ISU Dolj : MASURI DE PREVENIRE SI STINGERE A INCENDIILOR SPECIFICE CAMPANIEI DE RECOLTARE

0
178

Odata cu inceperea campaniei de recoltare a cerealelor paioase I.S.U. Oltenia Dolj va face cunoscute masurile si regurile de prevenire a incendiilor specifice acestei perioade. Proprietarii terenurilor agricole, detinatorii de utilaje agricole si de transport, precum si cei care utilizeaza astfel de utilaje trebuie sa aiba in vedere respectarea acestor reguli si masuri atat la recoltarea cerealelor cat si la transportul si depozitarea acestora.

Riscul de incendiu creste semnificativ in perioada campaniei de recoltare a cerealelor paioase, dar si la depozitele de furaje si cereale, in perioada campaniei agricole din vara. Pentru a evita potentiale consecinte grave asupra vietii, mediului inconjurator si a bunurilor materiale, este necesara respectarea legislatiei PSI.

Una dintre cele mai importante reguli si deseori incalcata in practica de operatorii combinelor este ca recoltarea sa se efectueze in sens invers fata de directia vantului.
De asemenea, alimentarea cu carburant a masinilor si utilajelor agricole este permisa numai in punctele special amenajate, fiind strict interzisa orice fel de alimentare in lanul de cereale sau la distante mai mici de 50 de metri fata de acesta, cu combustibil transportat in vase deschise sau vase din material plastic.

Citeste si :  Casa mistuita de flacari in Pielesti

Totodata, conform legislatiei in vigoare, este interzisa remedierea oricaror defectiuni aparute la utilajele agricole la o distanta mai mica de 50 de metri de lanurile nerecoltate, miristi sau zone cu vegetatie uscata.
Mecanizatorii trebuie sa aiba in vederea verificarea tehnica tuturor masinilor a utilajelor agricole inainte de intrarea in folosire-acestea trebuie dotate cu dispozitive para-scantei si cu mijloace de aparare impotriva unui potentia incendiu, precum stingatoare, butoaie cu apa de 100 de litri, lazi cu nisip si maturi cu coada de cel putin 2 metri.

De asemenea, operatorii utilajelor agricole trebuie sa cunoasca reglemetarile PSI in vigoare, regulile referitoare la utilizarea focului deschis si cele despre fumat.
Fumatul, iluminatul cu flacara deschisa si alte utilizari ale focului deschis sunt interzise la mai putin de 50 de metri de punctele de recoltare si depozitare a produselor agricole.
Legislatia PSI este foarte clara si in cazul proprietarilor de terenuri si administratorilor de asociatii agricole.
Acestia trebuie sa asigure izolarea lanurilor prin fasii arate/discuite cu latimea de peste 20 de metri spre drumurile adiacente si paduri sau de minimum 50 de metri in cazul cailor ferate.

De asemenea, este necesara parcelarea suprafetelor mari de teren cultivate cu paioase prin fasii longitudinale si transversale. Dupa recoltare, paiele rezultate trebuie stranse imediat si miristea trebuie arata.
Este complet interzisa arderea vegetatiei uscate si a miristilor fara un accept scris din partea autoritatii pentru protectia mediului si informarea prealabila a primariei in vederea emiterii permisului de lucru cu foc deschis.
Acest permis poate fi emis de catre seful serviciului voluntar pentru situatii de urgenta, cadrul tehnic cu atributii in domeniul apararii impotriva incendiilor sau de o alta persoana desemnata in acest sens.

Citeste si :  Barbat din Carpen,ranit de cal cand incerca sa urce in caruta, transportat la spital cu elicopterul SMURD

Permisul de lucru cu foc este valabil o singura zi, iar la terminarea lucrului se preda de catre executant emitentului.
In caz contrar, amenzile sunt intre 1000 si 2500 de lei.

Compartimentul Informare si Relatii Publice

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.