Comuna Celaru este asezata pe soseaua Leu-Visina la o distanta de 45 km. de Craiova si la 25 km de Caracal. Este situata pe un teren de ses, la marginea dunelor de nisip care ajung pana aici, prelungindu-se de la Jiu, dune care au fost oprite prin plantatiile de salcam inca de acum 100 de ani.
Inceputurile locuirii teritoriului pe care s-a format mai tarziu satul Celaru se pierd in negura vremurilor. Legenda satului, dupa datele pe care le detinea invatatorul pensionar Marin Georgescu, este urmatoarea :
Dupa cucerirea Constantinopolului de catre turci, care au ajuns mai apoi stapanii intregii peninsule balcanice, populatia bastinasa era supusa la tot felul de biruri si angarale. Bietii oameni isi luau lumea in cap fugind incotro vedeau cu ochii. Asa s-a ajuns ca, prin secolul al XVI-lea , aromani, macedoneni, bulgari impreuna cu familiile lor, sa-si incarce lucrurile („calabalacurile”) pe magari si sa porneasca spre Dunare trecand in Tara Romaneasca (Valahia). Ei au ajuns prin partile acestea s-au oprit la marginea padurii unde si-au sapat in pamant bordeie, in locul numit „Valea Celarului”.
Se spune ca printre acestia ar fi fost un numar de patru familii mai deosebite si mai numeroase: Barac, Ganuci, Giuca, Cioraia. Ei se ocupau cu vanatoarea si pescuiau in lacul Biol. Aici mergeau sa-si adape magarusii pe care ii manau din urma cu „parsti,parsti!”, de aici denumirea initiala a satului: Parscov. Parscovenii au capatat obiceiul de a sapa gropi-ascunzatori in care depuneau rezervele de alimente, de frica navalitorilor – turci sau tatari, care ascunzatori erau denumite CHELARE, de unde prin 1860, stapanirea a schimbat denumirea localitatii in Celaru. Din cauza nisipurilor zburatoare, acesti locuitori s-au mutat mai spre nord, langa Lacul Grecului, unde au mai intalnit alte familii : Rebegea, Gala, si altii – actuala asezare.
Am vazut Celaru de cateva ori dar ieri am avut o deosebita placere sa am langa mine un „ghid” si un ajutor al ghidului . Este vorba despre domnul primar Lion Lucian si domnul consilier local Mincan Marcel care au fost alaturi de mine in mica noastra plimbare .
Comuna Celaru are si o pagina web foarte frumoasa care poate sa fie vizitata doar cu un click aici .
Celaru pe langa istorie , cultura , sport , educatie .. are si altceva special , locuitorii care din ce am inteles in aproape orice proiect si-au adus aportul in toate formele posibile . Stadionul , pentru ca acolo am fost prima data , este unul extraordinar si cu siguranta face parte unor ligi superioare . A fost primul meu impact cu Celaru si am fost surprins in mod placut .
Ieri am aflat o parte din ele iar acum fac o promisiune ca am sa revin si cu alte reportaje despre aceasta comuna . Totul aici are o logica si nimic nu este lasat la voia intamplarii . Nu curge lapte si miere dar aceasta comuna pastreaza radacinile si incearca sa creeze o alta atmosfera atat celor care muncesc dar si celor care invata . Cred ca este singura comunca care se poate lauda cu un parc destul de mare dar si cu monumente , Muzeul Vetre Stramosesti (care este unic in zona Olteniei) , Bisericile care sunt destul de vechi , Scoala care are o arhitectura extraordinara ..
As putea spune multe despre aceasta comuna dar incerc sa va fac curiosi pe toti care citesc acest ziar online si cel putin odata sa veniti in Celaru . Mediul de afaceri este prezent si aici , domnul consilier local Mincan Marcel conduce una din cele mai importante societati comerciale si care ne-a acordat impreuna cu domnul primar un interviu .
Views: 3