Guvernul a imprumutat ieri 2 miliarde euro si a depasit deja planul pe tot anul, dupa ce in martie a luat 3 miliarde euro, suma record!

0
155

Guvernul a imprumutat ieri de pe pietele externe 2 miliarde de euro prin vanzarea de eurobonduri pe 12 si 30 de ani. Aceasta este a doua iesire pe extern de anul acesta, dupa cea din martie, cand statul a luat a imprumutat 3 miliarde de euro, cea mai mare suma luata vreodata la o singura iesire pe pietele internationale a Romaniei, dezvaluie Profit.ro.

Necesarul de finantare de pe pietele externe in acest an, prin eurobonduri, a fost anuntat la 4,25 miliarde euro, astfel ca autoritatile au trecut deja de prag, cu cele 5 miliarde de euro luate pana acum.

Insider Investitorii au subscris 5,7 miliarde de euro, 3,8 miliarde de euro pentru eurobondurile pe 12 ani si 1,9 miliarde de euro pentru cele pe 30 de ani. In final, statul a luat 1,4 miliarde de euro cu scadenta pe 12 ani si 600 de milioane de euro pe 30 de ani, potrivit Bloomberg.

Citeste si :  PNL va depune miercuri motiunea de cenzura

Aranjorii emisiunii sunt BNP, ING Bank, Citi, Erste Bank si UniCredit, potrivit Bloomberg.

Guvernul vrea sa imprumute pentru intreg anul, din surse interne si externe, 72 de miliarde (circa 15 miliarde euro), din care suma de 44 miliarde de lei este prevazuta pentru plata datoriilor care ajung la scadenta in cursul acestui an, iar restul – pentru acoperirea deficitului bugetar.

De pe piata externa, Executivul vrea sa ia pentru anul 2019 suma de 4,5 miliarde de euro (prin eurobonduri 4,25 mld euro, restul trageri de la institutii internationale). Din suma totala, 3 miliarde au fost imprumutate deja in martie. In functie de conditiile de pe pietele externe, Romania ar putea alege sa prefinanteze inca de anul acesta si din necesarul de imprumut pentru anul urmator.

Romania a imprumutat la finele lunii martie 3 miliarde de euro prin vanzarea de eurobonduri pe 7, 15 si 30 de ani, aceasta fiind cea mai mare suma luata pana acum la o singura iesire pe pietele externe. Investitorii au subscris, in total, peste 7,2 miliarde de euro, cererea pentru obligatiunile Romaniei fiind foarte ridicata, in contextul unui climat extern favorabil, cu un interes ridicat al investitorilor pentru datoria unor state ca Romania. Astfel, Guvernul a luat 1,15 miliarde euro prin titlurile pe 7 ani, 500 de milioane de euro prin vaanzarea celor pe 15 ani, iar cu cele pe 30 de ani 1,35 miliarde de euro, potrivit Bloomberg.

Citeste si :  Victor Ponta loveste fara mila in PSD

A fost pentru prima data cand Romania s-a imprumutat pe 30 de ani in euro. Executivul a mai luat bani de pe pietele externe pe 30 de ani, dar prin vanzarea de obligatiuni in dolari. Aranjorii emisiunii au fost in martie Erste, Citi, ING Bank, JPMorgan si Societe Generale. Guvernul avea nevoie sa se imprumute rapid de pe pietele externe, dupa ce obtinuse de la bancile din Romania in primele luni ale anului mai putin decat avea nevoie pentru rostogolirea datoriei care ajunge la plata si acoperirea unui eventual deficit bugetar.

Citeste si :  Andreea Raducan , o mare gimnasta a Romaniei este revoltata de gestul Guvernului cu privire la legile justitiei

Imprumuturile de pe pietele externe

De pe pietele externe, statul a imprumutat anul trecut 3,75 miliarde de euro (17,42 miliarde lei) si 1,2 miliarde de dolari (4,9 miliarde lei). Finantele au luat in octombrie 1,75 miliarde de euro, prin doua emisiuni de eurobonduri, dupa 2 miliarde de euro in februarie, si 1,2 miliarde de dolari in iunie.

In octombrie, Romania a imprumutat de pe pietele externe 1,75 miliarde de euro, prin doua emisiuni de eurobonduri, mai putin comparativ cu obiectivul de 2,5 miliarde de euro anuntat de Ministerul Finantelor la declansarea operatiunii.

Lasa un comentariu aici !

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.