Klaus Iohannis, decizie asteptata: NU o revoca pe Kovesi

0
287
Klaus Iohannis, decizie asteptata: NU o revoca pe Kovesi
Klaus Iohannis, decizie asteptata: NU o revoca pe Kovesi

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, luni, ca nu va da curs propunerii ministrului Justitiei de revocare a sefei DNA. ”Motivele de revocare nu au fost de natura sa ma convinga. De altfel, in mare parte ele nici nu corespund prevederilor legale”, a afirmat presedintele.

Presedintele a amintit ca in luna februarie ministrul Justitiei i-a trimis o propunere de revocare a procurorului-sef al DNA, impreuna cu raportul privind activitatea manageriala a DNA, care este doar un prim pas dintr-o procedura in cadrul careia ultimul cuvant il are, conform legii, presedintele.

”Dupa cum probabil va amintiti, dupa ceva timp, la mijlocul lunii martie mi-a fost inaintat si avizul CSM. Avizul CSM insa a ajuns la cu totul alta concluzie decat asa-zisul raport al domnului ministru. Avizul CSM, dupa cum stim, a fost unul negativ. Prin rolul constitutional al CSM, de garant al independentei justitiei, acest aviz nu poate fi tratat ca simplu element facultativ aditional. Chiar daca avizul nu obliga, el in niciun caz nu poate fi ignorat”, a precizat presedintele.

Citeste si :  Olguta Vasilescu a castigat PRIMARIA CRAIOVA dar dosarele de la DNA inca o urmaresc ...

Klaus Iohannis a constatat ca, ”in analiza acelorasi actiuni sau inactiuni si in aplicarea acelorasi texte legale, doua autoritati ale statului, respectiv Ministerul Justitiei si CSM ajung la concluii diametral opuse”.

”Odata sesizat cu propunerea ministrului si dupa ce am primit avizul CSM, am solicitat evident departamentelor de specialitate din Administratia Prezidentiala o analiza si cateva propuneri. Acum, analizand motivele pentru care ministrul Justitiei solicita revocarea procurorului sef al DNA, am constatat ca autorul raportului – raport care a insotit propunerea – considera ca acesta este citez «o luare de pozitie» fata de dezbaterile publice din ultimul an, ceea ce clar induce perceptia ca evaluarea ministrului Justitiei poate fi subiectiva. Aceasta perceptie este intarita si de prezenta, in cuprinsul raportului, a unor aspecte referitoare la cariera profesionala a ministrului Justitiei”, a subliniat seful statului.

Presedintele a mentionat ca, de asemenea, unul dintre motivele care fundamenteaza propunerea de revocare ”utilizeaza date si informatii care fie nu sunt pertinente, fie exced perioada anuntata de ministru ca fiind evaluata”.

Citeste si :  Klaus Iohannis loveste din nou in PSD : Au preferat o harmalaie populista si o jalnica topaiala

”Unele rapoarte ale inspectiei judiciare, hotarari ale CSM sau decizii ale CCR au fost interpretate si valorificate de ministrul Justitiei intr-un sens cel putin diferit fata de continutul lor. (…) Drept urmare, motivele de revocare prezentate de ministrul Justitiei nu au fost de natura sa ma convinga. De altfel, in mare parte, ele nici nu corespund preverilor legale aplicabile. In concluzie, nu voi da curs propunerii ministrului Justitiei de revocare a doamnei Kovesi, procuror sef al DNA”, a anuntat Klaus Iohannis.

Presedintele a spus ca raportul detaliat privind motivele tehnice ale deciziei sale va fi pus la dispozitia presei si va fi trimis ministrului justitiei.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.