Klaus Iohannis la bilantul Parchetului General. Procurorii poarta pe brat banderole albe. Toader NU participa

0
79

Klaus Iohannis la bilantul Parchetului General. Procurorii poarta pe brat banderole albe. Toader NU participa 1Presedintele Klaus Iohannis, la bilantul Parchetului General. Procurorii poarta pe brat banderole albe. Toader NU participa. Mai multi procurori cu functii de conducere poarta banderole albe in semn de protest fata de OUG 7, iar de la ceremonie lipsesc mai multe figuri de prim-plan din Justitie.

Printre absentii de marca se numarar ministrul Tudorel Toader, sefa CSM – Lia Savonea, dar si reprezentantii Politiei Romane, cu exceptia purtatorului de cuvant, Georgian Dragan. Lipseste si ministrul Apararii, Gabriel Les.

De asemenea, nu este prezent nici un reprezentant al guvernului Dancila.

Declaratiile presedintelui Klaus Iohannis:

Atacurile la adresa procurorilor au devenit din ce in ce mai virulente,cand persoanele care au interese directe sa scape fac legile, insasi temelia statului este afectata

Din pacate, dupa aproape 30 de ani, inca mai exista politicieni cu reflexe autoritare care se considera indreptatiti sa-si acorde privilegii.

– A devenit o traditie sa particip la bilantul de activitate al Ministerului Public. Vreau sa va felicit pentru rezultatele obtinute.

– 2018 a fost un an plin, au continuat din cauza insistentei obsesive a majoritatii politice de a interveni in Justitie

– Misiunea MP nu este deloc usoara. Tocmai persoanele care au interesul de a scapa de problemele cu legea de fac legile.

– In anul care s-a incheiat au avut loc importante modificari in Justitie. MP a tras semnale de alarma si si-a exprimat dorinta de a prezenta parlamentarilor adevaratele probleme.

Citeste si :  Klaus Iohannis a retrimis bugetul in Parlament, PSD continua propaganda

– Parlamentarii au ignorat chiar si recomandarile Comisiei de la Venetia. Guvernul insista in parctica folosirii abuzive a OUG care produc efecte grave si profunde in interiorul sistemului de Justitie.

– Transpunerea in legislatie a recomandarilor Comsiei de la Venetia, CE si GRECO nu e facultativa.

– Statutul procurorilor este in continuare pus sub asaltul puterii politice. In ciuda acestor atacuri, idealurile si principiile dumneavoastra trebuie sa ramana aliniate la valorile europene.

– Romanii isi doresc o tara mai buna. Mai mult, romanii isi doresc o tara fara coruptie. Este responsabilitatea tuturor sa protejeze statul de drept. Rolul magistratilor este esential.

– Misiunea magistratului nu trebuie sa fie deturnata, chiar daca presiunuile asupra procurorilor s-au intensificat iar interventia factorului politic a devenit din ce in ce mai pregnanta.

– Aveti un aliat important: societatea civila. Increderea cetatenilor in Justitie este un semnal ca democratia din Romania se maturizeaza.

– Privind spre viitor, Romania are nevoie de stabilitate, nu doar la nivel politic ci si la nivel legislativ.

Procurorul General, Augustin Lazar:

Publicul a fost tinut captiv, in 2018, intr-o avalansa de teme si abordari publice care nu au facut decat sa arunce o anatema asupra institutiilor sistemului judiciar.

Sub pretextul abuzurilor au fost extrapolate comportamente izolate, cu consecinta inducerii unei animozitati fata de un corp profesional care-si desfasoara activitate cu onestitate

Citeste si :  Dancila ii propune pentru a treia oara pe cei doi ministri refuzati de Iohannis!

A fost doar un pas pana la atingerea independentei. S-au exercitat presiuni extraordinare.

Au continuat in avalansa demersurile de modificare a legilor justitiei, a codurilor. Factorul politic a insistat si a reusit revocarea sefului DNA

Prin semnale transmise public, MP si-a exprimat preocuparea fata de modalitatea de promovarea si adoptarea unor acte normative

– 2018 a fost anul in care s-au exercitat presiuni mari asupra Justitiei. A fost anul in care au continuta demersurile de modificare si remodificare a Legilor Justitiei.

– A fost anul in care factorul politic a insistat si a reusit revocarea procorului general al DNA.

– Ministerul Public si-a exprimat ingrijorarile. Prin ignorarea propunerilor si observatiilor venite din partea noastra au fost adoptate amendamente care vizeaza cariera magistratilor. Procurorului general al ICCJ i s-au limitat atributiile, i s-au limitat competentele.

– Justetea luarilor de pozitii ale Ministerului Public au fost redate de institutiile europene.

– In opinia 930 cu privire la Codurile penale, Comisia de la Venetia a aratat ca amendamentele vor afecta in mod serios eficacitatea sistemului judiciar. Unele sunt contrare obligatiilor internationale ale Romaniei.

– Semnalele ICCJ si ale procurorilor privind efectele negative au fost ignorate.

– Se constata cresterea numarului inculpatilor pentru infractiunea de dare de mita. La trafic de influenta nr inculpatilior a crescut cu 8,7%. Trebuie sa ne pastram vigilenta pentru combaterea actiunilor de coruptie.

Citeste si :  Presedintele Iohannis participa joi si vineri la reuniunea Consiliului European

– Foarte interesant, valoarea masurilor asiguratorii a fost in 2018 de 2,2 miliarde lei, dublul resurselor alocate Ministerului Public. Am demonstrat ca producem rezultate eficiente in activitatea noastra.

– Din pacate, observam ca prin OUG 7 pe care am criticat-o public, specialistii informatici ai Ministerului Public nu doar ca nu au fost recompensati, dar li s-a redus salarizarea cu 25%. As vrea sa inteleg si eu rationamentul. De ce ar trebui ei sa fie “recompensati” in acest mod?

– Prioritati pentru anul 2019: consolidarea rezultatelor obtinute in ceea ce priveste infractiunilor de luare si dare de mita, coruptie, combaterea infractiunilor de violenta, protectia victimelor violentelor domestice, recuperarea prejudiciilor comise prin infractiuni

– Doresc sa multumesc magistratilor pentru rezultatelor obtinute in 2018 si pe parcursul mandatului meu.

Presedintele Klaus Iohannis participa, miercuri, de la ora 11.00, la prezentarea raportului privind activitatea din 2018 a Ministerul Public condus de procurorul general Augustin Lazar, iar de la sedinta va lipsi, pentru al doilea an consecutiv, ministrul Justitiei, Tudorel Toader. Sedinta are loc in contextul in care sute de magistrati din tara protesteaza fata de noile modificari ale legilor justitiei, prin Ordonanta de Urgenta.

Mai multi magistrati poarta banderole albe pe brat.

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.