Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la inaugurarea statiei de comprimare gaze naturale Podisor, din judetul Giurgiu, ca accesul la noi surse de gaze naturale si interconectarea cu pietele din Europa Centrala si de Est plaseaza proiectul BRUA in centrul eforturilor privind securitatea energetica si integrarea pietelor de gaze naturale din regiune. Seful statului a afirmat, de asemenea, ca sectorul energetic a fost grav perturbat in ultimul an de masuri hazardate, precum Ordonanta 114, si a subliniat ca urgenta zero este repararea “raului produs”.
„Accesul la noi surse de gaze naturale si interconectarea cu pietele din Europa Centrala si de Est plaseaza proiectul BRUA in centrul eforturilor privind securitatea energetica si integrarea pietelor de gaze naturale din regiunea noastra.
Consider ca pasii concreti facuti de Transgaz prin finalizarea a doua statii de comprimare, doua din trei, precum si prin acordurile subsecvente care urmeaza a fi incheiate, vor aduce Romania mai aproape de statutul de partener credibil si implicat in planul cresterii securitatii energetice in intreaga regiune.
Prin eforturile dumneavoastra, ca specialisti si oameni dedicati sectorului energiei, ma astept ca, la finele unei investitii de aproape 500 de milioane de euro, proiectul BRUA sa plaseze tara noastra in centrul celei mai noi si mai importante retele de transport al gazelor naturale din regiune.
Este indiscutabil faptul ca, in domeniul energetic, Romania se bucura de avantaje certe.
Resursa umana calificata, pozitia geostrategica, mixul energetic diversificat, productia importanta de gaze naturale si o puternica independenta energetica asigura Romaniei premise autentice pentru un parcurs strategic in viitor.
Din pacate, mai ales in ultimul an, sectorul a fost grav perturbat de masuri hazardate, precum cele ale vestitei deja, vestite in sensul cel mai negativ, Ordonante 114.
Efectele toxice ale guvernarii din ultimii ani au fost resimtite de fiecare roman, prin preturi record la gaze si energie electrica, dar si la bunuri de stricta necesitate.
Acum, urgenta zero consta in repararea raului produs de aceasta guvernare, iar in etapa urmatoare este esential sa ne concentram atentia spre viitor, spre ceea ce ne poate aduce o Romanie normala.
In primul rand, trebuie reglementata rapid situatia consumatorului vulnerabil, pentru sustinerea si protejarea acestuia.
Fenomenul de saracie energetica trebuie combatut prin extinderea infrastructurii de transport al gazelor naturale si aici rolul dumneavoastra este unul decisiv.
Trebuie sa ne asiguram ca, prin dezvoltarea infrastructurii, de beneficiile gazelor naturale se vor bucura toti cetatenii Romaniei, indiferent unde locuiesc, in mediul urban sau in cel rural, fie ca este vorba de Bucuresti, sau Botosani, sau Bolintin.
Avem oportunitatea, ca tara, de a fi in centrul retelei regionale de transport si de a deveni un important jucator regional in domeniul energiei.
Evident, un astfel de deziderat ambitios nu se implineste de la sine. De aceea, oamenii politici, decidentii guvernamentali, care vor fi in functiune in cateva zile, si actorii implicati in sectorul energetic trebuie sa lucreze impreuna, pentru obiectivele esentiale de securitate si independenta energetica.
In acest sens, alaturi de dumneavoastra, reprezentanti si angajati ai sectorului energetic deopotriva, trebuie sa ne setam ca obiectiv consolidarea rolului regional al industriei energetice romanesti si sa gandim permanent din perspectiva unei pozitii relevante in dinamica regionala actuala.
Va felicit, domnule director, pe dumneavoastra, pe toti cei care lucreaza in Transgaz, va doresc mult succes in continuare si, domnule director, promisiunile dumneavoastra de finalizare in termenii propusi a lucrarilor despre care am discutat, nu doar BRUA, ci si gazoductul Ungheni-Chisinau, si altele, le iau de bune si le predau spre urmarire si finalizare domnului Prim-ministru desemnat, care, cu siguranta, impreuna cu noua echipa, vor face sa se miste cu totul si cu totul altfel lucrurile.
Si, domnule Prim-ministru, ma astept sa luati din prima zi in mana aceste chestiuni si sa incepem sa dezvoltam Romania asa cum trebuie si asa cum poate, nu asa cum, din nefericire, s-a intamplat in ultimii ani. Situatii dintre cele mai ciudate – o investitie finalizata de, cred ca am retinut bine, 500 de milioane de euro, dar drumul pana acolo, prin grija unui baron pesedist, nu s-a realizat.” a declarat Klaus Iohannis.
La eveniment a participat si premierul desemnat, Ludovic Orban, care a declarat ca sectorul energetic romanesc este afectat de lipsa predictibilitatii si a subliniat necesitatea unor masuri urgente.
Presedintele Iohannis a afirmat ca statia de comprimare Podisor este o componenta importanta a proiectului BRUA, o reusita evidenta a Transgaz, dar si o referinta pentru transportul gazelor naturale din regiune.
Seful statului a mai aratat ca accesul la noi surse de gaze naturale si interconectarea cu pietele din Europa Centrala si de Est plaseaza proiectul BRUA in centrul eforturilor privind securitatea energetica si integrarea pietelor de gaze naturale din regiune.
Views: 0