Grupul Statelor impotriva Coruptiei critica dur modul in care au fost adoptate de Parlament legile Justitiei

0
74

Grupul Statelor impotriva Coruptiei critica dur modul in care au fost adoptate de Parlament legile Justitiei 1Raport devastator despre Romania! Grupul Statelor impotriva Coruptiei critica dur modul in care au fost adoptate de Parlament legile Justitiei, dar si unele prevederi din actele normative. GRECO trage si un semnal de alarma cu privire la procedura de revocare a sefei DNA.
Una dintre principalele recomandari adresate Romaniei se refera la crearea Sectiei Speciale de Investigare a Procurorilor si Judecatorilor.

“Echipa de evaluare a GRECO nu a primit informatii convingatoare care sa sustina infiintarea acestei Sectii si recomanda Romaniei sa renunte la crearea structurii”, scrie organismul Consiliului Europei.

GRECO avertizeaza si ca aceasta sectie va fi depasita de numarul mare de cazuri ce ii vor fi transferate de alte parchete. Exista si riscul unor conflicte de jurisdictie cu alte organisme specializate, precum DNA, DIICOT sau parchete militare.

Citeste si :  Dancila ii raspunde lui Klaus Iohannis in scandalul momentului

Organismul mai critica faptul ca Romania nu a facut o evaluare a impactului reformelor din justitie si nu a verificat suficient de atent coerenta reformelor cu legile existente deja. In plus, Consiliul Europei trage un semnal de alarma in legatura cu procesul de recrutare si pensionare a magistratilor, ce ar putea lasa sistemul cu o lipsa acuta de personal in urmatorii ani. In plus, cere criterii clare privind promovarea judecatorilor si procurorilor.

Intr-o alta sectiune a raportului, organismul anticoruptie insista ca independenta procurorilor sa fie garantata, in cea mai mare masura posibil, prin lege.

Citeste si :  Caracal 2019 : Suspectul crimei din Caracal a fost RETINUT! Gheorghe Dinca, acuzat de trafic de minori si viol!

O sursa de ingrijorare o reprezinta si magistratii care intra in politica.

Articolul continua dupa recomandari

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

“Deosebit de problematice sunt noile aranjamente pentru un magistrat care intra in Guvern. In prezent, judecatorul sau procurorul trebuie sa demisioneze, pentru a prelua o functie guvernamentala. Insa, in baza amendamentelor planificate, judecatorul sau procurorul sunt suspendati in timp ce servesc in Guvern (…). Ar fi de dorit sa existe restrictii mai clare privind detinerea simultana a functiei de magistrat si a celei de membru al Guvernului”, se arata in raport.

Citeste si :  USR : Tudorel Toader subordoneaza Justitia intereselor lui Dragnea si Tariceanu

De asemenea, institutia cere ca prevederile legate de drepturile, obligatiile si responsabilitatea judecatorilor pentru erori judiciare sa fie revizuite, pentru a asigura suficienta claritate si predictibilitate si pentru a evita ca acestea sa devina o amenintare pentru independenta magistratilor.

GRECO a criticat si modificarile la Codul Penal si de Procedura Penala, ce risca sa incalce unele angajamente internationale ale Bucurestiului si, mai mult decat atat, sunt percepute de alte tari drept o amenintare la adresa unei cooperari eficiente in justitie.

In plus, raportul cere Romaniei sa nu adopte legi care sa limiteze lupta anticoruptie.

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.