Horatiu Buzatu : Asistăm la încercarea de a se construi, ilegal, încă patru noi celule de depozitare a gunoaielor în depozitul de la Mofleni

0
203

Horatiu Buzatu aduce in discutie o problema importanta si anume Groapa de gunoi. Sunt inca 4 noi celule care doresc sa fie construite chiar daca aceasta Groapa de gunoi face obiectul unei cercetari al Garzii Nationale de Mediu .

“Asistăm la încercarea de a se construi, ilegal, încă patru noi celule de depozitare a gunoaielor în depozitul de la Mofleni. Eco Sud (operatorul gropii de gunoi) a început diligențele pentru obținerea Autorizației Integrate de Mediu, care la prima strigare i-a fost respinsa de APM Dolj. Cu raportul refăcut, Eco Sud își încearcă din nou norocul.
Astfel, a comandat un nou Studiu de Impact, documentație fără de care nu poate cere autorizația de mediu. Iar studiul, elaborat de o firmă din București, îi semnalează câteva probleme, una mai gravă ca alta.
De exemplu, extinderea preconizată a viitorului depozit va ajunge la nici 250 de m de prima casă din Mofleni. Ceea ce, conform legilor în vigoare, e ilegal. Ilegal, se înțelege? Pentru că distanța minimă față de un depozit controlat de deșeuri este de max. 1.000 de m. Sau, în cazul incineratoarelor de max. 500 de m. Știu, o să spuneți că acolo nu se ard deșeuri. Este adevărat, dar depozitul produce biogaz care este colectat din toate celulele existente și apoi este ars într-o cameră specială aflată în partea de Sud-Vest a Celulei 1.

Revenind la distanțe, iată câteva cifre preluate chiar din Studiul de Evaluare al Impactului de Mediu (care poate fi consultat pe site-ul Direcției de Sănătate Publică – Dolj): distanța până la cea mai apropiată casă din Mofleni, 200 de metri, distanța până la cea mai apropiată casă din Craiova, 319 de metri, iar exemplele ar putea continua. În plus, nu doar casele sunt o problemă, ci chiar și investiția Primăriei Craiova, centrul de agrement Water Park. Acesta ar putea fi la o distanță față de noile celule de numai 450 de metri.

Adăugați aici cantitatea de levigat produsă între 2016-2020, o valoare peste dublă față de limita permisă (139.000 produsă vs. 68.000 permisă), așa cum vedem în tabelul preluat din Raportul la Studiul de Impact (pag. 126).
Că situația este foarte gravă o demonstrează și reacția de zilele trecute a dnei. Olguța Vasilescu care pare să fi renunțat la nepăsarea suspectă cu care a tolerat ani de-a rândul această situație și s-a pornit pe miorlăit cerând sprijinul Ministrului Mediului. Vezi-Doamne, ăia ar trebui să găsească soluția, că primăria nu știe ce ar putea face. Asta după ce muntele de gunoi de pe malul Jiului a crescut zi de zi sub privirile noastre. Și continuă să crească…

Ce-i de făcut? Varianta corectă ar fi un nou amplasament care să respecte normele de mediu, concomitent cu igienizarea actualului amplasament. Dar asta e o soluție pe termen scurt, pentru că normele europene nu mai permit depozitarea gunoiului fără procesare. Ba mai mult, există obligații (asumate și de România) conform cărora depozitarea trebuie să fie redusă la mai puțin de 10% din cantitate. Evident, restul de cca. 90% ar trebui procesat în uzine specializate. Dar despre acest subiect, al soluțiilor pe termen lung, niciun oficial din primăria Craiovei nu suflă o vorbă.” a scris Horatiu Buzatu pe reteaua de socializare.

Visits: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.