Home » Timp Liber » Spectacole si Concerte » Filarmonica Oltenia Craiova : Va place Brahms ?

Filarmonica Oltenia Craiova : Va place Brahms ?

VINERI, 9 NOIEMBRIE 2018, ORA 19:00
Concert simfonic „Muzica uneste!”
ORCHESTRA SIMFONICA A FILARMONICII „OLTENIA”
DIRIJOR: GHEORGHE COSTIN
SOLIST: MIHAI DIACONESCU (pian)
In program:
Cornel Taranu: Bachiana (prima auditie)
Johannes Brahms: Concertul nr. 1 in Re minor pentru pian si orchestra, op. 15
Simfonia nr. 4 in Mi minor, op. 98
Concert in abonament (6)

Concertul simfonic de vineri seara al stagiunii „Muzica uneste!” invita la (re)descoperirea unui important creator din toate timpurile, Johannes Brahms, cel care a fascinat Viena clasicilor Haydn, Mozart, Beethoven si a starnit furtuni in constiinta muzicala germana, impartita la sfarsitul secolului al XIX-lea intre „brahmsieni” si „wagnerieni”. La conducerea muzicala a Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Oltenia” Craiova este invitat maestrul Gheorghe Costin, exceptional dirijor, compozitor, profesor „care stie sa lucreze cu orchestra, sa aiba o infinita gama de culori si nuante”(“Romania Libera” /7.05.2002), distins cu medalia George Enescu in semn de pretuire pentru sustinerea si promovarea culturii romanesti peste hotare. Programul se va deschide la ora 19:00 cu lucrarea romaneasca, in prima auditie, Bachiana de Cornel Taranu si va continua cu o minunata pagina lirica semnata de Brahms, Concertul nr. 1 in Re minor pentru pian si orchestra, op. 15. Solistul serii, Mihai Diaconescu, s-a nascut la Craiova, a studiat la Cluj si Helsinki (Finlanda) si a cantat pe scena Filarmonicii din München si la Teatro Bibiena din Mantova, a carei sala a fost candva inaugurata chiar de Mozart. Programul se va incheia cu Simfonia nr. 4 in Mi minor, op. 98 reprezentand una dintre culmile creatiei brahmsiene, care contrazice spiritul pesimist al epocii romantice.
*

Citeste si :  Program de concerte Saptamana 7-13 mai 2018 la Filarmonica "Oltenia" Craiova


Gheorghe Costin, dirijor, compozitor, profesor de orchestra si-a inceput activitatea dirijorala la Filarmonica din Targu Mures (1986-1988) a continuat-o la Filarmonica „Moldova“ din Iasi (1988-2001) revenind apoi la Timisoara, la Filarmonica „Banatul“ (din 2001). Momente de referinta ale biografiei sale le-au constituit intalnirile cu Sergiu Celibidache, Erich Bergel, si Yannis Xenakis cu ocazia unor concerte (1992 si 1993) pentru care a fost distins cu Premiul Uniunii Criticilor si Interpretilor din Romania. Urmare a turneului-eveniment din Germania si Belgia ca extensie a Festivalului International „George Enescu“ (2005), ICR i-a conferit Medalia George Enescu in semn de pretuire pentru sustinerea si promovarea culturii romanesti peste hotare. A compus muzica simfonica (Cinci schite pentru orchestra, Simfonia pentru orchestra; Concert pentru soprana si orchestra, Master Numbers piesa pentru orchestra), muzica de camera (Sonata brevis pentru pian, „Meiosis“ pentru clarinet-bas si percutie, „Spirale“ pentru clarinet, clarinet-bas, percutie si pian, Doua preludii pentru pian, Cinci miniaturi pentru pian, „Remember Bach“ pentru orga, Burlesca si Pastel de toamna pentru clarinet si pian, Melopee pentru soprana si pian, doua Cvartete de coarde),muzica corala (Moartea lui Fulger pentru cor de voci egale si toaca, Codrule pentru cor mixt). Este membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor (1984) si Cetatean de Onoare al Municipiului Baia Mare (2008).
*

Mihai Diaconescu s-a nascut in anul 1991, la Craiova. A inceput sa studieze pianul la varsta de patru ani, apoi a urmat cursurile Liceului de Arte „Marin Sorescu” unde a avut ca mentor pe distinsa profesoara Mariana Ilie. Castiga primul concurs de pian la varsta de 7 ani, iar prima performanta notabila in competitiile de interpretare este castigarea premiului l la olimpiada nationala la varsta de 13 ani. Debutul pe scena internationala va fi la varsta de 12 ani, cand in cadrul unui curs de masterclas, a avut ocazia sa cante pe scena Kleinerkonzertsaal am Gasteig (filarmonica din München), revenind aici cu un recital solo peste doi ani (2006). Din anul 2006, Mihai Diaconescu va incepe o activitate concertistica sustinuta, fiind invitat sa cante frecvent in Germania, Italia, Austria. La varsta de 16 ani, debuteaza ca solist alaturi de orchestra Filarmonicii „Oltenia”, interpretand Concertul nr. 1 in Do major de L. van Beethoven. Din anul 2010 pana in 2013, umeaza cursurile Academiei „Gh.Dima” din Cluj-Napoca, sub indrumarea prof. univ. dr. Csiky Boldizsar; in anul 2013-2014 beneficiaza de bursa Erasmus si va studia la Academia „Sibelius” din Helsinki. Intre 2014-2018 urmeaza cursurile de masterat al Academiei „Sibelius”, la clasa profesorului Erik T. Tawaststjerna. Mihai Diaconescu a obtinut numeroase premii in cadrul concursurilor nationale si internationale.

Lasa un comentariu aici !
Sustine si tu Jurnal de Craiova
Conținutul website-ului Jurnal de Craiova este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către Jurnal de Craiova sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor Jurnal de Craiova, vă rugăm să ne contactați folosind formularul Contact.

About Ciurezu Marian Bogdan

De ce Jurnal de Craiova ? Pentru ca acest oras merita mult .. Multi inca nu realizeaza ce oras minunat avem ! Orasul merita o altfel de presa chiar daca online ! Adevarul ... trebuie sa fie cel care conteaza !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.