Giovanni Costantino a venit antrenor la FCU Craiova la mijlocul lui octombrie. După un start împiedicat, italianul a încheiat anul în forță, cu o serie fantastică de 4 meciuri câștigate fără gol primit. FCU visează la play-off. E la doar 3 puncte de top 6.
Costantino, șef de promoție la cursurile PRO de la Coverciano, în 2021, aplică în Oltenia principiile cu care i-a cucerit și pe conducătorii uneia dintre cele mai prestigioase școli de antrenori din lume. Fost coleg de „clasă” cu Alberto Gilardino, acum antrenorul lui Drăgușin la Genoa, sau cu Paolo Zanetti, trecut pe la Empoli, Costantino visează pe muzică de Champions League.
Vorbește deschis despre perioada în care a lucrat ca mecanic de locomotivă, despre cum a fost să-l antreneze pe Szoboszlai la naționala Ungariei și despre impactul cu prima ligă din România după numai o lună în liga secundă din Cipru.
Într-un interviu acordat în exclusivitate Flashscore, antrenorul de 39 de ani a povestit cum e să-l ai patron pe Mititelu și a dezvăluit cum a aflat ”11”-le de start al FCSB înaintea meciului decisiv din Cupă fără să aibă nevoie de ajutorul lui Gigi Becali.
Ce impresie ați reușit să vă faceți despre fotbalul din România în cele două luni pe care le-ați petrecut aici?
Știam fotbalul din România, am lucrat în Ungaria și în Slovacia, știam contextul din Europa de Est. Nu e nimic diferit față de ceea ce mă așteptam să găsesc. România nu are o vizibilitate atât de mare în Vest pentru că echipele din Liga 1 nu au rezultate foarte importante în cupele europene. Nu aveam informații la nivel de detaliu, dar nivelul pe care l-am găsit aici e bun, ambiția ar trebui să fie să se intre an de an cu o echipă sau două în grupele europene. Ca să fiu sincer, nivelul e mai bun decât mă așteptam să fie.
Erați sub contract de numai câteva săptămâni în Cipru când a venit oferta de la FCU. De obicei, antrenorii se feresc să plece atât de repede de la cluburile unde lucrează, dar și să preia echipe pe parcursul sezonului, mai ales în medii considerate instabile.
Așa este, aveam un job de puțin timp în Cipru. Eram foarte fericit, mi-a plăcut acolo. Am găsit oameni buni. Au înțeles că vreau să fac un pas mai sus. Ai dreptate și că antrenorii sunt sceptici, de regulă, să preia echipe pe parcursul sezonului. Dar am verificat lotul, am simțit că pot face mai mult. Cred că am ales bine. Ca antrenor, trebuie să te adaptezi rapid, să faci față cât mai repede provocărilor și eu asta am încercat.
Știați de nebunia cu CSU, FCU, ce ați înțeles din toată povestea?
Da, știam de situația asta. Nu e singurul oraș cu două echipe. Sunt situații similare în multe locuri, nu e o așa mare surpriză. Știu rivalitatea, știu istoria, dar eu mă concentrez la ce am de făcut pe teren. Sunt aici să muncesc, pentru asta sunt plătit și vreau să mă concentrez la asta. Ce se petrece în afara terenului nu mă privește neapărat.
Ați lucrat cu Marco Rossi la naționala Ungariei, ați fost implicat într-o mică revoluție pentru o națională cu rezultate mediocre până acum câțiva ani. Cum a fost munca dumneavoastră acolo?
Echipa națională a Ungariei a fost o experiență de top pentru mine. Am lucrat cu jucători care evoluează la cel mai înalt nivel. Când lucrezi la națională, ești mai mult scouter decât antrenor. Ai jucătorii doar câteva zile, puțin timp în fiecare an, câteva săptămâni, cel mult. Așa că nu e o muncă reală de antrenor, e mai mult una de scouter. Trebuie să știi să manageriezi săptămâna sau cele 10 zile în care îi ai pe băieți. Am călătorit în toată Europa după ei, să-i văd, să le vorbesc, mi-am dezvoltat capacitatea de a comunica. E mai mult psihologie și tactică decât antrenament propriu-zis. A fost o experiență extraordinară, fantastică pentru mine.
Szoboszlai e unul dintre fotbaliștii pe care i-ați pregătit. Acum este unul dintre jucătorii de top ai lui Liverpool.
Calitatea lui este impresionantă. El e mai mult decât vedeți pe teren. E un băiat inteligent, a înțeles tot ce are de făcut pentru a fi un fotbalist de top. Muncește, e mereu concentrat, e foarte talentat. Chiar are totul! Cred că e unul dintre cei mai importanți jucători din lume și unul dintre cei mai inteligenți în joc. A fost o mare onoare pentru mine să pot lucra cu el. Cred că poate fi cu adevărat o stea în Premier League.
Ce vă definește metoda de antrenor? Cine sunteți dumneavostră, dacă ne raportăm la ceea ce vreți să le transmiteți jucătorilor?
Atenția mea se îndreaptă către echipă. Vreau să fim împreună, să ne antrenăm, să jucăm, să progresăm și să fim mai buni împreună. Mă interesează spiritul de echipă. Fotbalul se bazează pe echipă, nu e un sport individual. Așa că implic pe toată lumea, vreau să dezvolt și calitățile individuale ale jucătorilor tot în contextul muncii în grup.
Vreau să fac o echipă, ăsta e jobul meu. Am o relație bună cu jucătorii, le cer mult, sunt exigent cu ei și cu staff-ul meu. Dar sunt sincer cu ei și vreau să facem lucrurile perfect. Sigur, asta e imposibil, dar trebuie să încercăm să fim perfecți. Sunt perfecționist. Viața mea e fotbalul, îl trăiesc non-stop. Tot ce fac se învârte în jurul lui. Mi-am sacrificat viața pentru fotbal, la el mă gândesc tot timpul, chiar și când nu sunt pe teren sau la antrenament. E greu să vorbești cu mine despre altceva în afară de fotbal.
Views: 0