Guvernul si-a angajat raspunderea, luni, in plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului, asupra proiectului legii bugetului de stat pe anul 2020.
„Obiectivul nostru a fost acela de a reusi pana la data de 31 decembrie sa adoptam proiectul de buget si bugetul asigurarilor sociale de stat. (…) Folosim in premiera o modalitate de adoptare a bugetului de stat care nu a mai fost folosita – procedura angajarii raspunderii Guvernului. E o procedura legiferata in Constitutie si spre deosebire de OUG are aspecte care o fac mai democratica. Am surprins cu angajarea raspunderii. (…) Am aprobat foarte multe amendamente formulate de parlamentari. Daca exista formatiuni care considera ca legea nu trebuie sa intre in vigoare, au la dispozitie instrumentul motiunii de cenzura”, a declarat premierul Ludovic Orban, in plenul Parlamentului, la sedinta comuna de angajare a raspunderii pe buget.
El a spus ca a ales aceasta procedura pentru ca altfel nu ar fi putut adopta bugetul pana la sfarsitul anului.
„La modul cum este finalul de an, cu zilele libere, mai sunt doua zile lucratoare in Parlament, ar fi fost improbabil sa adoptam bugetul de stat in Parlament. Nu este orice fel de buget. (…) Romania are nevoie sa dea un semnal ferm de corectare a dezechilibrelor economice de pana acum”, a adaugat Orban.
Premierul a sustinut ca bugetul este construit pe date reale si o crestere economica de 4,1%, o rata a inflatiei de 3,1%, un curs mediu de schimb de 4,75 lei pentru un euro. Potrivit lui Orban, vor creste sumele alocate pentru Sanatate si Educatie.
„In proiectul de buget spun din capul locului ca am incercat, asa cum am incercat si prin ordonanta de rectificare, sa restabilim adevarul in ceea ce priveste bugetul. La rectificarea bugetara a trebuit sa scoatem din veniturile de stat 18 miliarde lei care erau puse din burta. In privinta cheltuielilor, nu accept politica ascunderii unor cheltuieli asa cum a fost ascuns gunoiul sub pres. Statul trebuie sa respecte legea, contractele, hotararile judecatoresti”, a explicat Ludovic Orban.
Orban a mai spus ca au fost amanate rambursarile de TVA, iar „minciuna nu poate sa continue”.
„Construim bugetul de stat pe date pe care le consideram reale. Nu anticipam o crestere economica asa cum a fost anul trecut. Adevarul a iesit la suprafata si sa incheiem anul cu o crestere de 4,1% – apropiata de estimarile Comisiei Europene, ale FMI. Interesul este sa ne bazam pe o crestere economica reala. (…) A trebuit sa construim acest buget in conditiile in care trebuie sa aplicam unele legi aflate in vigoare: legea pensiilor, legea salarizarii. Desigur, ne propunem o reducere a cheltuielilor de personal, pentru ca realitatea este ca daca nu crestem alocarile pentru investitii, pentru infrastructura nu vom reusi sa construim o crestere economica solida, nu vom putea sta pe picioare stabile”, a mai declarat Orban.
El a respins afirmatiile potrivit carora in bugetul de anul viitor vor scadea alocarile pentru Sanatate si Educatie.
„Am vazut campanii ca scad alocarile pentru sanatate. Este fals. Alocarile se fac atat la bugetul Ministerului Sanatatii, cat si la Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate. Fata de bugetul de anul trecut, crestem semnificativ alocarile pentru Sanatate. Sumele cresc si pentru Educatie, fata de bugetul de anul trecut. Banii pentru Educatie se gasesc si in alte locuri in afara bugetului Ministerului Educatiei”, a mai explicat premierul.
Ludovic Orban a aratat ca vor fi alocate doua procente din PIB pentru Aparare si vor fi dati mai multi bani catre cheltuielile sociale. „Creste transferul de la bugetul de stat pentru finantarea deficitului de pensii”, a adaugat Orban.
„In ceea ce priveste autoritatile locale, am gandit o modificare sa lasam mai multi bani la localitati si am crescut de la 60 la 63 la suta sumele catre localitati, ca o forma de crestere a economiei. Am preluat 50 la suta din cheltuielile sociale de la bugetele locale la bugetul de stat”, a mai spus Orban.
El a mentionat ca a aprobat multe amendamente ale parlamentarilor care vizeaza imbunatatirea bugetului.
„De exemplu, am preluat un amendament care vizeaza cresterea sumei transferate de la bugetul de stat pentru intretinerea drumurilor nationale. Intr-adevar, alocasem o suma mica pentru intretinerea drumurilor nationale si am preluat amendamentul formulat, care urca la 361 milioane lei suma care este transferata de la bugetul de stat catre o companie pentru asigurarea cheltuielilor de intretinere a drumurilor nationale. Am preluat mai multe amendamente de la ALDE, USR, PMP privind obiective de investitii importante. De exemplu, pentru autostrada Comarnic -Brasov, autostrada Targu Mures – Iasi – Ungheni”, a mai spus Orban.
Orban a mai aratat ca au fost amendamente ale USR preluate pentru operationalizarea sistemului de monitorizare a traseelor masei lemnoase, mentionand ca sunt alocari si pentru sistemele mobile de masurare a calitatii aerului si pentru alte obiective importante din domeniul mediului.
„Exista posibilitatea ca amendamente care ar fi provocat efecte benefice sa nu le pot accepta, indiferent de unde ar fi venit ele. Pe de alta parte, este important pentru Romania sa dea un semnal ferm ca porneste lupta cu dezechilibrele economice, readuce bugetul de stat, indicatorii macroeconomici spre echilibru, atat pentru Comisia Europeana, pentru finantatorii internationali, pentru companiile care vor sa investeasca in Romania, pentru companiile prezente. Este esential sa dam acest semnal ca ne indreptam pentru o perioada de doi, maxim trei ani de zile la revenirea in parametrii stabiliti in Tratatul UE, un deficit de 3%, sa avem grija de deficitul structural. Realitatea este ca nu poti sa generezi cheltuieli la nesfarsit fara sa ai venituri”, a evidentiat Orban.
El a atras atentia ca daca nu se schimba filosofia bugetara, daca nu se prioritizeaza resursele din impozitele si taxele platite de cetateni, exista riscul ca la un moment dat „sa nu ajunga bugetul pentru a plati salarii, pensii, subventii la fondul de pensii si cheltuieli materiale si servicii”.
„Aveti incredere in acest buget, el a fost construit cu extrem de mare atentie, incercand sa asiguram toate cheltuielile necesare, toate resursele financiare pentru a pune in aplicare legile, pentru a asigura resursele financiare in conditii rezonabile pentru marile proiecte de investitii si pentru a creste gradual calitatea serviciilor publice”, a conchis Ludovic Orban.