
Primul interviu in exclusivitate al ziarului nostru online este cu Isidor Raducea – consilierul judetean PNL . Probabil multi dintre cei care citesc acest ziar va intrebati de ce am ales pe domnul Isidor Raducea va raspundem prin faptul ca este unul din cei care are cele mai multe proiecte depuse in Consiliul Judetean .
Despre proiecte si nu doar atat va invitam pe blogul personal al invitatului nostru unde cu siguranta gasiti lucruri interesante .
Reporter: Spuneţi-mi câteva cuvinte despre demersurile dumneavoastră apărute pe blogul personal, despre impactul asupra mass-mediei şi al oamenilor care vă urmăresc zi de zi.
Isidor Raducea: Un prim proiect, realizat în calitate de consilier judeţean, a fost cel referitor la iluminarea trecerilor de pietoni cu lampi de tip led. Acesta a fost depus in data de 16.09 şi, deşi au trecut 4 luni, nici acum nu am fost convocat pentru a lucra împreună la acest proiect. În luna noiembrie am revenit cu o adresa la Consiliul Judeţean, întrebând atât despre proiectul mai sus vizat, cât şi despre cel legat de scolile fără aviz sanitar. Mi s-a răspuns că nu este oportună investiţia şi ca trebuie analizata în detaliu din punct de vedere al impactului financiar. Înca astept in legatura cu aceste proiecte. Impactul asupra oamenilor de rand a fost unul neaşteptat. Nu ascund ca am avut parte de multe interactiuni cu anumite persoane care m-au apelat in privat, dar si in audientele pe care le-am sustinut la sediul partidului. Mi-au dat unele idei legate de transparenta, cu privire la drumurile nationale şi la sensurile giratorii. La un moment dat am fost cu o adresa si la drumurile nationale. Sensurile giratorii nu sunt iluminate corespunzator si au loc foarte multe accidente la nivelul acestora. Ideea mi-a venit de la unul dintre cei care mi-au urmarit postarile pe blog . In legatura cu proiectul Transparenta totala in administratie, am luat aceasta initiativa pentru a facilita accesul cetatenilor la informatiile de interes public, pentru a asigura o transparenta totala in cheltuirea banului public. Vreau sa specific că am iniţiat acest proiect deoarece costurile lui de implementare sunt zero . Practic, acest proiect prevede scanarea si publicarea pe pagina de internet a tuturor contractelor pentru achizitii publice, pentru lucrari si pentru servicii, semnate la nivel de Consiliu Judetean. Am avut placerea sa vad ca in sedinta care va avea loc maine (este vorba de joi, 26 ianuarie) acest proiect a fost inclus pe ordinea de zi. Urmează sa vedem cum vor vota consilierii judeteni.
Reporter: Din partea presei, cum ati fost primit ca un nou blog, ca o noua sursa de informare a noastra pentru ca ati fost preluat de foarte multe publicatii si sunteti preluat in continuare?
Isidor Raducea: Vreau sa multumesc presei locale si nationale pentru ca am aparut in cateva ziare si la nivel national cu aceste proiecte. Spre surprinderea mea, am aparut in foarte multe ziare şi chiar am fost invitat la emisiuni radio, emisiuni TV, unde sa vorbesc despre aceste proiecte. Se pare că impactul a fost imbucurator.
Reporter: Ce-si doreste în acest an PNL Dolj? Care sunt pasii ce-i vor urma in acest an ?
Isidor Raducea: În acest an, PNL Dolj, atat intern, cat si in administratia locala, avand in vedere ca urmeaza sa avem alegeri la Primaria din Craiova, are un an foarte incarcat. In legatura cu alegerile care vor avea loc pentru functia de primar al Craiovei sunt foarte multi oameni din interiorul partidului care sunt pregatiti pentru aceasta functie. Eu cred ca se va face un sondaj intern pentru stabilirea candidatului cat mai repede, pentru a ne putea pregati sa iesim in fata cu un candidat la aceste alegeri. Avem oameni cu experienta, oameni pregatiti. In legatura cu activitatea interna a PNL, dupa cum stiti, urmeaza sa avem un Congres in luna mai la nivel national, dar conform statutului acest congres este precedat de niste alegeri la nivel judetean si local in Craiova . Vor fi alegeri democratice in interiorul partidului si 100% vor fi mai multi candidati pentru ca suntem un partid liberal si democrat.
Reporter: Veti candida?
Isidor Raducea: Voi candida pentru o functie de membru in biroul judetean asa cum sunt si acum, aceea de vicepresedinte la nivel judetean.
