Ionut Stroe, Ministrul Tineretului si Sportului : Am inteles ingrijorarile federatiilor referitor la bugete, nu va exista niciuna cu dificultati financiare

0
208

Ministrul Tineretului si Sportului, Ionut Stroe, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, ca intelege ingrijorarile presedintilor de federatii privitoare la sumele alocate de la bugetul de stat, dar a precizat ca nu va exista nicio structura sportiva, cu predilectie cele care au sportivi calificati la Jocurile Olimpice, care sa intampine dificultati financiare in acest an.

 

“Ceea ce doresc sa subliniez, in primul si in primul rand, este ca nu va exista nicio federatie care sa aiba dificultati financiare si aici ma refer cu predilectie la acele federatii care au sportivi calificati la Jocurile Olimpice de la Tokyo sau acele federatii care sunt in plina campanie de calificare a sportivilor.

Doresc sa inteleaga toata lumea ca nu vor fi sportivi afectati, sub nicio forma. Am inteles ingrijorarile federatiilor dupa ce au aflat sumele alocate de catre MTS, insa asa cum am mai spus este important sa avem un dialog, sa gasim solutii. Am discutat cu cativa presedinti de federatii, le-am explicat situatia, ma bucur ca am ajuns la o intelegere, repet, sunt adeptul dialogului, pentru ca numai asa putem facem lucrurile sa mearga. Am avut o discutie inclusiv cu doamna Lipa si ce va pot spune este ca am cazut de acord ce se poate face si ce solutii am gasit pentru a le asigura un confort financiar”, a declarat Ionut Stroe, Ministrul Tineretului si Sportului.

Ionut Stroe intentioneaza sa discute de doua ori pe luna cu presedintii de federatii, astfel incat sa afle problemele cu care acestia se confrunta si sa completeze, acolo unde este cazul, sumele alocate pentru acest an: “De aceea, din dorinta de a ajuta federatiile sa aiba o pregatire cat mai buna pentru Tokyo 2020, dar si pentru a avea tot timpul noutati legate de activitatea loturilor, a sportivilor, a problemelor intampinate, legate de stagii sau de prezenta la unele competitii, despre ce nevoi mai sunt sau ca sa completam cu bani acolo unde mai trebuie, vreau sa facem un grup de lucru in cadrul caruia sa avem aceste discutii alaturi de federatii. I-am propus presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, Mihai Covaliu, sa facem impreuna aceste discutii, pentru ca, pana la urma, banii prin care COSR-ul sprijina activitatea federatiilor sportive sunt tot bani publici, trebuie sa stim toti ce si cum sustinem si sa ii invitam pe reprezentantii federatiilor la acest dialog, care voi propune sa fie bilunar”.

Ionut Stroe a precizat ca in acest moment s-a impartit 90% din bugetul aprobat pe 2020, un procent de 10% fiind blocat, conform Legii finantelor publice.

“La conferinta de presa cu federatiile am transmis cifrele de buget, prin care am aratat ca bugetul initial al anului 2020 este sensibil egal cu executia bugetara a anului 2019. Ceea ce doresc sa se inteleaga este ca in acest moment s-a impartit 90% din bugetul aprobat pentru anul 2020, intrucat 10% din buget a fost blocat, conform Legii finantelor publice, pana la rectificarea de buget. Pentru a intregi sumele acordate sportului in 2020, am precizat ca la sfarsitul anului trecut am reusit printr-o HG sa asiguram COSR-ului reportarea excedentului, fapt pentru care suma de 11 milioane de lei a fost repartizata din alocatia MTS a anului 2019, de catre COSR, federatiilor pentru activitati sportive din lunile ianuarie si februarie. De asemenea, am precizat ca incepand cu a doua parte a acestui an, vom beneficia de o alta sursa importanta de finantare, respectiv 0,5% din accize pe tutun si alcool, suma din care federatiile vor mai primi finantare. Toate acestea vor completa si echilibra pe parcusul anului finantarea catre federatii”, a mai spus ministrul Tineretului si Sportului.

Mai multi presedinti de federatii, printre care Elisabeta Lipa (FR Canotaj), Alin Petrache (FR Rugby), Razvan Pircalabu (FR Lupte), Florin Florea (FR Atletism), Alexandru Dedu (FR Handbal) si Cozmin Gusa (FR Judo), au declarat pentru AGERPRES, dupa anuntarea sumelor alocate de la bugetul statului pentru anul 2020, ca se asteptau la bugete mai mari, avand in vedere ca este an olimpic.

Presedinta Federatiei Romane de Canotaj, Elisabeta Lipa, s-a aratat profund dezamagita de bugetul acordat organizatiei pe care o conduce din partea Ministerului Tineretului si Sportului si ca nu isi mai asuma castigarea vreunei medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

In total, suma cu care Ministerul Tineretului si Sportului finanteaza federatiile sportive in 2020 este de 132.200.000 de lei, in conditiile in care asociatiile nationale au primit in anul precedent 132.267.000 de lei. Bugetul total al MTS pentru anul 2020 este de 570.507.000 lei.

Separat, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR) va fi finantat de la bugetul de stat in anul olimpic 2020 cu suma de 69.600.000 de lei, fata de 69.025.000 in anul 2019.

Sursa : AGERPRES 

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.