”Saracia in Romania este foarte profunda”, este una dintre concluziile unui studiu publicat de Institutul National de Statistica, iar circa 4.6 milioane de romani pot fi considerati saraci.
Datele Statisticii mai arata ca rata saraciei a coborat de la 25.3% in urma cu doi ani la 23.5% anul trecut. Cea mai inalta incidenta a saraciei s-a inregistrat in randul copiilor si tinerilor in varsta de pana la 18 ani, circa o treime dintre acestia s-au aflat sub pragul de saracie.
Concluziile studiului privind saracia la romani:
Cele mai pronuntate diferente pe sexe le intalnim la grupa 65 de ani si peste, unde in anul 2017, femeile au atins valori ale ratei saraciei cu 11,3 puncte procentuale mai mari decat ale barbatilor. Barbatii mai afectati de saracie decat femeile au fost cei aflati in grupa de varsta 50-64 ani (2,1 puncte procentuale).
Saracia este inegal distribuita pe teritoriul tarii. In anul 2017, cele mai mari rate ale saraciei s-au inregistrat in regiunile Nord-Est ṣi Sud-Vest Oltenia (33,4%) ṣi Sud-Est (29,6%), iar cea mai mica in Bucureṣti-Ilfov (6,1%).
Trebuie evidentiata situatia somerilor a caror rata de saracie este foarte mare, mai arata INS. Practic, circa un somer din doi este sarac, barbatii someri avand situatia cea mai grea, comparativ cu femeile aflate in somaj (mai mult de jumatate din barbaṭi sunt in aceasta situaṭie, faṭa de aproape doua din cinci femei in situaṭie similara).
Daca in anul 2017 nu s-ar fi platit pensiile si celelalte transferuri sociale, aproape jumatate din populatie (47,5%) s-ar fi situat sub pragul saraciei relative si in mod evident situatia s-ar fi inrautatit in cazul persoanelor varstnice (65 de ani si peste) care, intr-o proportie de 84,1%, ar fi fost in stare de saracie relativa.
Views: 0