Iohannis ii pune la punct pe borfasii PSD si de Ziua Unirii Principatelor!

0
53
Iohannis ii pune la punct pe borfasii PSD si de Ziua Unirii Principatelor!
Iohannis ii pune la punct pe borfasii PSD si de Ziua Unirii Principatelor!

Presedintele Klaus Iohannis, a subliniat din nou, joi, la Palatul Patriarhiei, in cadrul sesiunii de comunicari stiintifice „Unirea Principatelor Romane, baza a Statului Roman modern” importanta respectarii si intaririi legii in Romania.

„Momentul istoric 1859 a fost posibil, asadar, pentru ca elitele acelei perioade si-au propus tinte inalte, care sa corespunda nazuintelor oamenilor. Iar pentru atingerea acestor obiective nationale au intarit legea, nu au slabit-o, au construit institutii, nu au incurajat abuzul de putere”, a spus Iohannis, in contextul in care Guvernul Dancila pregateste o noua ordonanta anti-justitie, prin care sa fie anulare condamnarile din ultimii cinci ani ale gulerelor albe, in frunte cu Liviu Dragnea.

Discursul integral:

24 Ianuarie este ziua in care sarbatorim unul dintre momentele istorice cele mai apropiate de sufletele noastre, Unirea Principatelor. Ea a confirmat cursul spre modernitate si unitate nationala al Tarilor romanesti, initiat in anul revolutionar 1848.

Atunci, viitorul domn al Unirii, Alexandru Ioan Cuza, ca si principalul sau sfatuitor, Mihail Kogalniceanu, au fost cei care au dat expresie aspiratiilor romanilor din Moldova. Alegerea succesiva a lui Alexandru Ioan Cuza, in 5 si 24 ianuarie 1859 in Moldova si apoi in Tara Romaneasca, a fost o confirmare a faptului ca marile idealuri ale Revolutiei de la 1848 nu fusesera uitate si ca aveau sa se regaseasca printre prioritatile noului domnitor.

Citeste si :  KLAUS IOHANNIS: ROMANII AU DAT O LECTIE DURA POPULISMULUI!

Primii ani dupa Unirea Principatelor au ramas in istoria si in mentalul nostru colectiv ca o perioada definitorie pentru occidentalizarea Romaniei.

Consistenta reformelor initiate de Alexandru Ioan Cuza si relevanta rezultatelor acestora au trasat calea spre modernitate a tarii noastre. In istoria Romaniei, parca niciodata nu au fost mai multe, mai urgente si mai importante lucruri de facut decat cele care au fost infaptuite dupa Unirea Principatelor.

In domenii precum educatia, administratia, apararea nationala, agricultura si numeroase altele, cele mai importante procese de modernizare a tarii noastre isi au radacinile in efortul reformator, in energia si viziunea elitelor acelei perioade.

Marea Unire, ca realizare cardinala a romanilor, nu ar fi fost posibila fara Prima Unire din 1859.

De fiecare 24 Ianuarie ne gandim la mostenirea atat de importanta pe care ne-a lasat-o domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Este o reflectie necesara, daca ne dorim ca Romania sa continue sa progreseze si sa se dezvolte. Trebuie sa invatam din trecut, in beneficiul generatiilor de azi si al mostenirii pe care suntem datori sa o lasam, si noi, generatiilor viitoare.

Unirea Principatelor Romane s-a realizat intr-un context politic complex, atat intern, cat si international.

Misiunea reformatorului Cuza, omul de stat care a pus bazele modernizarii tarii, a stat sub indemnul lui Mihail Kogalniceanu: ‘Fa ca legea sa inlocuiasca arbitrarul; fa ca legea sa fie tare’.

Articolul continua dupa recomandari
Citeste si :  Prima reactie a lui Traian Basescu dupa revocarea Laurei Codruta Kovesi

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Aceste principii atat de clar exprimate de Mihail Kogalniceanu reprezinta fundamentul pe care s-a cladit natiunea noastra si una dintre cele mai importante contributii pe care am primit-o de la generatia care a facut Unirea.

Momentul istoric 1859 a fost posibil, asadar, pentru ca elitele acelei perioade si-au propus tinte inalte, care sa corespunda nazuintelor oamenilor. Iar pentru atingerea acestor obiective nationale au intarit legea, nu au slabit-o, au construit institutii, nu au incurajat abuzul de putere.

Cand celebram Prima Unire, sa avem in memorie si abnegatia cu care s-a purtat lupta pentru consolidarea unor autoritati si institutii publice puternice si functionale.

Elitele perioadei au inteles ca, dincolo de fratia de limba si de sange, este nevoie de o statalitate pe model occidental, liberal, in care politica si administratia sa urmareasca intarirea economiei provinciilor romanesti, modernizarea agriculturii, construirea de noi cai de comunicatii, deschiderea in toate domeniile spre Europa.

Citeste si :  Iohannis anunta zilele urmatoare daca o revoca sau nu pe Kovesi de la sefia DNA

Daca suntem dezamagiti ca Moldova nu a recuperat decalajul economic si nu este legata printr-o infrastructura moderna de restul tarii, beneficiind in schimb la fiecare 24 Ianuarie de reinnoite promisiuni, atunci sa dam la o parte populismul si sa ne reintoarcem la prioritatile oamenilor, asa cum le-a urmarit cu energie, in scurta sa domnie, Alexandru Ioan Cuza.

Doamnelor si domnilor,

In 1859, Principatele Romane imbratisau valorile europene si intrau intr-un amplu proces de modernizare si consolidare a statului.

In 2019, destinul Romaniei nu mai poate fi separat de Uniunea Europeana, ca proiect de pace, prosperitate, siguranta, echitate si coeziune pentru cetatenii sai.

De 160 de ani, romanii se apropie de valorile umaniste fundamentale ale Europei, prin edificarea unui stat al legii, al democratiei si demnitatii umane, al libertatii si egalitatii.

Acest parcurs a fost marcat de viziune, dar si de sacrificiu, de angajament, dar si de jertfa.

Exemplele elitelor si mesajul actiunilor lor de acum 160 de ani ne este in continuare calauzitor si ne arata ca, in vremuri grele, adevaratii oameni de stat trebuie sa se ridice la inaltimea marilor provocari si sa actioneze in beneficiul cetatenilor.

Lasa un comentariu aici !
Da-i o nota !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.