In 2018, pentru al treilea an la rand, capsunele deschid aceasta lista, potrivit. Cele mai multe mostre din aceste fructe analizate aveau circa 10 tipuri de reziduuri de pesticide, iar una avea chiar 22 de astfel de substante chimice.
Pesticidele raman in alimente, chiar daca ele sunt bine spalate si curatate de pielita. Spanacul ocupa locul al doilea, la fel ca topul de anul trecut. 97% din mostrele de spanac analizate aveau urme de pesticide si concentratii relativ mari de insecticid cu efecte neurotoxice, se mai arata in raport.
Cum arata topul de anul trecut
In 2017, perele si cartofii erau „noutatile“ care intrasera in clasament. Acesta arata astfel:
1.Capsune
2.Spanac
3.Nectarine
4.Mere
5.Piersici
6.Pere
7.Cirese
8.Struguri
9.Telina
10.Rosii
11.Ardei gras
12. Cartofi
13.Grapefruit
Anul acesta, dupa capsune si spanac urmeaza in ordinea contaminarii: nectarinele, merele, strugurii, piersicile, ciresele,perele, rosiile, frunzele de telina, cartofii si ardeii grasi.
Testele efectuate anul acesta par sa indice faptul ca 70% din cele 38.800 de mostre de fructe si legume non-organice analizate au astfel de reziduuri.
Cel de-al 13-lea „suspect“ pe lista este ardeiul iute, astfel ca persoanele care obisnuiesc sa consume, ar trebui sa-l aleaga pe cel organic, intrucat celalalt este contaminat cu un insecticid care ataca sistemul nervos al omului. Cine nu-si permite ardei iuti organici nu are decat sa-i gateasca pentru a diminua nivelul de pesticide, sfatuiesc autorii raportului.
Cum pot fi indepartate pesticidele
Copiii sunt in special afectati de aceste pesticide. Studiile facute pana acum au aratat ca expunerea la astfel de substante pot duce la complicatii cronice care ating nivelul dezvoltarii neurologice, comportamentul, pot determina nasterea cu defecte, astmul si cancerul.
Spalarea sub jet de apa puternic timp de 30 de secunde este una din metodele de indepartare a pesticidelor, potrivit unul grup de experti americani in agricultura.
Un studiu recent facut Universitatea din Massachusetts Amherst sugereaza ca inmuierea in apa amestecata cu bicarbonat de sodiu este o cale mai eficienta de a indeparta resturile de pesticide pe pe fructe si legume.
Ce spun producatorii
Clasamentul a fost an de an puternic criticat de producatoriii de fructe si legume. Tom Stenzel, presedinte si CEO al Federatiei Asociatiilor Producatorilor de Fructe Proaspete, a dat asigurari ca siguranta alimentara se afla in prim-planul industriei de profil, incepand de la plantare si pana ce produsele ajung in farfuria consumatorului. El i-a incurajat pe consumatori sa se informeze si sa se educe singuri vizavi de acest subiect. „Cunoasterea este cheia catre alegeri sanatoase pentru dieta fiecaruia“, a conchis acesta. Organizatia reuneste reprezentanti ai crescatorilor, distribuitorilor, procesatorilor si comerciantilor cu amanuntul din agricultura si industria alimentara.
Views: 0