev, Peter Magg, Gustav Kuhn, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Daniel Oren, Ovidiu Bălan, Gheorge Costin, etc. A cântat diverse recitaluri în compania pianiștilor: Mihai Ungureanu, Yvonne Piedemonte și Mihaela Constantin. Are în palmares mai multe premii: cu Cvartetul „Armonia” la Festivalul de muzică de cameră de la Brașov (1977), Medalia „Maurice Ravel” la Concursul Internațional de la Evian (Franța), Premiul II la secțiunea „violoniști profesioniști” la concursul „Cântarea României” (1984).

MEDA STANCIU – vioara a II-a

Născută la Râmnicu Vâlcea în 1971, începe studiile muzicale la „Școala de Muzică și Arte Plastice” din Râmnicu Vâlcea, clasa prof. Ștefan Petrescu și prof. Aurel Popescu.
La terminarea studiilor gimnaziale concurează și obține un loc la Liceul de Artă din Craiova pe care îl absolvă în 1989 ca elevă a clasei prof. Cornel Berbec. A primit numeroase premii de la diverse concursuri și competiții naționale muzicale ce o recomandau încă de pe atunci drept un muzician de marcă. S-a pregătit de-a lungul timpului cu maestrul Modest Iftinchi, urmând să studieze la Academia de Muzică din Cluj Napoca cu Maestrul Ștefan Ruha și prof. univ. dr. Adrian Cârdan, ulterior fiind masterand la clasa de vioară a prof. univ. dr. Dorina Mangra.
O găsim apoi ca violonistă a Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, unde are ocazia să se perfecționeze în arta interpretativă solistică și în orchestră. Alături de orchestra simfonică face numeroase turnee în Spania, Italia, Franța, Germania, Elveția, America etc. În perioada 1991 – 1993, o regăsim în componența orchestrelor televiziunilor italiene CANALE 5 și RAI UNO, bucurându-se de o mare apreciere atât din partea colegilor, cât și din partea dirijorilor. Din mai 2017 până în mai 2018, a fost manager interimar la Filarmonica „Ion Dumitrescu”. În prezent este concert maestru al Operei Române Craiova.

TITU CURTEANU – violă
Născut în anul 1978, violistul Titu Curteanu a urmat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca (Facultatea de Interpretare Muzicală), finalizându-și pregătirea de specialitate în cadrul Facultății de Muzică – Universitatea din Oradea. Din anul 2002, activează ca artist instrumentist și apoi solist instrumentist (partida de violă) în cadrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Oltenia”, iar din anul 2006, desfășoară și o intensă activitate didactică la Liceul de Arte din Craiova, unde este profesor de violă.

IONUȚ VOINEA – violoncel
Ionuț Voinea a cântat cu numeroși artiști de renume, precum Gerard Caussé, Michel Lethiec, François Salque. Invitat pentru a susține un recital și un master la State University Houston (Texas, 2012), a debutat pe scenele americane. Împreună cu violonistul și profesorul Mihai Ghiga, a pus bazele Fundației pentru muzică veche din România și este membru fondator al formației de muzică veche „Collegio Stravagante”, cu care a susținut numeroase concerte în România, Suedia, Finlanda, Norvegia, Elveția și Franța. De-a lungul timpului, s-a perfecționat cu renumiți violonceliști, precum Klaus Kangisser, Stefan Popov, Gerhard Hammann, Francois Salque, Anne Gastinel, Luis Claret. Este deținătorul unui master în interpretare, obținut în 2009, la Conservatorul Regal din Liège (Belgia), la clasa prof. Jean Paul Zanutel. Din 2000, activează ca lector universitar, în cadrul Universității din Sfax (Tunisia), predând violoncel și muzică de cameră. Cântă pe un violoncel construit în Germania, în 1873.

*
Cvartetul nr. 4 în Do minor, op. 18, nr. 4 de BEETHOVEN este cel mai cunoscut şi frecvent abordat; în muzica acestei lucrări se îmbină clasicismul cu romantismul. În prima şi cea de a doua parte a cvartetului asistăm la un fel de „confruntare” între două viziuni: cea romantică (în partea întâi) cu cea clasică (partea a doua), între sonorităţi concertistice, „orchestrale” (partea I) şi desfăşurări tipic camerale şi transparente ţesături sonore (partea a II-a).

Biletele se achiziționează online accesând link-ul de mai jos:
https://www.entertix.ro/evenimente/14745/concert-cameral-15-februarie-2023-filarmonica-oltenia-craiova.html

De asemenea, biletele se procură de la agenția din Calea Unirii 16, luni-vineri, orele 10:00-18:00. Detalii se obțin la numărul de telefon 0251 414 698.
Prețuri bilete: 40 lei; 15 lei (elevi, studenți, seniori)

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.