Istorie si viitor, la Ziua Bucovinei

0
184

Istorie si viitor, la Ziua Bucovinei 1Miercuri, 28 noiembrie, Facultatea de Drept a Universitatii din Craiova a gazduit un eveniment dedicat Zilei Bucovinei, in pragul aniversarii Centenarului Marii Uniri.
Manifestarea a debutat cu intonarea imnului Romaniei, in interpretarea Corului Colegiului Militar „Tudor Vladimirescu”, pregatit de prof. Mirel Dorobantu, iar in deschidere, decanul Facultatii de Drept, prof. univ. dr. Sevastian Cercel, a adresat cateva cuvinte despre semnificatia momentului: „Ne bucuram ca Facultatea de Drept a gazduit atat Ziua Basarabiei, in luna martie, cat si Ziua Bucovinei, in anul implinirii Centenarului Marii Uniri. Anul 1918 ramane in istoria nationala o pagina de glorie creata de o generatie extraordinara. Insa acest an nu este doar unul de exceptie pentru istoria noastra, ci un moment pe care intreaga istorie europeana l-a trait cu intensitate maxima. Principiul autodeterminarii la finalul razboiului mondial devenea unul de drept intern privat pentru ca, invocand acest principiu, polonezii, romanii au ajuns sa-si construiasca pentru prima data in granitele istorice un stat national. Si acesta este contextul international in care, la sfarsit de noiembrie, Bucovina hotaraste sa vina alaturi de vechiul regat, de tara mama.”

Prof. univ. dr. Lucian Sauleanu, coordonator al Departamentului Romanilor de Pretutindeni din cadrul Facultatii de Drept, a transmis, cu aceasta ocazie, un mesaj despre importanta reflectarii asupra Centenarului si din alte perspective: „In aceste momente, cred ca ar trebui sa ne intrebam in ce masura am receptat noi acele momente si valori? Trebuie sa regandim aceasta spiritualitate ce tine de Romania Mare nu intr-o forma statala, ci intr-o cultura comuna. Orice roman, pe langa o deplasare la Alba Iulia, cred ca este dator si cu o vizita la Memorialul Durerii de la Sighetu Marmatiei. Sa ne aducem aminte si de Fantana Alba, pentru ca Bucovina inseamna si acest moment. 4000 de romani au fost masacrati la data de 1 aprilie 1941 in Bucovina de Nord de catre trupele sovietice pentru ca au incercat sa treaca granita dinspre URSS catre Romania. Sa ne amintim, asadar, in aceste clipe, nu doar de momente astrale, precum 1 decembrie 1918, dar si de momente tragice care raman incrustate in istoria si memoria noastra si sa ne gandim mai mult la recunostinta pe care trebuie sa le-o aratam acestor oameni. Sa privim Centenarul si dincolo de 1918. Caci mai ales ceea ce a urmat a trasat istoria Romaniei, precum momentele esentiale din 1919 si 1920. Si sa nu uitam ca Romania inseamna sufletul generatiilor care au fost si vor veni si fata de care avem o datorie.”

Citeste si :  ARC aduce spectacolul Moftul Roman la Craiova

In cadrul evenimentului, a avut loc si prezentarea celor mai votate personalitati de catre public in cadrul proiectului „Zece Mari Craioveni”, dar si premierea celor 50 de liceeni din cadrul colegiilor partenere „Carol I”, „Fratii Buzesti”, „Elena Cuza”, „Gheorghe Chitu” si „Tudor Vladimirescu”, sub coordonarea profesorilor Luminita Gugu, Claudia Balaci, Delia Gidar, George Calafeteanu, Cristian Stancu-Filipescu si Nori Cadea, care au propus o selectie proprie de figuri reprezentative in cadrul unor lucrari reunite si publicate intr-o carte de catre Actiunea pentru Renasterea Craiovei, asociatia care a coordonat proiectul.
Pe site-ul actiuneacraiova.ro, au fost acordate in total 3817 voturi, iar cele mai populare personalitati in randul publicului au fost, in ordine crescatoare: Nicolae Titulescu, Nicolae Romanescu, Jean Mihail, Titu Liviu Maiorescu, Petrache Poenaru, Mihai Patrascu, Elena Farago, George (Gogu) Constantinescu, Theodor Aman, Jean Negulesco.

Citeste si :  Centenarul Marii Uniri la Craiova fara presa libera !

„Ce am facut noi a fost sa lansam o provocare catre craioveni. Am considerat ca acest proiect dedicat mostenirii istorice se inscrie, in felul sau, in suita de evenimente dedicate Centenarului. Nu topul propriu-zis conteaza, ci incercarea de a aduce in lumina aceste nume din trecut. Ne-am dorit sa aratam ca, de-a lungul istoriei, Craiova a avut personalitati extraordinare. Trebuie sa capatam mai multa incredere de sine atat noi, craiovenii, cat si noi, romanii. Ii felicit pe toti liceenii si profesorii indrumatori care si-au rupt din timpul lor si au incercat sa reinvie farame din istoria locala”, a transmis prof. univ. dr. Lucian Sauleanu.

Intr-un discurs fermecator despre mostenirea culturala si istorica locala, prof. univ. Florea Firan a evocat, cu pasiune, trecutul: „Am fost invitat aici cu precadere pentru a spune cateva cuvinte despre istoria Craiovei. Timpul, insa, nu-mi este prieten in acest moment, caci sunt atatea lucruri de povestit. Sunt atatea nume care si-au lasat amprenta in atatea domenii, incat numai daca incepem sa vorbim despre literatura, despre invatamant, despre cei care au trecut pragul Colegiului Carol I, iata, ai carui elevi se afla si astazi aici, nu ne-ar ajunge minutele. Felicit initiatorii proiectului 10 Mari Craioveni pentru aceasta actiune grozava si pe acesti tineri decani, cat si pe acesti tineri din sala, pentru ca se implica in astfel de activitati.” In contextul Zilei Bucovinei, acesta a prezentat si o valoroasa carte semnata de scriitorul bucovinean Theodor Stefanelii, „Amintiri despre Eminescu”, reeditata recent de Scrisul Romanesc.
Eleve ale Colegiului National „Elena Cuza” au interpretat melodii despre Bucovina, iar elevi ai Colegiului National „Carol I” au recitat poezia „Din Bucovina catre Bucovina”, de Vasile Larco. Si de aceasta data, Asociatia Studentilor Basarabeni din Craiova s-a alaturat celebrarii prin momente muzicale.

Citeste si :  Conferinta IMPACTUL NOILOR TEHNOLOGII ASUPRA PROFESIEI DE AVOCAT la Facultatea de Drept

View post on imgur.com

 

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.