Florin Cîțu: Măsuri de relaxare în funcție de numărul de persoane vaccinate

0
204

Premierul Florin Cîțu a explicat că în cazul în care vom ajunge la 5 milioane de persoane vaccinate la data de 1 iunie, atunci se vor lua noi măsuri de relaxare. Cîțu a precizat că s-ar putea merge la mare fără mască, dar vor putea fi organizate evenimente private cu capacitate de 100% pentru persoanele vaccinate.

Florin Cîțu: În primul rând, Hristos a Înviat! Şi vreau să le mulţumesc românilor că am avut cu toții o sărbătoare pascală liniștită, fără niciun fel de evenimente, oamenii au înțeles să respecte regulile în vigoare și se vede că, de fapt, avem rezultate din ce în ce mai bune în ceea ce privește rata de pozitivare; numerele scad în fiecare zi, Bucureștiul este sub 3 la mie, de fapt, nu mai este niciun județ în România care să aibă o rată de pozitivare sau de infectare peste trei la mie, ceea ce înseamnă că ceea ce am făcut până acum am făcut bine; dar mai înseamnă un lucru, pentru că m-am uitat pe date în ultimele zile și se vede clar că accelerarea campaniei de vaccinare a avut un efect pozitiv și numărul de persoane infectate scade pentru că a crescut numărul persoanelor vaccinate. Şi aş vrea să vă dau câteva cifre, la care m-am uitat. În primul rând m-am uitat la București, Cluj, Timișoara, Constanța, cam toate sunt, când vorbim de județ, peste 20% deja rată de vaccinare, și dacă ne uităm la municipii, Cluj-Napoca este la 34, de exemplu, Bucureștiul este la 30, deci, este clar că în orașe am reușit să avem un ritm puternic, pe care trebuie să îl păstrăm. Aici este legătura directă între scăderea numărului de persoane infectate și creșterea ratei de vaccinare, ceea ce demonstrează ce am spus din primul moment: singura soluție de a scăpa de pandemie reprezintă vaccinarea și dacă atingem acele 5 milioane la 1 iunie vă spun că vom putea…

Reporter: 5 milioane imunizate cu ambele doze?

Florin Cîţu: 5 milioane de persoane vaccinate, astăzi sunt 2 milioane de persoane vaccinate cu ambele doze, 3,4 milioane vaccinate – deci, 5 milioane de persoane vaccinate ne interesează -, vom putea să deschidem mai mult lucrurile în economie.

Reporter: La ce ne-am putea aștepta de la 1 iunie, despre ce măsuri de relaxare am putea vorbi?

Florin Cîţu: În primul rând, sunt câteva lucruri pe care cu toții le așteptăm pentru sezonul estival. Este clar că putem vorbi de fără mască pe plajă, de exemplu, fără mască dacă mergem la munte, în drumeție, etc. fără mască. Dar putem să vorbim şi de lucruri sau de facilități, să îi spunem aşa, pentru persoanele vaccinate. Putem să vorbim, de exemplu, de restaurante, care pot să ajungă la capacitatea de 100% cu persoane vaccinate.

Reporter: La interior.

Florin Cîţu: La interior. Sau hoteluri pe litoral capacitate 100% cu persoane vaccinate. Deci, sunt lucruri la care ne uităm, putem să vorbim de evenimente private care pot fi deschise doar pentru persoane vaccinate ş.a.m.d. Vom avea aceste evenimente-pilot în Bucureşti şi în Cluj, dar eu sunt sigur că rezultatele vor fi bune şi putem deja să ne gândim la astfel de evenimente.

Reporter: Am putea vorbi şi despre renunțatul la purtatul măștii în aer liber în orașe, de exemplu?

Florin Cîţu: Deocamdată, nu.

Reporter: De la 1 iulie.

Florin Cîţu: Deocamdată, nu. Aş aștepta 1 august pentru acest lucru. Depinde cum se mișcă lucrurile, dar aş vrea să ne uităm la 1 august pentru renunțatul măștii. Aţi văzut că şi în Israel s-a renunțat după ce s-a ajuns la 60% aproape. Deci, este clar că acolo este un nivel unde am putea să discutăm despre aşa ceva.

Reporter: Restricțiile de circulație sau pentru operatorii economici, mai ales în perioada estivală, proprietarii de terase de la mare cel puţin şi-ar dori să poată să țină deschis toată noaptea, aşa cum făceam în anii trecuți, măcar pentru persoanele vaccinate. S-ar putea întâmpla acest lucru de la 1 iunie?

