Funeraliile Regelui Mihai: Sicriul cu trupul fostului suveran, adus in Romania si depus la Peles si la Palatul Regal

0
574

Funeraliile Regelui Mihai: Sicriul cu trupul fostului suveran, adus in Romania si depus la Peles si la Palatul Regal 1Ceremoniile dedicate Regelui Mihai I au început miercuri, odată cu aducerea în ţară a sicriului cu trupul neînsufleţit al fostului suveran şi depunerea sa, pentru un ultim omagiu, la Castelul Peleş şi la Palatul Regal.

* Sicriul cu corpul neînsufleţit al regelui Mihai a fost adus la ora 11,00, la Aeroportul Internaţional “Henri Coandă” cu o aeronavă a Forţelor Aeriene Române. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa şefului Familiei Regale, Margareta, Custodele Coroanei române, a principelui Radu şi a membrilor Familiei Regale – Irina Walker, principesa Maria, Nicolae de Roumanie Medforth Mills, Karina de Roumanie.

La aeroport au fost prezenţi miniştrii Afacerilor Eterne şi Apărării Naţionale, Teodor Meleşcanu şi Mihai Fifor, şeful Statului Major General, Nicolae Ciucă, consilierul prezidenţial Andrei Muraru, preşedintele PNL, Ludovic Orban, reprezentantul Patriarhului Daniel, mitropolitul Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi.

Totodată, alături de fostul suveran, pe ultimul drum de la Geneva la Bucureşti, au fost prezenţi principesele Elena şi Sofia şi Alexander Nixon, secretarul de stat Victor Opaschi, general maior Laurian Anastasof, reprezentantul Armatei României, membri ai Casei Majestăţii Sale şi mitropolitul Iosif, care s-au alăturat reprezentanţilor Familiei Regale şi oficialităţilor venite la aeroport.

Funeraliile Regelui Mihai: Sicriul cu trupul fostului suveran, adus in Romania si depus la Peles si la Palatul Regal 2

Opt militari ai Brigăzii 30 Gardă au scos sicriul acoperit cu stindardul regal din aeronavă, iar un detaşament al Regimentului 30 Gardă a prezentat onorul. În acordurile imnului funebru intonat de Muzica Militară cei opt militari au pornit spre catafalc. Unul dintre militari, purtând crucea de lemn, urmat de un altul care a dus o coroană de flori au mers în faţa sicriului. După ce sicriul a fost aşezat pe catafalc şi după un lung semnal de trompetă, au fost intonate Imnul Naţional şi Imnul Regal.

Ceremonia a continuat cu o scurtă slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu mitropolitul Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, şi mitropolitul Iosif al Europei Occidentale. Răspunsurile liturgice la slujbă au fost date de Corul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale. La finalul ceremoniei religioase a fost prezentat onorul şi sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui Mihai I a fost aşezat în maşina mortuară, pentru a fi transportat la Sinaia.

* Sicriul cu corpul neînsufleţit al regelui Mihai I a ajuns miercuri după prânz la Castelul Peleş din Sinaia, fiind însoţit de şeful Familiei Regale, Margareta, Custodele Coroanei române, principele Radu şi membri ai Familiei Regale.

Cortegiul funerar a fost întâmpinat de garda de onoare, formată din vânători de munte de la o unitate militară din Buşteni, precum şi de un sobor format din nouă preoţi. Acoperit cu drapelul tricolor, sicriul a fost purtat pe umeri de opt militari din Regimentul 30 Gardă “Mihai Viteazul” şi apoi a fost aşezat în Holul de Onoare al Castelului Peleş.

La Castelul Peleş au venit preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, premierul Mihai Tudose, însoţit de vicepremierii Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu şi de mai mulţi membri ai Guvernului, care au depus coroane de flori, au aprins lumânări şi au prezentat condoleanţe principesei Margareta şi principelui Radu.
Funeraliile Regelui Mihai: Sicriul cu trupul fostului suveran, adus in Romania si depus la Peles si la Palatul Regal 3
Printre cei care au mers la Castelul Peleş pentru a-i aduce un ultim omagiu regelui Mihai s-au numărat şi preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, o delegaţie a PNL condusă de preşedintele Ludovic Orban, şi fostul preşedinte al României Emil Constantinescu.

De asemenea, la Castelul Peleş, au mers reprezentanţi diplomatici ai Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii, Germaniei, Elveţiei, Canadei, Spaniei, Vaticanului şi Marocului. Printre cei care au ţinut să prezinte personal condoleanţe s-au numărat ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, şi ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, şi procurorul general al României, Augustin Lazăr, au prezentat şi ei, personal, condoleanţe Familiei Regale. La Castelul Peleş au mai fost prezenţi reprezentanţi ai Academiei Române, Institutului Cultural Român, Consiliului Naţional al Audiovizualului şi Jandarmeriei Române.

* Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a ajuns miercuri seară, în jurul orei 20,20, la Palatul Regal din Bucureşti, unde, până sâmbătă, cei care l-au admirat pe fostul suveran îi pot aduce un ultim omagiu. Cortegiul funerar a fost însoţit, de la Castelul Peleş la Palatul Regal, de Custodele Coroanei Române, Margareta, de principele Radu şi de membri ai Familiei Regale.

