Ion Ratiu. Un destin pentru Romania, expozitie omagiala de fotografie, la Craiova

0
368

Ion Ratiu. Un destin pentru Romania, expozitie omagiala de fotografie, la Craiova 1Centrul Ratiu pentru Democratie, în parteneriat cu Universitatea din Craiova și Fundația Orizont organizează expoziția Ion Rațiu. Un destin pentru România din cadrul proiectului internațional Rațiu 100: Centenarul Ion Rațiu. Expoziția, în format outdoors, este găzduită de Facultatea de Drept a Universității din Craiova (Calea București, nr 107 D), la etajul I, putând fi vizitată până la sfârșitul anului, de luni până vineri, între orele 9-17.

Organizată inițial la Muzeul Național al Țăranului Român din București în vara anului 2016, expoziția Ion Rațiu. Un destin pentru România cuprinde fotografii provenite din arhiva Ion Rațiu și V.V. Tilea de la sediul Rațiu Family Charitable Foundation din Londra, aflată în curs de digitalizare cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, respectiv din arhiva Rațiu de la Turda, unde funcționează Centrul Rațiu pentru Democrație. Expoziția de la Craiova beneficiază și de aportul Liceul de Arte “Marin Sorescu”.

Cu ocazia evenimentului centenar care a avut loc în Iunie 2017, #Rațiu 100 Friends and Family Weekend, expozița a fost organizată și la Muzeul de Artă din Cluj, curatoriată de Diana Racu.

La sfârșitul lunii iulie 2017, expoziția a fost adaptată în format outdoors, care cuprinde 19 panouri, și a făcut parte din programul Festivalului de Film și Istoriide la Râșnov. Înseptembrie a fost prezentată la Vatra Dornei, în cadrul Zilelelor Filmului Istoric în Bucovina – Mittel Europa Film Festival.

Din expoziție fac parte fotografii din copilăria liderului politic, din timpul călătoriilor sale și al studiilor la Cambridge. Nu lipsesc nici seriile de imagini dedicate Uniunii Mondiale a Românilor Liberi, creată de Ion Rațiu în 1984, respectiv, ziarului Cotidianul, pe care l-a fondat în 1990.

Proiectul surprinde din diferite unghiuri și celebra scenă cu Ion Rațiu la tribuna Parlamentului României, în timpul Mineriadei din 1991, alături de imagini din campania electorală din 1990, respectiv fotografii din viața parlamentară a lui Ion Rațiu sau în acțiuni de susținere a Majestății Sale Regele Mihai I al României.

Ion Ratiu. Un destin pentru Romania, expozitie omagiala de fotografie, la Craiova 2

Despre Ion Rațiu:

Ion Raţiu (6 iunie 1917- 17 ianuarie 2000) – liderul ales al Uniunii Mondiale a Românilor Liberi, stabilit la Londra, a fost cea mai puternică şi consistentă voce a opoziţiei împotriva lui Nicolae Ceauşescu. Jurnalist de presă și radio, autor al multor volume, Ion Rațiu a fost și un om de afaceri de succes, în domeniul transporturilor maritime și imobiliare. În acelaşi timp, Ion Raţiu a oferit susţinere multor persoane care se refugiau din faţa dictaturii lui Nicolae Ceauşescu.

Ion Rațius-a născut la Turda și este descendent al Familiei Rațiu de Nagylak (Noșlac), din Turda, atestată în Transilvania la începutul sec. al XIV-lea și reînnobilată în anul 1625 de către principele Gabriel Bethlen. A urmat școala în Turda și Cluj, iar în 1938 a obținut o diplomă în drept de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. După absolvirea facultății a urmat Școala de ofițeri de rezervă de la Craiova, fiind șef de promoție (1939) și trimis la Regimentul 31 Artilerie din Cluj, la Săcășeni.

În 1943, Rațiu a obținut o diplomă de economie de la Universitatea Cambridge din Anglia. A fost desemnat Membru de onoare post-mortem al Academiei Oamenilor de Știință din România.

Exilat la Londra după instaurarea comunismului în România, în 1946, Ion Raţiu s-a dedicate luptei împotriva comunismului, având contribuţii regulate la serviciul român al BBC, Radio Europa Liberă și Vocea Americii. În 1957, a publicat „Policy for the West“, o carte de mare success prin care a criticat atitudinea Occidentului față de Uniunea Sovietică și comunism. În 1975, anul în care a publicat „Contemporary Romania“, Ion Rațiu a decis să-și dedice toată energia luptei pentru o Românie liberă, democratică.

După 50 de ani în exil, Ion Raţiu s-a întors acasă în 1990 şi a candidat la alegerile prezidenţiale. Cu toate că a intrat în Parlament, servindu-şi cu devotement ţara timp de zece ani, insuccesul său în alegerile prezidenţiale a dezamăgit pe mulţi. Chiar și în ziua de azi, mulți români își amintesc de el cu simpatie, numindu-l „cel mai bun președinte pe care România nu l-a avut“.

Ion Rațiu a fost preşedinte (1957–1984) şi preşedinte de onoare (din 1984) al Federaţiei Internaţionale a Ziariştilor Liberi. Membru fondator al organizaţiei Amnesty International (din 1961). Membru al organizaţiei PEN Club International şi al organizaţiei PEN Club în exil. Dr. honoris causa al Universităţii din Oradea (din 1999). Cetăţean de onoare al oraşului Arad (post mortem). A fost înmormântat la Turda, conform dorinței sale.

Views: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.