La cea de-a 16-a editie a Festivalului de Teatru Ideo Ideis, 200 de adolescenti din 9 orase din Romania se vor intalni cu mentori si traineri pentru un dialog intre generatii, care va cuprinde intalniri de tip artist talk si mentorat pentru spectacolele de teatru tanar puse in scena de liceenii inscrisi in festival.
Contextul neobisnuit care continua la nivel global a determinat organizatorii sa ia din nou decizia de a duce spatiul Ideo Ideis in comunitatile de liceeni din orasele in care traiesc, pastrand dorinta de le oferi o experienta intensa de explorari personale prin teatru si arte alaturate. Astfel, Alexandria ramane nucleul festivalului si in acest an, orasele Bacau, Baia Mare, Bacau, Botosani, Brasov, Bucuresti, Buzau, Constanta si Sibiu alaturandu-se spatiilor in care experienta de festival va fi recreata.
Adolescentii vor participa, in 4 dintre cele 7 zile de festival, la Atelierele de Teatru Tanar si Atelierele de Maiestrie si Arte Alaturate, coordonate de trainerii si mentorii atribuiti fiecarui oras, toti profesionisti deja confirmati pe scena de teatru din Romania sau profesionisti consacrati in film si dans contemporan. Cele doua ateliere au ca scop dezvoltarea abilitatilor creative ale participantilor si contribuie la procesul de explorare personala al adolescentilor. Alte 2 zile vor fi dedicate intalnirilor cu mentorii, in care prim-planul discutiilor va apartine indrumarii artistice intr-un sens cultural mai larg, iar adolescentii vor primi din nou acea inspiratie care continua sa-i surprinda si motiveze in fiecare an.
Mentorii si trainerii acestui an sunt sustinatori cu traditie ai spatiului creat de organizatorii Ideo Ideis in cei 15 ani de existenta. Astfel, atelierele de teatru tanar ii numara pe: Sanziana Tarta, Vlad Purdel, Corina Moise, Nicoleta Hancu, Sabina Branduse, Ana Covalciuc, Alex Bogdan, Gabriel Costin, George Costea si Liviu Chitu, iar pentru arte alaturate li se alatura Stefan Lupu, Ioana Marchidan, Filip Stoica si Nicolae Constantin Tanase.
Componenta echipelor de mentori si traineri Ideo Ideis este urmatoarea: Alexandria – Corina Moise, Filip Stoica si Alexandru Papadopol; Bacau – George Costea, Nicolae Constantin Tanase si Istvan Teglas, Baia Mare – Gabi Costin, Arcadie Rusu si Andreea Gramosteanu, Botosani – Liviu Chitu, Adi Bulboaca si Maria Obretin, Brasov – Sabina Branduse, Denis Bolborea si Marius Florea Vizante, Bucuresti – Alex Bogdan, Ioana Marchidan si Judith State, Buzau – Vlad Purdel, Stefan Lupu si Mirela Zeta, Constanta – Sanziana Tarta, Krista Sandu si Dana Rogoz si Sibiu – Ana Covalciuc, Cristian Pascariu si Mihai Calin.
Si anul acesta, actorii Maria Obretin, Istvan Teglas si Mirela Zeta vor face parte din echipa de mentori, alaturi de Judith State, Dana Rogoz, Andreea Gramosteanu si Alexandru Papadopol, mentori-veterani ai evenimentului.
„Anul trecut am intalnit in Campina o trupa ca o familie, cu tineri destepti, talentati, generosi unii cu ceilalti. A fost o bucurie sa facem schimb de idei, de energie, de experienta si abia astept sa intalnesc anul acesta trupa din Botosani. Imi place sa lucrez cu tineri, sa ii incurajez acum, la inceputul lor de drum, cand totul este posibil. Ei sunt viitorii nostri colegi de scena si e frumos ca Ideo Ideis ne ofera cadrul pentru a ne cunoaste deja, de a ne imprieteni. Mi-ar fi placut sa existe Ideo Ideis cand eram eu adolescenta”, spune Maria Obretin, mentor.
Programul de mentorat si ateliere va fi intregit de spectacolele de teatru profesioniste invitate, proiectiile de film si atelierele Art&Play dedicate comunitatii din Alexandria, alaturi de Ideo Ideis de la primul gong.
Ideo Ideis #16 – Festivalul National de Teatru Tanar – face parte dintr-un manifest artistic si social care s-a cristalizat in 2021, folosindu-se de experienta si avantul ultimilor 15 ani. Astfel, Ideo Ideis devine mai mult decat un festival, pastrand nucleul care l-a consacrat, si anume evenimentul de vara din Alexandria, dar construieste o structura bazata pe sase piloni principali: tabara de arte performative si revelatii, festivalul de teatru tanar, capsule de teatru si desteptari, laboratorul de explorare personala prin teatru si arte alaturate, productii de teatru, filme si inclasabile si teatrul tanar – un teatru fizic, cu sediul in Bucuresti.
Noutati si detalii despre festival pot fi urmarite pe site, Facebook si Instagram sau in clipul disponibil aici: https://youtu.be/he4FqSNhE-E
Views: 0