Reporter: Este un lucru bun pentru ca avem nevoie de oameni ca dumneavoastra care sa mearga cu dreptatea pana la capat si nu doar atat. Ce parere aveti despre conflictul dintre Klaus Iohannis si liderii PSD? Cu gratierea ati fost in strada alatari de noi. Ce parere aveti despre acest subiect ?
Isidor Raducea: Am fost in strada, am raspuns in calitate de simplu cetatean pentru ca inainte de a face politica, inainte de a fi un om politic, sa spunem, sunt cetatean, am drepturi, sunt platitor de taxe si impozite. Eu sunt categoric impotriva acestei ordonante care se vede foarte clar ca este data in interesul personal al catorva sute de persoane din partidele politice. Aceste gasti din anumite partide cum ar fii PSD si Alde, care sunt la putere, care dau legea strict in intersul lor personal, nu in scopul de a elibera puscariil. Acela este un simplu pretext. Ei vor sa-si asigure viitorul .
Reporter: Am putea spune ca este o lege data special pentru Liviu Dragnea?
Isidor Raducea: In special pentru Liviu Dragnea este data legea. Apoi urmeaza Voiculescu, Tariceanu si ceilalti.
Reporter: Oamenii nu inteleg prea multe. Ar trebui ca dumneavoastra, colegii dumneavoastra sa vina cumva in spatiul public pentru a explica ce inseamna gratierea si de ce vor neaparat ca aceasta ordonanta sa treaca.
Isidor Raducea: Aceasta explicatie este deja data daca urmarim presa online si facebook. Sunt destul de multe luari de pozitie din partea PNL, al liderilor la nivel national si local, in care explica foarte clar ce inseamna aceasta ordonanta. Sprijinim acest referendum pentru ca trebuie ceruta parerea cetateanului si se poate cere prin acest mod.
Reporter: Unii au spus ca este neconstitutionala, alţii au spus ca este miscarea presedintelui Klaus Iohannis pentru un nou mandat. Parerea dumneavoastra care este?
Isidor Raducea: Daca este neconstitutionala sau constitutionala, nu sunt expert sa-mi dau cu parerea din acest punct de vedere. Am vazut ca sunt foarte multe pareri pe acesta temă, dar nu stiu cat sunt de motivate. I-am urmarit lui Klaus Iohannis întreg parcursul politic, de la inceput de cand a fost primar. Multi prieteni care l-au votat in 2014, au fost dezamagiti. Eu, studiind Stiinte Politice, le explicam foarte clar ca inainte de a fi dezamagit de un presedinte, trebuie să intelegem ce inseamna Institutia Presedintelui, care sunt atributiile acestuia. Nu uitam ca Institutia Presedintelui se afla la intersectia dintre puterea legislativa si puterea executive . Presedintele trebuie sa ofere un echilibru, sa fie un mediator, nu trebuie sa fie ,,un presedinte jucator”, cum i se spunea lui Basescu, care a fost pus pe scandal . Trebuie sa avem rabdare pentru ca este un Presedinte echilibrat. Cand problemele degenereaza si se ajunge in situatia cu ordonanta gratierii si amnistiei, este o problema destul de delicata si de grava. Domnul Klaus Iohannis a intervenit si a procedat foarte bine.
Reporter: Este adevarat ca romanii nu îşi cunosc drepturile si obligatiile, adica nu stiu Constitutia in sine? În trecut exista la scoala educatia civica ?
Isidor Raducea: Aveti perfecta dreptate si chiar as veni cu un exemplu din mediu rural. Este dezamagitor faptul ca romanii nu-si cunosc drepturile . În 2014, cand au candidat Ponta si Iohannis, PSD a trimis peste 4 milioane de fluturasi prin Posta Romana, in care se spunea ca Iohannis va taia pensiile. Cetateanul de rand, mamaia de la tara, care are 70 de ani, a crezut ca Iohannis va taia pensia cu toate ca este un drept constitutional . Avand in vedere ca au fost si alte campanii in genul “Iohannis rupe Ardealul”, “Iohannis demoleaza bisericile”, fel si fel de inventii, anticampanii impotriva lui Iohannis, care se pare ca nu au avut success pentru ca Ponta a pierdut detasat. Romanii din mediu rural sunt slab informati si nu-si cunosc drepturile.
Reporter: Ce parere aveti despre scandalul dintre Dragnea si presa care a spus ca totusi a platit acei bani? Avea Romania nevoie de asa ceva?
Isidor Raducea: Nu, în niciun caz. Acolo a fost un joc de imagine. Noi avem cu totul alte prioritati.
Reporter: Fostul ministru al sanatatii a spus ca plecarea lui Dragnea putea sa faca o Sectie a Spitalului de Arsi. Ce parere aveti despre aceasta remarca?
