De Sfantul Ilie , primul care-mi vine in gand este Ilie Gazea care acum ne priveste din Cer .. Este o zi importanta pentru cei care sarbatoresc dar si pentru cei care nu l-au uitat pe Nea Ilie ..
Ilie Gazea ramane un reper pentru noi si un exemplu de devotament si lupta impotriva actualului sistem . A dat dovada pe 10 august ca este un roman adevarat si va ramane mereu in sufletele noastre .
Asteptase cu nerabdare ziua de 10 august. Pentru el, un pensionar de 68 de ani, calatoria la Bucuresti reprezenta o aventura. 15 oameni din Turnu Magurele, judetul Teleorman, imbarcati in trei automobile, au luat-o spre Bucuresti pentru a cere demisia Guvernului Dancila si pentru a protesta fata de coruptie. Printre ei se afla si Ilie Gazea (foto) care nu stia ca va fi intampinat de jandarmi cu o ploaie de gaze lacrimogene.
Nu avea smartphone, nu avea cont pe Facebook, nu stia sa foloseasca un computer. Fusese decenii la rand macaragiu, iar acum era un pensionar dintr-un mic oras de pe malul Dunarii care locuia intr-o casa simpla, curata, strajuita de o curte plina cu flori. Casa o cumparase in 1998, cand isi vanduse apartamentul de la bloc si se mutase in cartierul linistit de la marginea asezarii aflate la 47 de kilometri de Alexandria si 140 de Bucuresti.
Avea opinii puternice si era indignat de ce se intampla in tara. Era foarte legat de nepotul sau Darius, de 12 ani, cu care petrecea foarte mult timp. Se temea pentru viitorul lui, se temea ca acesta sa nu fie obligat „sa plece printre straini ca sa-si faca un rost”, povesteste sotia lui, Paula Gazea.
„Citea foarte mult. Toata ziua era cu o carte in mana. Pe vremea lui Ceausescu avea un caiet in care-si nota cui imprumuta cartile. Veneau oamenii la el ca la biblioteca. Dupa Revolutie n-a mai venit nimeni, nu mai citesc oamenii, au alte necazuri. Doar el ramasese cu cititul. Se uita si la televizor. Era pentru dreptate”, povesteste Paula Gazea despre sotul ei, cu voce incarcata de emotie pentru ziare.com .
Pe 10 august , in jurul orei 17.00, Ilie Gazea, cu o banderola „Fara penali” pe bratul stang si o eticheta galbena pe care scria „Zona libera de coruptie” prinsa de palaria care-l apara de soare, trece prin fata cordonului fortelor de ordine. Din spate, din multime, se arunca cu cateva sticle din plastic, iar jandarmii reactioneaza si dau drumul la un jet de gaze lacrimogene asupra multimii. Domnul Ilie Gazea e lovit in plin de valul de substante iritante. Lacrimeaza, tuseste, iar in cateva minute incepe sa sangereze pe nas si pe gura. Pleaca spre ambulanta SMURD aflata in Piata, insotit de un prieten.
Legatura dintre gazele lacrimogene si hemoragia care i-a fost fatala lui Ilie Gazea
Inhalarea de gaze CS (o-Clorobenziliden malononitril) si DM (10-Cloro-5,10-dihidrofenarsazinina) folosite excesiv de Jandarmeria Romana pentru a reprima manifestatia pasnica din Piata Victoriei era ultimul lucru de care avea nevoie pensionarul de 68 de ani, venit din Turnu Magurele, judetul Teleorman, fieful electoral al lui Liviu Dragnea.
Surse medicale explica procesul care ar fi dus la moartea lui Ilie Gazea. Jandarmii au atacat cu gaze lacrimogene de tip CS si DM, care i-au provocat tuse, stari de voma si hemoragie nazala. In urma tusei si a starilor de voma, reactie la gazele lacrimogene, varicele esofagiene s-au fisurat si au declansat o indelungata hemoragie. Aceasta ruptura a varicelor esofagiene provocate de tuse, sughituri si voma poarta numele de sindromul Mallory-Weiss.
Anemia i-a inhibat coagularea sangelui, si cu toate ca echipajul medical de pe ambulanta SMURD ii opreste sangerarea nazala, cea esofagiana continua, provocandu-i, in final, lui Ilie Gazea moartea.
„Numarul de persoane expuse la pulverizarea cu gaze de tip CS ce se prezinta la camerele de urgenta este in crestere. Efectele, desi, de obicei, minore si scurte, implica mai multe sisteme si pot, ocazional, sa puna in pericol viata. De aceea este important ca personalul sa poata gestiona acesti pacienti si sa stie cand si cum sa se protejeze pe ei insisi si pe ceilalti de o contaminare ulterioara”, se arata in lucrarea stiintifica „Expunerea la CS – mangement si efecte clinice” (CS exposure-clinical effects and management), autori E. Worthington si P.A. Nee, publicata in Jurnalul Medicinei de Urgenta, luna mai, 1999.
Domnul Ilie Gazea moare in data de 19 august in sectia de terapie intensiva a Spitalului Judetean Alexandria din cauza hemoragiei interne. La inmormantarea sa au fost prezente peste 300 de persoane care au venit cu flori, cu coroane si au semnat intr-o carte de condoleante pe care scria „In Memoriam Eroului National Ilie Gazea”.
In urma lui a ramas o sotie indurerata, un fiu, o fiica, un ginere si un nepot care sunt hotarati sa lupte pana la capat pentru aflarea adevarului.
Darius, nepotul de 12 ani „il batea la cap sa mearga si el in Piata Victoriei. Ilie l-ar fi luat, dar ii era teama. Mi-a spus inainte de a pleca la Bucuresti ca spera ca de data asta sa se schimbe ceva”, a povestit printre lacrimi doamna Paula Gazea.
Ca un paradox, fostul macaragiu din Turnu Magurele, judetul Teleorman, care a lucrat in anii ’70 la ridicarea Salii Polivante si a iesit la pensie dupa ce a terminat ridicarea Stadionului National, a fost gazat de regimul politic al lui Liviu Dragnea, un politician care a venit la putere, folosind averea si influenta acumulate in judetul Teleorman.
Views: 0