Ionuţ Stroe : O acţiune intolerabilă împotriva unui opozant şi a pasagerilor din avionul oprit la Minsk

0
271

Deputatul PNL Ionuţ Stroe a solicitat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, poziţionarea fermă faţă de unele acţiuni intolerabile precum cea a Belarus, care a presupus deturnarea unui zbor civil, acţiune în care „au fost încălcate grav drepturile omului” şi care poate fi considerată „o ameninţare la adresa păcii şi securităţii europene”.

„Este de datoria noastră să atragem, astăzi, atenția asupra unui moment extrem de sensibil și dificil și să ne poziționăm ferm împotriva acțiunilor intolerabile ale unei țări europene, Belarus. Am cerut acest lucru în plenul Parlamentului României, în calitate de Președinte al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Cred că trebuie să condamnăm cu fermitate deturnarea avionului de duminică, un zbor civil, comercial, pentru aceasta folosindu-se chiar mijloace militare.

Citeste si :  Camera Deputaților: Condamnații penal definitiv nu vor mai putea candida la alegerile prezidențiale. AUR s-a abținut de la vot

Scopul vădit a fost acela de a aresta unul dintre principalii opozanți ai actualului regim Lukașenko, jurnalistul Roman Protasevici. Mai mult decât acțiunea în sine, siguranța pasagerilor, mulți dintre ei cetățeni U.E., a fost grav afectată. Astfel de acțiuni pot fi considerate o provocare și un afront la adresa securității și a păcii.

Vorbim de o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a drepturilor omului, care poate crea un precedent periculos în Europa și pentru cetățenii europeni. Încălcarea drepturilor cetățenilor U.E. nu poate fi tolerată. Acești oameni au fost supuși la percheziții și blocați la Minsk ore întregi, într-un aeroport.

Citeste si :  Radarele ascunse si neinscriptionate au fost interzise prin lege

Nu în ultimul rând, i-am îndemnat pe colegi să ne alăturăm oficialilor europeni care cer eliberarea imediată a lui Roman Protasevici și a partenerei sale. De asemenea, sancțiuni europene imediate trebuie să corecteze astfel de comportamente. Solidaritatea europeană este esențială în acest caz. Cu siguranță, detaliile și substratul acestei probleme vor fi dezbătute de către instituțiile europene și, în mod evident, vor exista discuții și la Strasbourg, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.” a declarat Deputatul PNL Ionuţ Stroe in plenul Parlamentului.

Citeste si :  Meciul de calificare a echipei de handbal masculin in preliminariile CE Romania-Belarus se joaca la Craiova
STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.