Isidor Raducea: Asa trebuie cheltuiti banii. Acolo unde avem probleme: spitale, infrastructura si atragerea investitorilor. Nu va ascund faptul ca acum lucrez la un proiect in Consiliu Judetean care este pentru promovarea Doljului si atragerea investitorilor. Principala problema este sa atragem investitori si sa creăm noi locuri de munca. Cu cat atragem mai multi investitori si creăm locuri de munca, cu atat nivelul de trai al romanilor creste si au parte de un trai decent.
Reporter: Care este directia Consiliului Judetean in acest an si ce firme sunt interesate de judetul nostru?
Isidor Raducea: Eu, la Consiliul Judetean, tot timpul am considerat ca problema noastra este data de guvernarea la nivel local. Voi sustine ca principal noastra problema nu este la nivel national, ci la nivel local, cum am ma zis. Ca si oradenii, aradenii, timisenii, clujenii, traiesc si doljenii, doar ca noi nu avem aceleasi beneficii. Politica lor la nivel local a fost una mult mai buna decat a noastră. Degeaba incercam noi sa promovam in presa si peste tot ce am realizat la Consiliul Judetean, cand, de fapt, noi nu am facut nimic. Drept urmare suntem in topul saraciei de 10 ani, in topul somajului si in topul analfabetismului. Concluzionez că problema noastra este la nivel local, noi trebuie sa investim banii cu cap. Am facut o analiza: se dau milioanele de euro la biblioteci. Nu am nimic împotriva culturii. Sa se investeasca milioane de euro, doar ca noi avem alte prioritati. Trebuie sa atragem investitori si sa creem locuri de munca şi automat creste si bugetul Consiliului Judetean . Tot in acest timp am facut o analiza si la nivel national si, de exemplu, Clujul are un buget dublu fata de bugetul Consiliului Judetean Dolj. De unde vine acest buget dublu? De la investitorii foarte multi care sunt in zona Clujului. Din sumele defalcate pe TVA se formeaza bugetul Consiliului Judetean. Acesta este mult mai mare si altfel se promoveaza Clujul. Deci principala noastra problema la nivel de Dolj este atragerea investitorilor. Si cum atragem acesti investitori? Sa creăm aceste parcuri! Avem un parc industrial High Tech Park Craiova, care are 3 ani de cand este infiintat si in momentul de fata din 24 de hectare nu stim daca a inchiriat un hectar. Este lamentabil. Investitorii fug de noi pentru ca avem taxe mari si infrastructura lasa de dorit. Investitorul, cand vine in zona, se intreaba ce taxe are de platit, ce forta de munca are la dispozitie, ce oportunitati au sa trimita ceea ce produc . Este lamentabil pentru ca noi avem uzina Ford si avem societati care se duc la Slatina, la Caracal sau la Bals, societati care lucreaza cu Ford pentru ca ei si-au facut calculul si a fost mai ieftin sa transporte marfa de acolo pana aici, decat sa faca aici in zona investitia.
Reporter: In judetul Dolj, cu deosebire in mediul rural, ce proiecte de informare aveti?
Isidor Raducea: Cei din mediul rural trebuie foarte bine informati. Cu mijloace moderne: internet, facebook si cu presa online, informatia ajunge mai repede in Craiova. În mediul rural, intr-adevar trebuie facute niste demersuri pentru ca cetateanul de rand, care nu are acces la informatii , să se uite la tv si nu doar atat. E necesara o informare mult mai explicita in ceea ce priveste drepturile cetateanului. E regretabil faptul ca, din mediul rural, multi tineri pleaca deoarece nu au unde sa mai lucreze si din ce sa traiasca. În sate raman doar batranii.
Reporter: Ne gandeam la o campanie consilierii judeteni să meargă din sat in sat. Astfel de vizite se desfasoara doar in campaniile electorale iar atunci aveti cu totul o alta agenda si discursul va este altul. Ar fi o idee excelenta sa discutati cu oamenii in diverse locuri sau in targurile saptamanale.
Isidor Raducea: De exemplu, in legea Administratiei Publice 215/2001 scrie foarte clar ce trebuie sa faca un consilier judetean si un consilier local. Faptul ca am intalniri cu cetatenii, ca particip la emisiuni, ca fac conferinte de presa, denota scopul meu de a informa. Activitatea de consilier este o chestie legala . Este o datorie a consilierului judetean si a consilierului local, atat la nivel de Craiova, cat si la nivel de comuna. Consilierii locali din localitatile respective trebuie sa aiba intalniri cu cetatenii si sa le explice activitatea din consiliul local. Eu mi-am depus un raport de activitate deoarece scrie foarte clar ca la sfarsitul fiecarui an, orice consilier judetean local, atat din Craiova, cat si din celelalte localitati isi depune raportul de activitate pentru anul anterior, pecizând cele punctate mai sus. Noi trebuie sa informam in fiecare luna despre activitatea noastra, despre ceea ce se intampla in consiliul judetean. Este o obligatie a noastra ca si consilieri judeteani sau consilieri locali .