Florin Cîţu: Aici voi avea o discuţie cu operatorii economici, în special cei din zona estivală, dar în general cu toţi, pentru că aş vrea să văd mai multă responsabilitate întâi și după aceea să discutăm despre relaxarea condițiilor. Au fost câteva elemente în weekend care nu mi-au plăcut, la câţiva operatori economici, dar bineînţeles foarte mulţi au respectat. Cred că o să fim mult mari duri cu cei care nu respectă şi vor fi beneficii şi facilități pentru cei care respectă legislația şi atunci putem discutăm. Referitor la a reveni la evenimente toată noaptea, niciodată nu a fost chiar toată noaptea, întotdeauna sunt limite de oră, pentru că totuşi sunt stațiuni şi trebuie să luăm în considerare şi alte lucruri. Dar voi avea o vizită la Constanţa şi mă voi întâlni cu operatorii economici, săptămâna aceasta.

Reporter: Am văzut în această perioadă a sărbătorilor pascale în Mamaia, de exemplu, în două cluburi nu s-a respectat absolut deloc regula, nu s-a respectat distanța, şi am văzut că amenzile sunt undeva la 6.000 de lei. Credeți că este suficient pentru a-i descuraja pe acești operatori economici în contextul în care nu respectă regulile?

Florin Cîţu: Acestea sunt amenzile astăzi. Da, vom umbla la reguli în ceea ce priveşte persoanele sau operatorii economici și persoanele vaccinate. Acolo unde vor fi doar persoane vaccinate și se respectă regulile, pentru că vor fi reguli de fiecare dată, și pe plajă, de exemplu, propunerea este că vom fi fără mască, vom putea sta fără mască pe plajă, dar, bineînțeles, va exista distanțare în continuare, deci, vor exista niște astfel de elemente. Repet, acestea sunt propunerile care vor fi în Comitetul interministerial, discutate apoi cu Misterul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne, și vom veni cu un pachet pentru toată lumea.

Reporter: De la 1 iunie până la ce oră aţi putea împinge funcționarea operatorilor economici?

Florin Cîţu: Totul depinde de rata de vaccinare. Cu cât avem o rată de vaccinare mai mare, cu atât putem să împingem mai mult, doar pentru persoanele vaccinate, bineînţeles. Dar haideți să vedem cum evoluează campania de vaccinare, am avut întâlniri cu toţi operatorii economici sau cu asociațiile care reprezintă operatori economici, de la toţi am primit susținere, toţi doresc să revină la normal. În ultimele zile am văzut că cifrele şi-au revenit, în prima zi de Paște am avut peste 60.000 de persoane vaccinate, în acest weekend este un maraton al vaccinării în București, deci, trebuie să profităm de această șansă de a avea vaccinul, să ne vaccinăm ca să revenim la normalitate cât mai devreme. Eu v-am spus, avem dozele să putem să revenim mai devreme de 1 august, doar că trebuie să ne vaccinăm.

Reporter: Vor putea fi reluate şi acele petreceri de nuntă, de exemplu?

Florin Cîţu: Am spus, evenimente private, ne gândim, dar doar cu persoane vaccinate. Încă nu avem o formulă, dar sunt lucruri pe care le avem pe masă, scenarii pe care le vom pune pe masă Comitetului interministerial şi apoi le vom dezbate cu operatorii economici, cu Ministerul Economiei şi Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne. Eu m-am uitat ce a făcut şi Israelul, de exemplu, când au avut o rată de vaccinare de peste 30% au existat facilităţi pentru persoanele vaccinate şi au existat penalităţi pentru cei care nu respectă regulile. Vedem că Germania se mişcă în aceeaşi direcţie în acest moment. Vom avea, aşa cum v-am obişnuit, România va alege o cale bună pentru toţi cetăţenii. Aţi văzut că nu am avut economia închisă, lucrurile au mers bine în continuare, deci, vom găsi o cale bună pentru noi.

Reporter: Şi se poate atinge acea ţintă de 10 milioane de persoane până la 1 august, aşa cum v-aţi propus?

Florin Cîţu: Este posibil. Avem dozele de vaccin, trebuie doar să mergem să ne vaccinăm. Acum nu mai este nevoie nici de programare, deci, nu există nicio scuză. Dacă vrem să ieşim din pandemie trebuie să ne vaccinăm. Şi repet ce am spus la început, vedem clar o scădere a ratei de infectare sau de pozitivare, după test, exact în perioada asta în care am crescut rata de vaccinare. Deci, cele două sunt corelate, există o relaţie directă între creşterea vitezei de vaccinare şi scăderea numărului de persoane infectate.

