Presedintele Klaus Iohannis isi asuma rolul de mediator al societatii si lanseaza un apel la unitate si renuntare la discursul bazat pe ura, promovat in ultima perioada, in pregatirea referendumului pentru familie.
”Atunci cand pacea sociala este pusa in pericol, si avem, din pacate, suficiente exemple in acest sens in ceea ce s-a intamplat in Romania ultimelor saptamani, in pregatirea referendumului pentru modificarea Constitutiei, este nevoie de o abordare matura si o deschidere catre dialog a tuturor actorilor relevanti din societate.
Primul pas catre restabilirea pacii sociale este abandonarea discursului urii si asumarea faptului ca numai prin toleranta putem depasi, impreuna, acele falii care risca sa ne dezbine.
Sa lasam trecutului toate aluviunile de ura, indignare, ganduri negre si sa ne indreptam energiile catre viitorul nostru! Sa facem pentru toti romanii o tara in care sa traim in buna intelegere, fara spaime si tulburari provocate de pericole imaginare!
Romania apartine tuturor romanilor! Desi diferiti, suntem toti romani si vrem sa mergem mai departe impreuna intr-o tara care si-a insusit si respecta principiile si valorile comune europene.
Reiterez aici angajamentul nostru ferm de a intreprinde toate demersurile necesare pentru evitarea, pe viitor, a oricaror actiuni care se fundamenteaza pe incalcarea demnitatii umane.”, a declarat Klaus Iohannis.
Presedintele a tinut sa precizeze ca Anul Centenarului ar trebui sa reprezinte unul al unitatii si al respectului drepturilor fundamentale.
”Celebrarea celor o suta de ani de la desavarsirea unitatii nationale trebuie sa se realizeze in spiritul respectului fata de drepturile si libertatile fundamentale. Nu trebuie sa uitam niciodata ca aproape jumatate din parcursul Romaniei moderne a fost marcat de dictaturi odioase.
Diferenta fundamentala dintre momentul remarcabil 1918 si tragicul an 1941 este tocmai modul in care inaintasii nostri s-au raportat la valori. Toleranta, solidaritatea, patriotismul civic au fost intelese atat de diferit si de contrastant la distanta de doar o generatie.
Fara democratizarea societatii romanesti si deschiderea ei catre minoritati, viabilitatea actului de la 1 Decembrie 1918 ar fi avut mult de suferit, riscand chiar sa nu fie recunoscut pe plan international. Centenarul Romaniei Moderne Unite se refera nu doar la trecutul nostru, cat mai ales la viitorul ei.
Daca, dupa un secol in care am infruntat furtunile istoriei, suntem cu totii in aceeasi casa, in Sala Unirii, putem spune ca ne-am insusit lectiile trecutului si ca putem avansa ca societate doar prin coagularea energiilor tuturor romanilor, prin acceptarea celuilalt si intelegerea faptului ca, desi putem fi diferiti, avem drepturi egale”, a mai declarat Klaus Iohannis.
Views: 0