Reporter: Este legal, dar din pacate nu se intampla aceste lucruri explicate de dumneavoastra.
Isidor Raducea: Cand am ajuns consilier judetean am facut o singura promisiune: ca voi fi altfel . Incercand sa fiu altfel, pentru mine inseamna sa fii normal. Asta este o normalitate. Ma intreba cineva de unde atata initiativa . Acestea sunt atributiile unui consilier judetean.
Reporter: Sa revenim la politica. Ce parere aveti despre programul PSD? Se pare ca din ce in ce mai multe parti din program nu sunt puse in aplicare.
Isidor Raducea: Sincer sa va spun am aruncat o privire peste programul PSD. Stiam ce promisiuni vor face: salarii şi pensii marite, şi taxe reduse . Numai lapte si miere! Acesta este un program tipic de campanie. PSD-ul promite tot timpul marea cu sarea, dupa care nici nu trec bine alegerile si poate nu stiu daca reusesc sa faca ceva . Am citit la un moment dat o stire ca vor construi 25000 de crese in Romania, una dintre promisiuni. Chiar sunt curios daca dupa 4 ani vor construi. Macar 10 crese sa construiasca. Eu voi fi multumit. Sunt minciuni aruncate in spatiul public.
Reporter:” S-a trezit tara din somn”, asa spunea cineva pe facebook.
Isidor Raducea: Ghinion! Ghinion! Ţara s-a trezit din somn!
Reporter: Este adevarat ca electoratul de dreapta si-a revenit . Ce s-a intamplat cu legile, cu iesirea lui Klaus Iohannis, cu tot amalgamul asta de intamplari pentru ca electoratul de dreapta a fost un pic indifferent la ultimele alegeri . Credeti ca l-ati readus din nou ?
Isidor Raducea: Nu l-am readus noi, l-au readus PSD-ul prin pozitiile pe care le-a luat dupa alegeri. PSD a castigat alegerile cu 45%, dar dintr-o prezenta de vot de 40% . Daca ne uitam la prezenta de la Prezidentiale unde a fost peste 60%, acela era electoratul de dreapta. Electoratul de dreapta este mai comod, nu prea iase la vot. Daca va uitati, ardealul nu prea a iesit la vot. Acesta e electorat de dreapta. Planul PSD a fost sa-si rezolve problemele personale, ceea ce vor sa faca prin aceasta ordonanta de aministie si gratiere.
Reporter: Are nevoie PNL-ul de programe pentru a-si readuce oamenii care au fost alaturi acum cativa ani?
Isidor Raducea: Sincer sa va spun, PNL-ul are nevoie si de programe, dar daca vedeti PNL-ul, este singurul care a respectat criteriile de integritate in aceste alegeri . PNL-ul nu a avut oameni care sa candideze cu probleme in justitie . PNL-ul a avut o politica mult mai transparenta si a venit sa spuna lucrurilor pe nume: „nu putem sa crestem salariile de azi pe maine. Suntem perfect de accord sa le crestem, dar prima oara trebuie sa investim ca sa putem sustine aceasta crestere economica ceea ce inseamna cresterea salariilor si a pensiilor. Sunt niste strategii politice, însă lumea trebuie sa inteleaga ca trebuie sa existe o diferenta intre o strategie politica, doar de dragul de a aduna niste voturi, si o strategie politica economica care sa fie foarte clara care sa vina cu investitii pe viitor. Trebuie sa avem un program cum a avut PNL-ul, de crestere economica reala, nu doar sa facem o strategie politica de a atrage voturi cum a facut PSD-ul. Realitatea s-a dovedit a fi alta: la nici doua saptamani se minte. Stiam ca PSD-ul minte, dar trebuie sa inteleaga si cetateanul. Din aceasta cauza campania de informare asupra administratiei locale trebuie facuta de-a lungul celor patru ani nu doar intr-o luna de campanie . Patru ani cetateanul trebuie sa fie informat ca sa stie ce sa aleaga, ce crede ca este mai bine pentru el.
Reporter: Daca ar fi sa numiti un coleg de al dumneavoastra la nivelul consiliului local Craiova care face parte din opozitie, cum faceti si dumneavoastra, care ar fii acela?
Isidor Raducea: Urmaresc activitatea colegilor la nivel local si avem consilieri locali care isi spun punctul de vedere. Asa este domnul Marian Vasile sau Flavius Sirop care au si experienta, au mai fost consilieri locali si ii urmaresc cu mare atentie, ba chiar colaboram cu anumite initiative si proiect.
Views: 0