Live : Guvernul Orban da primul test in fata Romaniei, dar si a Parlamentului: votul pentru investire. Trece sau nu trece?

0
530

Senatorii si deputatii s-au reunit, iar matematica parlamentara e incerta, dar Ludovic Orban e sigur de victorie. A negociat „la bucata”, iar coincidenta, chiar in ziua votului, in PRO Romania s-a dezlantuit un scandal-monstru. Victor Ponta il acuza pe fostul premier Mihai Tudose ca ar fi tradat in favoarea PNL. Daniel Constantin si Sorin Cimpeanu au confirmat ca vor vota guvernul si ca au alaturi alti cativa colegii, in total sapte sau opt..

UPDATE : Au votat 240 de parlamentari. Urmeaza numararea voturilor.

Au votat de la PRO Romania deputatii Mircea Banias, Liviu Ioan Balint, Sorin Cimpeanu, Daniel Constantin, Florea Damian, Meirosu Emilia. De la PSD – Cristina Burciu, Remus Borza, Marius Bota, Elena Haratau. De la independenti – Marian Cucsa, Adrian Dohotaru, Mihaita Gaina

UPDATE: Mai multe voturi pentru guvern, de la Emanoil Savin (fost PSD, în prezent la neafiliați) până la parlamentari de la Pro România și neafiliați.

UPDATE : Prima lovitura reusita de liberali. Un senator PSD, Eugen Gioanca, a votat pentru guvernul Orban!

A inceput votul!

Intr-un raspuns pentru USR, Ludovic Orban a anuntat ca va sustine alegerile anticipate. ”Vom sustine alegeri anticipate, dar sa existe un pact politic. Daca va exista un astfel de acord ca jumatate dintre parlamentari vor vota de doua ori impotriva investirii unui guvern, noi vom sustine acest lucru”, a spus liderul PNL.

Liderul grupului minoritatilor, Varujan Pambuccian, a anuntat ca cei 17 membri pe care ii reprezinta vor vota guvernul.

Kelemen Hunor este gata sa voteze o noua motiune de cenzaura, daca este cazul. Si are asteptari de la noul guvern. ”Asteptam rectificarea de buget si proiectul de buget pentru anul viitor. Daca nu veti folosi OUG decat in cazuri exceptionale, daca ne veti respecta va vom respecta si noi. Suntem pregatiti sa va sanctionam cu o motiune de cenzura daca va fi cazul”, a spus liderul UDMR.

Dan Barna a lansat un avertisment catre PNL. ”Ne asteptam ca masurile pe care le-am agreat sa devina obiective clare si asumate de guvernul dvs. Votul de azi al USR este un vot care nu e o garantie ca vom ramane nepasatori”, a spus Barna.

“Nu mai aduc aminte in ultimii 30 de ani sa se fi intamplat asa ceva, si anume sedinta de investire a unui guvern sa fie boicotata efectiv de doua partide politice care in felul acesta arata clar lipsa totala de intelegere fata de nevoile Romaniei, lipsa totala de respect fata de nevoile romanilor si arata ca nu intereseaza decat socotelile electorale sau toate prostiile pe care le fac cei care inca exercita puterea dupa demiterea prin motiunea de cenzura, fiind partasi la toate nenorocirile care se intampla astazi in toate ministerele si la Palatul Victoria”, a spus Ludovic Orban, in plenul reunit al Parlamentului.

Intr-o conferinta de presa tinuta la Parlament, Ludovic Orban a acuzat situatia fara precedent in care doua grupuri parlamentare, PSD si Pro-Romania, boicoteaza o sedinta extrem de importanta legata de investirea guvernului.

“Nu imi amintesc vreun vot de investire a unui guvern in ultimii 30 de ani care sa fi fost boicotat de doua grupuri parlamentare. Este o premiera, un boicot jenant, rusinos, care arunca o imagine extrem de negativa asupra celor care au ales calea boicotului. Arata dispret fata de o atitudine a statului”, a spus Ludovic Orban.

Intrebat daca a ajuns la o intelegere cu Sorin Campeanu si Daniel Constantin, Orban a raspuns: “In privinta lui Sorin Cimpeanu, a lui Daniel Constantin, am avut o relatie cat se poate de buna de-a lungul timpului. Dl Ponta s-a pronuntat, ce sa mai vorbesc cu el pe tema asta”.

Premierul desemnat a anuntat ca vor fi parlamentari din PSD care vor vota guvernul, dar numarul lor va fi aflat abia la momentul votului.

Liderul USR Dan Barna a anuntat ca toti parlamentarii uniunii sunt prezenti la vot. “Suntem prezenti in pondere de 100%, sper sa existe cvorumul necesar, sa facem inca un pas necesar si critic pentru un tur doi fara PSD”. a spus Barna. In prealabil, liderul PNL a anuntat doua absente de la vot.

Cei doi lideri Pro-Romania, Daniel Constantin si Sorin Campeanu, au confirmat ca vor vota pentru investirea Guvernului Orban. Ei au declarat ca, impreuna cu alti 6 colegi din partid, au decis sa fie prezenti la votul de investitura. “Daca vanam functii sau avantaje acceptam propunerile celor din PSD. Vom avea o relatie civilizata cu Ponta, chiar si am am discutat cu el”, a declarat Daniel Constantin.

Plenul Parlamentului a inceput la ora 14.00 Dupa prezentarea programului de guvernare, vor fi luari de cuvant, apoi va fi votul. Daca trece Guvernul, se duc la Cotroceni sa depuna juramantul.

Presedintele PNL a purtat negocieri atat pentru asigurarea cvorumului de sedinta, dupa ce si Pro Romania si PSD au spus ca nu participa, cat si pentru obtinerea celor 233 de voturi necesare investirii cabinetului.

Sedinta este condusa de vicepresedintele Senatului, liberala Alina Gorghiu.

Exista cvorum! Cristian Seidler, de la USR anunta: 235 de parlamentari prezenti. USR 100% prezenti. PSD absenti (doar 4 prezenti).

“Nu mai aduc aminte in ultimii 30 de ani sa se fi intamplat asa ceva, si anume sedinta de investire a unui guvern sa fie boicotata efectiv de doua partide politice care in felul acesta arata clar lipsa totala de intelegere fata de nevoile Romaniei, lipsa totala de respect fata de nevoile romanilor si arata ca nu intereseaza decat socotelile electorale sau toate prostiile pe care le fac cei care inca exercita puterea dupa demiterea prin motiunea de cenzura, fiind partasi la toate nenorocirile care se intampla astazi in toate ministerele si la Palatul Victoria”, a spus Ludovic Orban, in plenul reunit al Parlamentului.

De notat! Chiar daca guvernul trece la vot, viata lui nu va fi una simpla. USR nu va fi “un furnizor de vot automat” pentru Guvernul Orban, chiar daca sustine investitura sa, a declarat, luni, presedintele partidului, Dan Barna.

Senatorii si deputatii s-au reunit, iar matematica parlamentara e incerta, dar Ludovic Orban e sigur de victorie. A negociat „la bucata”, iar coincidenta, chiar in ziua votului, in PRO Romania s-a dezlantuit un scandal-monstru. Victor Ponta il acuza pe fostul premier Mihai Tudose ca ar fi tradat in favoarea PNL. Daniel Constantin si Sorin Cimpeanu au confirmat ca vor vota guvernul si ca au alaturi alti cativa colegii, in total sapte sau opt.

Hits: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.