La plecarea de la Castelul Peleş, cei 90 de militari ai Brigăzii 2 Vânători de Munte, ai Batalionului 21 Vânători de Munte “Leonard Mociulschi”, ai Brigăzii 30 Gardă “Mihai Viteazul” şi ai Muzicii militare a Academiei Forţelor Aeriene au prezentat onorul. Sicriul a fost purtat pe umeri de opt militari ai Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul”.

Pe drumul spre Bucureşti, oameni de toate vârstele au aşteptat trecerea cortegiului funerar, purtând în mâini flori şi lumânări.

În drumul spre Palatul Regal, cortegiul funerar a trecut pe sub Arcul de Triumf. Câteva sute de oameni au fost prezenţi la Arcul de Triumf cu portrete ale fostului suveran, flori şi steaguri cu însemnele regale ale României.
Funeraliile Regelui Mihai: Sicriul cu trupul fostului suveran, adus in Romania si depus la Peles si la Palatul Regal 4
La Palatul Regal, sute de oameni au întâmpinat cortegiul funerar cu aplauze. S-a scandat minute în şir: “Regele Mihai!” şi “Monarhia salvează România!”.
Funeraliile Regelui Mihai: Sicriul cu trupul fostului suveran, adus in Romania si depus la Peles si la Palatul Regal 5
Toţi cei care doresc să depună flori şi să se închine la catafalcul regelui pot veni la Sala Tronului de la Palatul Regal miercuri, între orele 21,00 şi 24,00, joi, între orele 8,00 şi 22,00 şi vineri, între orele 8,00 şi 22,00.

* Sâmbătă, la ora 10,30, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal. La ora 10,55, sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă şi militară.

La ora 11,15, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români şi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional.

De la ora 11,25 la ora 12,15, cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei. De la ora 12,30 la ora 14,00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare.

La ora 14,00, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piaţa Unirii – Piaţa Universităţii – Piaţa Romană – Arcul de Triumf – Şos. Kiseleff – Şos. Bucureşti-Ploieşti. La ora 14,40, Trenul Regal, în care se va afla sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai şi în care vor călători Custodele Coroanei şi membrii Familiei Regale a României, va pleca din Gara Regală Băneasa. Trenul Regal va ajunge la ora 17,30 în gara din Curtea de Argeş. Cortegiul funerar se va deplasa apoi de la gară la Catedrala Arhiepiscopală şi Regală.

La ora 17,50 va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Catedrala Mănăstirii Curtea de Argeş. La ora 18,20, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, unde va avea loc ceremonia religioasă a îngropării, la ora 18,40. Aceasta va fi o ceremonie privată, în prezenţa Custodelui Coroanei, a Familiei Regale a României şi a membrilor Familiilor Regale străine prezenţi la eveniment.

* Ministerul Apărării Naţionale participă cu forţe şi mijloace la funeraliile Regelui Mihai. Marţi şi miercuri, la Geneva, au fost prezenţi 11 militari ai Brigăzii 30 Gardă “Mihai Viteazul”, iar la ceremonia de repatriere de la Aeroportul “Henri Coandă” – aproximativ 130 de militari ai Brigăzii 30 Gardă “Mihai Viteazul” au asigurat Garda de Onoare.

La Castelul Peleş din Sinaia, la ceremonia militară pentru primirea cortegiului funerar au participat circa 90 de militari ai Brigăzii 2 Vânători de Munte, ai Batalionului 21 Vânători de Munte “Leonard Mociulschi”, ai Brigăzii 30 Gardă “Mihai Viteazul” şi ai Muzicii militare a Academiei Forţelor Aeriene care au asigurat Garda de Onoare.

De asemenea, pe drumul de la Castelul Peleş la Palatul Regal din Bucureşti, la ceremonia de depunere a sicriului pe catafalc şi prezentarea de condoleanţe vor fi prezenţi aproximativ 30 de militari ai Brigăzii 30 Gardă “Mihai Viteazul”. Aceştia vor asigura prin rotaţie, până sâmbătă, garda permanentă la catafalc. Sâmbătă, la Palatul Regal din Bucureşti, la ceremonia religioasă şi militară şi la deplasarea la Palatul Patriarhiei şi la Gara Băneasa vor fi prezenţi aproximativ 300 de militari (trei detaşamente de onoare, reprezentând Forţele Terestre, Forţele Aeriene şi Forţele Navale şi un detaşament de onoare format din elevi ai Colegiului Naţional Militar “Dimitrie Cantemir” din Breaza), militari din Brigada 30 Gardă “Mihai Viteazul” şi Muzica Reprezentativă a MApN, care vor asigura garda la catafalc, Garda de Onoare şi muzica militară.

La Mănăstirea Curtea de Argeş vor fi aproximativ 200 de militari ai Forţelor Terestre (Batalionul 33 Vânători de Munte şi Brigada 2 Vânători de Munte) şi ai Brigăzii 30 Gardă “Mihai Viteazul” care vor asigura Garda de Onoare şi muzica militară, iar 50 de militari cu cinci tunuri de calibrul 76 mm vor trage 21 de salve de tun.

Sursa articol : AgerPres

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.