Investitia in stadionul Ion Oblemenco se va amortiza in 1.564 ani!

0
695
Investitia in stadionul Ion Oblemenco se va amortiza in 1.564 ani! 1
Sursa foto : Compania Națională de Investiții

Azi va aducem cateva lucruri interesante despre Stadionul Ion Oblemenco iar unele din raspunsurile la intrebarile noastre se regasesc in acest articol . Despre constructie am scris destul de mult dar acum discutam despre investitie … care se va amortiza in ….. 1.564 de ani!

Primaria Craiova vrea amortizarea investitiei de 51,5 milioane de euro in 30 de ani, dar nu a incasat nici un leu din inchiriere in acest an, are cheltuieli de intretinere de 50.000 de euro pe luna si se lauda cu un profit de 2.700 de euro in luna iunie 2018.

Noul stadion din Craiova, inaugurat in noiembrie 2017, cu o intarziere de 1 an, “este inregistrat cu valoarea de inventor in suma totala de 239.731.352,83 lei”, ceea ce inseamna, la cursul valutar de astazi, 51.488.692,62 euro. In privinta costurilor lunare de intretinere, ni s-a transmis ca “timp de 6 luni, de la semnarea procesului verbal de receptie la terminarea lucrarilor, mentananta a fost asigurata de constructor prin lider asociere SC CON-A SRL. De la preluarea de catre autoritatea locala, aceasta a lansat, adjudecat si sunt in curs proceduri pentru achizitia de servicii specializate necesare/obligatorii functionatii in conditii de siguranta si confort”. Nu se intelege foarte clar, dar s-ar parea ca, pana la incheierea procedurilor si contractarea unor firme specializate, stadionul ar fi intretinut de lucratori din cadrul Directiei Patrimoniu a Primariei Craiova.

Nici o inchiriere, CSU Craiova da 10% din incasari

“Pana la aceasta data, autoritatea locala nu a beneficiat de venituri rezultate din inchirierea obiectivului”, dar “s-a aprobat lista spatiilor inchiriabile” si a ajut loc “aprobarea Caietului de sarcini si a Documentatiei de Atribuire privind concesionarea prin licitatie publica a hotelului si restaurantului” din incinta noii arene. Dupa ce s-a explicat ca proiectele de acest tip devin profitatbile dupa o perioada foarte lunga de existenta si la utilizarea capacitatii maxime a spatiilor cu care sunt dotate, desi se pare ca nu s-au luat in considerare uzura si cheltuielile tot mai mari necesare odata cu trecerea timpului, s-a transmis ca “stadionul a inregistrat, in luna iunie 2018, un plus financiar de 12.770,17 lei (n.r. – 2.742,73 euro)”, iar “media lunara a cheltuielilor stadionului (aferente salariilor, contributiilor si utilitatilor), rezultate din perioada ianuarie – iulie 2018, a fost 233.503,67 lei (n.r. – 50.151,13 euro)”.

In ritmul actual de incasari, investitia se amortizeaza in 1.564 ani

Nici asteptarile decidentilor craioveni si ale Companiei Nationale de Investii (CNI), investitorul responsabil de proiectarea si executia obiectivului de interes national in “complexul sportiv ultramodern la nivel mondial”, nu sunt prea mari, in conditiile in care “pentru a putea demonstra eficacitatea, eficienta si mai ales necesitatea finantarii proiectului, prezumtia costurilor, veniturilor si tuturor indicatorilor financiari s-a realizat pe o perioada de analiza de 30 de ani, din considerentul ca proiectul este unul complex si are un impact social considerabil”. Dupa calculele noastre, cu media de profit actuala de 32.912,76 euro pe an, investitia de 51.488.692,62 euro in stadionul din Craiova va fi amortizata in 1.564,4 ani.

Universitatea Craiova refuzata de catre autoritatile locale

In aceasta chestiune, reprezentantii Primariei Craiova ne-au transmis ca “pentru a nu incalca dreptul fundamental de <egalitate in drepturi> al cetatenilor cererea privind utilizarea Complexului Sportiv – Stadion de Fotbal de catre Clubul Sportiv U Craiova 1948 SA (n.r. – Universitatea Craiova) a fost supusa atentiei comisiilor de specialitate ale Consiliului Sportiv al Municipiului Craiova si aprobarii prin Hotarare a Consiliului Local. A fost adoptata Hotararea de Consiliu Local nr. 263/04.06.2018 privind respingerea solicitarilor SC U Craiova 1948 SA (n.r. -Universitatea Craiova) si Ionascu Mircea (n.r. – in calitate de suporter al echipei), cu privire la utilizarea stadionului de fotbal, care, in urma efectuarii controlului de legalitate de catre Institutia Prefectului – judetul Dolj, a fost considerata legala”.

Acest refuz a fost facut intr-o sedinta de indata pentru ca in prima sedinta (cum ar fii fost normal si firesc) decizia de a juca Universitatea Craiova pe Ion Oblemenco a fost trecuta din cauza lipsei de cvorum.

FRF, singurul client al stadionului din Craiova. Se asteapta rugby, circ si dineuri

Pe Stadionul Ion Oblemenco  au mai fost gazduite doar “meciurile de fotbal organizate de Federatia Romana de Fotbal si anume: partida amicala Romania – Suedia, desfasurata in 27 martie 2018, si partida Super Cupa Romaniei, din 14 iulie 2018”.

Continuarea articolului este doar pe sport.ro !

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.