Presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, a anuntat, in cadrul unei conferinte de presa sustinute joi, obtinerea fondurilor europene pentru un proiect cu valoarea totala de 9,5 milioane de euro, depus in cadrul Programului Interreg V-A Romania – Bulgaria, prin care va fi modernizat un tronson din drumul judetean 561B Segarcea – Zaval.
In acest context, Ion Prioteasa, presedintele CJ Dolj, a evidentiat faptul ca valoarea totala a contractelor cu finantare nerambursabila incheiate in actualul mandat a depasit 128 de milioane de euro, cea mai mare parte a acestei sume fiind destinata investitiilor in infrastructura rutiera.
„De curand, am semnat documentele prin care obtinem finantare pentru un proiect de colaborare transfrontaliera cu parteneri din tara vecina, un demers care vizeaza modernizarea unui tronson de peste 12 kilometri din drumul DJ 561B Segarcea – Zaval si pe care ni l-am dorit foarte mult. Practic, aceasta portiune de sosea continua o initiativa pe care am lansat-o in urma cu cativa ani si care va permite accesul mai facil catre sudul judetului, catre portul si punctul de trecere a frontierei din Bechet.
Modernizarea acestui tronson, care porneste din comuna Valea Stanciului si ajunge in satul Padea, din comuna Dranic, inseamna o investitie de 6,5 milioane de euro. Ultimul sector de drum, cel dintre Padea si Segarcea, si el in lungime de 12 kilometri, ar putea fi abordat in perioada urmatoare, tot prin Programul Interreg V-A Romania – Bulgaria.
Vreau sa subliniez faptul ca este cel de-al 13-lea contract cu finantare nerambursabila pe care Consiliul Judetean Dolj il semneaza in actualul mandat, valoarea totala a acestora ridicandu-se la peste 128 de milioane de euro. Din aceasta suma semnificativa, peste trei sferturi provin din fonduri europene, restul fiind obtinut din fonduri guvernamentale, prin Programul National de Dezvoltare Locala.
La o privire mai atenta, se poate constata ca valoarea contractelor cu finantare nerambursabila pe care le-am incheiat pana acum este de peste sapte ori mai mare decat intreg bugetul propriu pentru dezvoltare al institutiei noastre pentru anul 2018.
Este o reusita remarcabila, pentru care vreau sa-i felicit pe toti cei din aparatul institutiei care contribuie la obtinerea unor asemenea performante. Consider ca, in acest moment, Consiliul Judetean este cel mai mare investitor din Dolj, mai ales ca acestor demersuri implementate cu fonduri nerambursabile li se adauga si initiativele pe care le derulam cu finantare din bugetul propriu“, a declarat presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa.
La randul sau, vicepresedintele CJ Dolj Cosmin Vasile a precizat: „Daca ar fi sa ne rezumam la demersurile privind infrastructura rutiera, vom vedea ca, in momentul actual, Consiliul Judetean are depuse 6 proiecte cu finantare europeana, aflate in diverse stadii, cu o valoare cumulata de aproximativ 100 de milioane de euro. De asemenea, prin Programul National de Dezvoltare Locala au fost deja semnate 4 contracte, proiecte aflate in curs de implementare.
Totalizand, vorbim despre drumuri judetene cu o lungime de peste 207 kilometri, care vor fi reabilitate sau modernizate prin investitii cu finantare nerambursabila: 40,6 kilometri prin PNDL, cu fonduri guvernamentale, in valoare de 29 de milioane de euro, si 167 de kilometri cu fonduri de la Uniunea Europeana.
Aprecierea noastra se indreapta catre echipa de profesionisti de la Consiliul Judetean Dolj, pentru inca un proiect castigat. De asemenea, trebuie mentionat ca avem in pregatire si alte investitii in infrastructura rutiera si, in conditiile in care se vor inregistra economii in implementare si se vor relansa diverse axe de finantare, vom promova demersuri care vizeaza cel putin alte doua tronsoane de drum, cu o lungime semnificativa.“
Vicepresedintele CJ Dolj Oana Bica a salutat succesul demersului, apreciind ca acesta va avea un puternic impact pozitiv pentru comunitatile locale beneficiare.
„Doresc sa-i felicit pe toti cei implicati in acest proiect si am convingerea ca, desi este al 13-lea demers cu finantare nerambursabila al Consiliului Judetean, va fi unul cu noroc.
Ne bucuram sa ii putem avea alaturi de noi, la evenimentul de astazi, pe colegii nostri care se ocupa de elaborarea si implementarea proiectelor cu fonduri europene, dupa cum ne face placere ca se afla aici si primarul comunei Valea Stanciului, domnul Ionel Ovidiu Gingioveanu. Credem cu totii ca aceasta investitie a CJ Dolj pentru modernizarea drumului judetean 561B, derulata cu finantare obtinuta de la Uniunea Europeana, va fi foarte bine primita de cetatenii din zona respectiva“, a afirmat vicepresedintele CJ Dolj Oana Bica.
In cadrul conferintei de presa, primarul comunei Valea Stanciului, Ionel Ovidiu Gingioveanu, a declarat: „Vreau sa multumesc atat conducerii Consiliului Judetean, cat si echipei care s-a ocupat de acest proiect, pentru o veste foarte buna, care vine si in cel mai potrivit moment. Comuna Valea Stanciului a accesat mai multe proiecte, atat prin PNDL, cat si prin Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale. Numeroase obiective au fost deja finalizate, altele se afla in lucru sau in etapa atribuirii contractelor de executie. Una dintre aceste lucrari vizeaza realizarea retelei de canalizare si ne vom mobiliza pentru a o finaliza la timp, astfel incat sa putem oferi conditiile si intregul sprijin pentru proiectul modernizarii drumului.
De asemenea, demersul este cu atat mai important cu cat, in ultimii ani, in aceasta zona s-au dezvoltat mult societatile cu profil agricol si bazele de receptie ale acestora, asa cum s-a intamplat la Segarcea, Dranic, Valea Stanciului, Macesu de Jos si, in mod special, in Bechet, acolo unde se afla portul prin intermediul caruia cerealele sunt transferate, pe Dunare, catre Constanta. In aceste conditii, modernizarea drumului judetean 561B este o necesitate si va avea ca efecte impulsionarea economiei si instalarea unor noi investitori.“
Directorul executiv al Directiei Afaceri Europene din cadrul CJ Dolj, Daniela Baluta, a precizat faptul ca proiectul se afla deja in implementare, in prima etapa urmand sa fie derulata procedura in urma careia va fi atribuit contractul de proiectare.
„Primul program care s-a lansat in mod concret, cu ghiduri de finantare si termene de depunere, a fost Interreg V-A Romania – Bulgaria. Originalitatea lui consta in faptul ca, prin intermediul acestuia, reusim sa cladim relatii solide de colaborare cu parteneri din tara vecina. Referitor la modernizarea drumului DJ 561B, doresc sa mentionez ca, in afara de lucrarile efective de infrastructura, demersul mai cuprinde si instrumente comune de cooperare cu partea bulgara, inclusiv o campanie de informare in randul publicului cu privire la siguranta rutiera.
Proiectul se afla in faza de lansare a licitatiei pentru contractarea serviciilor de elaborare a proiectului tehnic, urmand ca tot in cursul acestui an sa initiem si procedura pentru atribuirea contractului de executie a lucrarilor“, a afirmat Daniela Baluta, directorul executiv al Directiei Afaceri Europene.
Views: 1