In ultima perioada firmele de ridesharing – transport alternativ au facut obiectul unor controale la nivel national iar Uniunea Europeana vrea sa reglementeze aceasta activitate.
In acest sens, activitatea desfasurata de acestea a fost verificat de inspectorii ANAF iar europarlamentarii romani au declarat ca sunt „mici jungle, in care fiecare e pe cont propriu”.
Potrivit protv.ro, Dragos Pislaru explica ca nu exista o statistica oficiala in privinta firmelor de ridesharing.
La nivel national a avut loc o serie de controale in care s-au descoperit multe nereguli si prejudicii aduse la bugetul de stat.
Se pare ca inclusiv activitatea in interiorul flotelor nu este inregula. Din aproximativ de licente eliberate de ARR doar 3000 de autoturisme se afla in proprietate sau in leasing, restul de aproximativ 57000 sunt autorisme inchiriate cu contract de comodat astfel incat se poate discuta despre operatiuni fictive care ascund un venit incasat de proprietarul autoturismului. De exemplu pe site-urile de specialitate autoturismele care efectueaza transport alternativ sunt inchiriate de catre soferi cu preturi cuprinse intre 400-500 lei/saptamana.
In conditiile in care contractul de comodat reprezinta un contract de folosita gratuita al autoturismelor cum este posibil ca proprietarii de autoturisme sa solicite o chirie evaluata in bani?
Potrivit legii 241/2005 art. 9 al. 1 litera c constituie infractiune de evaziune fiscala si se pedepseste cu inchisoarea de la 2-8 ani ” evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale a cheltuelilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive”.
„Controalele Antifraudă nu vizează aplicaţiile de transport alternativ. Sau curierat la cerere. Ci firmele care lucrează prin intermediul acestor aplicaţii. Analiza de risc derulată a indicat existenţa a circa 30.000 de şoferi care nu apar în acte. Numărul şoferilor a căror muncă este fiscalizată se ridică la aproximativ 18.000. Dar din analiză reiese existenţa a circa 48.000 de şoferi.
Similar, la activităţile de curierat la cerere, în special cu produse alimentare, analiza de risc relevă milioane de ore lucrate dar nefiscalizate.”, scrie Capital.
Inspectorii ANAF-Antifraudă au identificat un prejudiciu de peste 9,7 milioane de lei în domeniul ride-sharing
„Inspectorii Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF) desfășoară permanent acțiuni de control antifraudă la nivel național, în scopul prevenirii și combaterii evaziunii fiscale în domeniul prestării serviciilor direct către populație, precum și în alte domenii economice în care au fost identificate fenomene de indisciplină financiară ori slabă conformare la declarare, ca urmare a analizelor de risc efectuate la nivelul instituției pe baza informațiilor deținute.
Astfel, în cazul unui singur operator economic din București care activează pe piața de transport alternativ de persoane, inspectorii DGAF au calculat un prejudiciu cauzat bugetului general consolidat al statului de peste 9,7 milioane de lei.
Controalele efectuate au scos la iveală faptul că societatea în cauză a diminuat TVA de plată către bugetul de stat, prin neînregistrarea în contabilitate a tuturor veniturilor realizate pe platformele de ride-sharing, respectiv prin majorarea în mod artificial a TVA deductibilă, prin înregistrarea ilegală în contabilitate a unor achiziții de combustibili. Totodată, societatea verificată a diminuat obligațiile fiscale generate de utilizarea forței de muncă prin înregistrarea, declararea și plata contribuțiilor aferente contractelor individuale de muncă cu timp parțial de două ore, în condițiile în care salariații au lucrat mult mai multe ore și au realizat venituri net superioare celor declarate.
Acțiunile de control vor continua în perioada următoare, iar DGAF recomandă tuturor operatorilor economici să fiscalizeze veniturile obținute din activitățile desfășurate.”, se mentioneaza in comunicatul emis de ANAF.
„La inceputul acestui an, seful ITM Timis Ileana Mogosanu a dispus reluarea controalelor in acest domeniu. Astfel, au fost depistate alte 762 de persoane care prestau activitate fara forme legale de angajare. S-au aplicat 106 amenzi in valoare de 3.984.000 lei, conform Codului Muncii.
In urma tuturor actiunilor de control din acest domeniu, au fost verificate un total de 539 de firme, s-au depistat 838 de persoane care lucrau fara forme legale de angajare, fapte pentru care s-au aplicat amenzi in valoare de 5.569.500 lei, conform Codului Muncii.”, se mentioneaza de catre Opinia Timisoarei.
„Trei firme de ridesharing, luate la ţintă de ANAF. Sunt acuzate că au fentat taxe de 10 milioane de euro
Trei operatori economici din zona de ridesharing, care activau în Bucureşti şi Constanţa, s-au sustras de la plata unor taxe care au dus la crearea unui prejudiciu de 52 de milioane de lei în bugetul de stat, au descoperit inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF). Într-un comunicat, aceştia anunţă că vor fi sesizate organele de urmărire penală în vederea recuperării prejudiciului.”, mentioneaza ObservatorNews.
Zilele trecute a avut loc negocieri la Guvernul Romaniei in stabilirea unui cadru legal, corect si just, in cadrul caruia sa isi desfasoare activitatea transportul alternativ.
Pe una din platformele de ridesharing apare un mesaj cel putin ciudat in care se specifica ca „Este in dialog activities cu factor de decizie la cel mai inalt nivel.”
Sa fie acelasi mesaj care circula pe retelele de socializare? Care identifica o serie de neconcordante intre oficialitati gen Emmanuel Macron, Olaf Scholz sau un alt ministru roman. Asteptam cu nerabdare alte scurgeri de informatii din interiorul firmelor de ridesharing.
Views: 2