Guvernul da LEGE SPECIALA pentru apa minerala

0
337

Guvernul da LEGE SPECIALA pentru apa minerala 1O lege care reglementeaza activitatile de prospectiune si valorificare a apei este pusa in dezbatere publica. Legea are multe prevederi si se fac mentiuni inclusiv la apa de izvor.
Exploatarea apelor minerale, modul de ambalare si etichetare a acestora, redeventele platite si alte prevederi legate de domeniu vor fi reglementate de legea resurselor hidrominerale, proiectul fiind pus in dezbatere publica de Ministerul Economiei

Legea resurselor hidrominerale reglementeaza activitatile de prospectiune, exploatare, protectie si valorificare a apele minerale naturale, apele de izvor, apele de masa din surse subterane, apele minerale terapeutice, apele geotermale, precum si apele minerale medicinale si gazele necombustibile.

Perimetrele de explorare/exploatare scoase la concurs de oferte se stabilesc de catre A.N.R.M. si Secretariatul General al Guvernului, prin ordin comun.

Citeste si :  Sedinta de Guvern la Palatul Victoria: Care sunt principalele subiecte de discutie

Proiectul introduce recunoasterea oficiala pentru apa de izvor. si prevede obligativitatea incheierii unui contract de concesiune pentru apele de izvor cu A.N.R.M. si pentru apele de masa cu A.N.A.R.

Nu se mai percep taxe de catre A.N.R.M. pentru activitati de prospectiune, explorare si exploatare.Contractul de concesiune se poate acorda pentru cel mult 49 de ani, dupa care concesiunea inceteaza.

De asemenea, legea propusa prevede conditiile de plata a redeventelor, precum si sanctiunile pentru neindeplinirea obligatiilor de catre titularii de permise si licente. Redeventa pentru exploatarea apei minerale, apei de izvor sau a apei de masa imbuteliate se stabileste astfel: a) 4,0 Euro/m3 pentru apa minerala naturala imbuteliata; b) 4,0 Euro/m3 pentru apa de izvor imbuteliata; c) 4,0 Euro/m3 pentru apa de masa imbuteliata; d) 0,1 Euro/m3 pentru apa medicinala imbuteliata; e) 0,1 Euro/m3 pentru apa minerala terapeutica utilizata in balneatie; f) 0,00 Euro/m3 pentru apa geotermala si pentru apa minerala naturala utilizata la buvetele publice.

Fac obiectul redeventei numai cantitatile de resurse hidrominerale comercializate; nu fac obiectul platii redeventelor cantitatile de apa deversata controlat in vederea mentinerii caracteristicilor calitative ale acestora.

Actul normativ introduce obligativitatea contorizarii apelor de masa si implicit redeventierea lor.

Citeste si :  Anunț de la Guvern despre organizarea slujbelor de Crăciun în timpul epidemiei de coronavirus

O alta prevedere este obligativitatea inscriptionarii pe etichetele apelor de masa, a sursei de imbuteliere.

Sunt interzise inscrierea si utilizarea pe ambalaje, etichete si in publicitatea de orice fel, a indicatiilor care atribuie unei ape minerale naturale proprietati referitoare la prevenirea, tratarea sau vindecarea unor boli umane. Pe etichete pot fi inscrise indicatii precum: ,,stimuleaza digestia”, ,,poate facilita functiile hepato-biliare” sau indicatii similare, daca acestea nu contravin altor prevederi din lege.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.