Florin Cîțu: L-am revocat din funcție pe ministrul Justiției, Stelian Ion

0
400

Stelian Ion a fost revocat din funcţia de ministru al Justiţiei, a anunţat premierul Florin Cîţum care a precizat că a informat coaliţia în legătură cu această decizie, pe care şi-o asumă.

“Voi propune un ministru interimar care va înţelege prioritatea zero a investiţiilor în România. Îmi doresc ca partenerii noştri de coaliţie USR PLUS să aibă înţelegerea, să aibă responsabilitatea să nu aleagă ieşirea de la guvernare”, a afirmat Cîţu.

Stelian Ion este al doilea ministru USR PLUS revocat, după Vlad Voiculescu, demis de la Ministerul Sănătăţii. La acel moment, liderii coaliţiei au convenit asupra unui act adiţional la protocolul alianţei care prevede că deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formaţiunilor din coaliţie şi că responsabilitatea politică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliţiei şi a premierului.

Prerogativa constituţională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Preşedinte se exercită după informarea prealabilă a formaţiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier şi după o dezbatere în coaliţie, se arată în document.

USR-PLUS a decis să boicoteze ședința de guvern de miercuri seară în care Florin Cîțu intenționa adoptarea programului „Anghel Saligny”, după ce au existat inclusiv amenințări cu ieșirea de la guvernare. Decizia vine după contrele cu premierul, care nu vrea să renunțe la Ordonanța de Urgență prin care primarii vor primi 50 de miliarde de euro pentru proiecte locale. Copreședintele formațiunii, Dan Barna, a anunțat că lucrurile vor fi tranșate mâine dimineață, în cadrul unei ședințe a coaliției de guvernare.

“PNDL 3 nu este un program egal cu steagul județului Covasna. Un program de 50 de miliarde de lei este un program care are nevoie de susținerea coaliției”, a MAI spus Dan Barna. El a adăugat că USR PLUS a propus 10 amendamente pentru programul ”Anghel Saligny. Printre acestea, cele legate de criteriile de eligibilitate, de renunțarea la lista aprobată prin ordin de ministru al Dezvoltării si de selectarea prin evaluare pe baza de punctaj ca la fondurile europene si plata după verificări sunt considerate nenegociabile și greu de acceptat de către PNL și UDMR. Dacian Cioloș, celălalt copreședinte a USR PLUS, a precizat, la rândul său, că programul “Anghel Saligny” nu a fost avizat în ședința coaliției și că au fost surprinși să-l vadă pe ordinea de zi a ședinței de guvern programată pentru miercuri seară, la ora 19.00.

Ședința de guvern începută miercuri dimineață la ora 11 a fost întreruptă, după ce premierul Florin Cîțu a vrut să introducă pe ordinea de zi suplimentară programul de investiții de 50 de miliarde „Anghel Saligny”. Cei de la USR PLUS au amenințat, nervoși, că vor depune o moțiune de cenzură, dacă se adoptă proiectul, acuzând faptul că nu există avizele necesare.

Disputa s-a purtat și la nivelul miniștrilor. Cseke Attila și Stelian Ion s-au contrazis pe avizarea PNDL 3. Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, susține că proiectul privind programul a fost trimis Ministerului Justiției, pentru avizare, din 25 august. Stelian Ion îi contrazice însă, spunând că ministerul nu a primit, până în acest moment, în original, proiectul privind programul PNDL 3, astfel că nu se află în situația de a aviza acest proiect.

“Sunt comunitati in Romania care nu au apa curenta, canalizare si strazi asfaltate. Programul Anghel Saligny isi propune sa indrepte aceste situatii. Nu vad cine s-ar putea impotrivi unui proiect pentru dezvoltarea Romaniei. Astfel și-a justificat premierul încercarea de a trece pe ordinea suplimentara a sedintei de guvern acest program, pentru a fi adoptat. In disputa au intervenit si cei de la UDMR. Presedintele Kelemen Hunor a vorbit despre șantajul celor de la USR PLUS. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a comentat și el blocajul apărut în coaliția de Guvernare. El le-a sugerat celor din USR PLUS să iasă de la Guvernare sau să voteze moțiunea PSD, pentru demiterea premierului Cîțu.

Cu o oră înainte de începerea ședinței de Guvern, programată pentru ora 19,00, președintele Klaus Iohannis a făcut, în cadrul unei declarații de presă susținute la Cotroceni, un apel la partidele din coaliția guvernamentală să se înțeleagă și să dialogheze.Șeful statului a vorbit despre vaccinarea anticoronavirus, despre rolul parlamentului și despre reforme, fără să vorbească direct despre criza guvernamentală izbucnită după ce premierul Florin Cîțu a vrut să adopte OUG pentru programul Anghel Saligny în ciuda opoziției USR PLUS.

Visits: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.