Reporter: Proteste din partea magistraţilor în perioada următoare. O soluţie, dacă luaţi în calcul să discutaţi cu ei, ştim că a venit acea adresă de la Ministerul de Finanţe, a trimis şi ministrul justiţiei către instanţe că se rămâne fără bani de salarii. Cum vedeţi lucrul ăsta?

Florin Cîţu: Nu am văzut, nu au cum să rămână fără bani de salarii. Ceea ce am spus noi de la începutul anului este că bugetul a fost construit ca să aibă resurse până la sfârșitul anului. Dacă în timpul anului există creșteri de cheltuieli salariale peste ceea ce a fost bugetat, cei care le-au făcut trebuie să revină asupra lor sau să răspundă, să vadă ce s-a întâmplat acolo, dar în acest moment, așa cum a fost constituit bugetul, sunt exact cheltuielile salariale care ajung până la finalul anului pentru toți angajații din sectorul public, fără creșteri salariale, bineînțeles.

Reporter: De 1 mai, Raluca Turcan spunea că trebuie să crească salariul minim pe economie și Claudiu Năsui susținea în continuare că trebuie să fie scutit de taxe. Ați discutat cu ei? Care este poziția dumneavoastră?

Florin Cîţu: Știți, în ceea ce privește salariul minim, aici trebuie să avem discuții atât cu cei care plătesc salariul minim, cu antreprenorii, deci cu patronatele, dar și, bineînțeles, cu sindicatele. Este o discuție tripartită și vom vedea care este evoluția salariului minim. În ceea ce privește evoluția în ultimii ani, România a avut o dinamică mai mare a salariului minim, a creșterii salariului minim în ultimii ani, vom vedea ce se va întâmpla. Știți foarte bine că această decizie se va lua după o discuție tripartită, nu putem să o luăm după ce spune o persoană sau alta.

Reporter: Evaluarea miniștrilor, în ce stadiu suntem?

Florin Cîţu: Foarte bună.

Reporter: V-ați putea lipsi de taxele care sunt puse în acest moment pe salariul minim?

Florin Cîţu: Suntem în al doilea an în care nu s-a întâmplat nimic cu Codul Fiscal și va rămâne așa. Codul Fiscal, eu am promis, din momentul în care am preluat portofoliul la Finanțe, anul trecut, am promis și anul acesta că nu vom modifica Codul Fiscal, nu vom crește taxe și nu vom introduce taxe noi. Așa va rămâne și anul acesta.

Reporter: V-aș întreba și legat de situația de la București, pentru că înainte de această minivacanță a fost o situație complicată acolo, nu au reușit să treacă bugetul Capitalei, reprezentanții Primăriei susțin că ar intra în incapacitatea de plată luna aceasta. Ați avut discuții cu cei cu de la București, să încercați să ajungeți la un compromis?

Florin Cîţu: Am avut discuții și cu domnul primar general. Eu știu situația de la București, am lucrat și cu domnul primar general și anul trecut pentru a rezolva câteva dintre problemele de la buget de anul trecut, am construit bugetul anul acesta împreună. Este foarte important să avem un buget cât mai repede la București. Mesajul meu este clar, nu vom susține de la bugetul național întârzieri care să ducă după aceea la incapacități de plată și apoi să plătim mai mult. Deci, bugetul național nu va susține un derapaj la București. De aceea, sunt sigur că vor găsi o soluție cât mai rapid la București, se va vota bugetul și se va merge mai departe. După aceea putem să ne gândim și la soluții.

Reporter: Veniturile din 7 miliarde de lei sunt realiste, pentru că cei de la USR asta reproșează, că în ultimii ani nu au fost venituri realizate mai mari de 4,5 miliarde. Cum s-ar putea anul acesta realiza cele 7?

Florin Cîţu: Cred că cei care au construit bugetul trebuie să vină cu această explicație: veniturile, înainte de a avea o execuție bugetară, par câteodată supraestimate sau subestimate, vom vedea care va fi execuția bugetară. Până acum execuția bugetară arată că avem venituri mai mari decât am prognozat.

Reporter: Anul acesta?

Florin Cîţu: Anul acesta. Deci, până acum arată venituri mai mari. Mulțumesc mult de tot. Mulțumesc!

Views: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.