Jocurile video pot atrage și implica un public larg de jucători și non-jucători deopotrivă. Ele reprezintă o formă populară de divertisment, cu miliarde de oameni jucându-le zilnic. Organizațiile caritabile și organizațiile non-profit pot accesa acest public vast, valorificând jocurile existente sau creând jocuri personalizate, adaptate obiectivelor organizațiilor lor. Și multe dintre ele deja au profitat de această oportunitate.
Jocurile pot fi folosite pentru a strânge fonduri de caritate prin încorporarea mecanismelor de donație direct în joc. Astăzi, este posibil ca prin orice acțiune din joc, de la manevrări obișnuite ale personajelor, până la vizionarea reclamelor, să câștigi puncte care se traduc în donații reale. Organizațiile non-profit pot, de asemenea, să colaboreze cu dezvoltatorii de jocuri pentru a crea ediții limitate sau jocuri exclusive vândute sau scoase la licitație pentru a strânge bani pentru cauza lor. Un exemplu popular este cel al jocului Subnautica, în cazul căruia s-a organizat un eveniment special pentru a strânge fonduri pentru Fundația Ocean Cleanup.
Impactul mare pe care îl poate avea caritatea a migrat și în industria iGaming, prin primul slot caritabil, intitulat Drops of Water. Acesta poate fi accesat online pe PokerStars Casino, printre multe altele, care au un obiectiv pur de divertisment. Drops of Water aduce în atenția jucătorilor o grilă de 5×3 și 20 de linii de plată fixe, cu numeroase alte caracteristici, cum ar fi grafică de top și animații excelente. Jocul este plin de caracteristici interesante, care îi vor ajuta pe jucători să exploreze modalități de joc diferite și, eventual, să ajungă și la câștiguri mari. Acesta reprezintă o sursă de inspirație pentru întreaga industrie, care ar putea găsi modalități de a implementa astfel de inițiative din ce în ce mai des.
Mai există și alte jocuri și proiecte de gamification care ajută organizațiile non-profit să își atingă misiunea. Free Rice este un joc trivia condus de Programul Alimentar Mondial al ONU. Pentru fiecare întrebare corectă la care se răspunde, echivalentul în dolari a 10 boabe de orez este donat oamenilor din peste 80 de țări din întreaga lume. Până în prezent, Free Rice a donat orez în valoare de peste 1,8 milioane de dolari, peste 800.000 de jucători participând zilnic în trivia. Aceasta este o modalitate simplă de a implica un public și de a sprijini o cauză pe mai multe platforme.
Apico este un joc casual de simulare și meșteșugărit, despre conservarea și păstrarea albinelor. TNgineers, dezvoltatorii jocului, au dorit să creeze un produs care să le arate jucătorilor importanța albinelor pentru mediu, realizând un cadru intrigant și semi-educativ. Albinele sunt la fel de benefice pentru joc, cum sunt și pentru mediile din viața reală, așa că o parte din profitul jocului merge direct către organizațiile caritabile internaționale de apicultură și conservare. Datorită Apico s-au strâns deja fonduri semnificative pentru aceste organizații.
Alba: A Wildlife Adventure este un joc de aventură de tip open-world, care se concentrează pe faptele bune și eforturile de conservare ale personajului Alba, care își vizitează bunicii pe o insulă mediteraneană. Dezvoltatorul, UsTwo games, și-a luat angajamentul de a contribui la reducerea amprentei sale de dioxid de carbon, în primul rând prin jocurile lansate. În timp ce Alba vine cu mesaje puternice de conservare, dezvoltatorii au promis să planteze un copac pentru fiecare copie a jocului vândută. Până acum, statisticile spun că au plantat peste un milion de copaci.
Wooftrax este o aplicație de tip joc, care transformă plimbările câinilor în donații. Aplicația a colaborat până în prezent cu multe organizații caritabile și adăposturi de animale. Acest concept de strângere de fonduri „alimentat de câini” este o modalitate de a oferi o soluție ușoară pentru organizațiile caritabile care doresc să strângă fonduri și să ofere oportunități de partajare socială. Aplicația donează între 11 și 25 de cenți pe milă parcursă, iar aceste donații vin de la sponsori privați și companii care aleg să susțină o cauză bună.
În concluzie, jocurile video au puterea de a implica, educa și motiva jucătorii să ia măsuri pentru cauze sociale și de mediu. Prin intermediul lor se pot strânge, de asemenea, fonduri semnificative pentru organizații de caritate și cauze sociale. Apelând la popularitatea jocurilor video și folosind mecanismele lor pentru a stimula comportamentele pozitive, organizațiile de caritate pot strânge fonduri, pot schimba percepția publicului sau pot progresa în direcția misiunii lor.
Views: 0