Guvernul Romaniei a deblocat decontarea transportului elevilor

0
135

Guvernul Romaniei a adoptat in sedinta de ieri, 4 februarie 2020, Ordonanta de Urgenta pentru modificarea art. 84, alin. (3) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, prin care este reglementata si, in acelasi timp deblocata, decontarea navetei pentru elevi.

Ordonanta initiata de Ministerul Educatiei si Cercetarii reglementeaza decontarea navetei elevilor de nivel liceal care nu sunt scolarizati in localitatea de domiciliu. Acestora li se vor deconta cheltuielile de transport de tip naveta zilnica, pe distante in limita a 50 km sau li se va deconta contravaloarea a opt calatorii dus-intors pe semestru daca locuiesc la internat sau in gazda. Decontarea se va realiza din bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii, prin unitatile de invatamant in cadrul carora elevii sunt scolarizati, pe baza documentelor justificative, emise de operatorii de transport.

Citeste si :  Ministerul Educatiei si Cercetarii a publicat un prim set de resurse de antrenament pentru elevii care vor sustine examenele nationale

Modificarea era imperativa pentru armonizarea legislatiei existente cu decizia Curtii Constitutionale a Romaniei, care a statuat ca decontarea pe „baza de abonament” este neconstitutionala, deoarece crea o diferenta de tratament juridic intre elevii ce pot prezenta abonament si elevii care, din diferite motive obiective, de exemplu, lipsa transportului in comun, nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare.

Ulterior aprobarii acestei Ordonante de Urgenta, Ministerul Educatiei si Cercetarii va elabora o Hotarare de Guvern pentru stabilirea normelor metodologice de aplicare a acestei ordonante.

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.