Klaus Iohannis,inca un atac la PSD: Acea perioada marcata de diletantism s-a incheiat in sfarsit!

0
310

Klaus Iohannis a criticat fosta guvernare a social-democratilor. Seful statului a acuzat, luni, fostul Executiv PSD ca investitiile in comunitatile locale au fost facute prost si la discretia ”puternicilor zilei”.

Klaus Iohannis a declarat, luni, in cadrul unei intruniri a Asociatiei Comunelor din Romania si de fata cu sute de primari ai PSD, ca in timpul guvernarii social-democrate investitiile in comunitatile locale au fost facute prost si la discretia ”puternicilor zilei”.

”Am sustinut in repetate randuri ca dezvoltarea comunitatilor locale nu poate fi facuta fara a avea fonduri suficiente, dar si o dezvoltare predictibila. In ultimii ani am vazut unde se poate ajunge prin alocarea discretionara a fondurilor, dupa bunul plac al puternicilor zilei. A rezultat o dezvoltare haotica si, de multe ori, total ineficienta”, a spus Klaus Iohannis, la intrunirea a Asociatiei Comunelor din Romania.

Mai mult, seful statului a tinut sa precizeze ca Guvernul Orban are in vedre dezvoltarea comunitatilor locale

”Acea perioada marcata de diletantism s-a incheiat in sfarsit! Actualul Guvern are ca prioritate dezvoltarea comunitatilor localeProcesul de modernizare va demara imediat ce vom avea un Guvern legitimat de votul oamenilor si imi doresc acest lucru”, a spus Klaus Iohannis, la intrunirea a Asociatiei Comunelor din Romania”.

Totodata, Presedintele Romaniei, a vorbit, si despre risipa banului public, pe lucrari care nu sunt corect facute sau umflate din pix in facturi.

”Foarte multi dintre dumneavoastra ati implementat, in comunele pe care le reprezentati, proiecte finantate prin Programul National de Dezvoltare Locala. Si au fost bani multi, uneori, si proiecte reusite in multe cazuri. Banii investiti eficient inseamna intotdeauna dezvoltare, insa nu trebuie sa trecem cu vederea neajunsurile acestui program. Tocmai de aceea, spun raspicat: acest program trebuie regandit, nicidecum desfiintat. Nu cred ca este nimeni in aceasta sala care doreste sa mai asistam la acordarea banilor pe criterii politice sau la decontarea unor lucrari fictive sau prost realizate.

Risipa banilor publici trebuie stopata definitiv, iar acest lucru se poate realiza printr-o abordare coerenta si responsabila”, a precizat presedintele.

Klaus Iohannis a abordat si problema retelelor de gaze. Seful statului a afirmat ca trebuie extinsa reteaua de gaze in tara, mai ales in mediul rural.

”De asemenea, un program absolut necesar si care va aduce beneficii certe comunitatilor locale este cel care vizeaza extinderea retelei de gaze, anuntat deja de actualul Executiv. In 2018, de exemplu, s-au distribuit gaze naturale in doar 945 de localitati din Romania, ceea ce inseamna ca doar aproximativ o treime din populatie este conectata la reteaua de gaze. Este un procent ingrijorator, care trebuie sa ne determine sa actionam.

Mediul rural nu poate fi condamnat, la infinit, la saracie si subdezvoltare. Aproape jumatate din populatia Romaniei nu este conectata la sistemul de canalizare si doar unul din trei romani care locuiesc in mediul rural este deservit de sistemul public de alimentare cu apa.

Trebuie sa intram in normalitatea secolului in care traim, iar investitiile trebuie sa se realizeze tinand cont de nevoile din teritoriu.

Nu trebuie sa mai vedem parcuri excesiv pavoazate si costisitoare, amenajate in mijlocul campului sau la marginea satului, in conditiile in care localitatile respective nu sunt racordate la reteaua de apa si nici la reteaua de canalizare. Cu alte cuvinte, nu ne mai permitem sa avem subdezvoltare si risipa”, a explicat Klaus Iohannis.

Presedintele Romaniei a mai spus ca trebuie implicati tineriii in domeniul agricol, iar pentru asta este nevoie de programe dedicate dezvoltarii spiritului antreprenorial in mediul rural.

”Avem, totodata, nevoie de programe dedicate dezvoltarii spiritului antreprenorial in mediul rural, de posibilitati concrete de atragere a tinerilor in agricultura si de valorificarea intregului potential al patrimoniului cultural de care dispune fiecare colectivitate locala”, a spus Iohannis.

Presedintele tarii a mai explicat ca pentru functionarea si dezvoltarea autoritatilor locale este nevoie si de accesarea fondurilor europene, nu doar de alocarea banilor din bugetul statului.

”Daca tot vorbim despre bani, veti fi de acord cu mine ca alocarile de la bugetul de stat nu reprezinta singura sursa de finantare a functionarii si dezvoltarii autoritatilor locale.

Asadar, accesarea fondurilor europene trebuie sa constituie o prioritate pentru fiecare administratie din Romania si multi dintre dumneavoastra ati facut lucruri admirabile cu acesti bani. Asa cum stiti, in aceasta perioada se discuta, la nivel european, Cadrul Financiar Multianual, adica bugetul UE pe urmatorii ani, sursa acestor fonduri.

Am sustinut, chiar in ultima intalnire pe care am avut-o cu Presedintele Consiliului European, ca Politica de Coeziune si Politica Agricola Comuna trebuie sa aiba o finantare corespunzatoare si conditii de implementare flexibile, pentru ca doar asa pot fi recuperate decalajele de dezvoltare dintre statele membre ale Uniunii Europene”, a subliniat Klaus Iohannis.

Seful statului a vorbit si despre situatia educatiei, mai exact despre situatia neplacuta a scolilor din mediul rural. El a explicat ca este nevoie de ”reducerea discrepantelor dintre scolile din medii diverse, ceea ce presupune, evident, finantarea adecvata a scolilor din mediul rural si politici de atragere a cadrelor didactice”.

”Un alt subiect extrem de important la care vreau sa fac referire este educatia, un domeniu fundamental pentru viitorul Romaniei, care este, insa, marcat de numeroase disfunctionalitati.

Investitia in educatie inseamna investitia in viitor, iar copiii din mediul rural trebuie sa beneficieze de aceleasi conditii ca si cei care invata in marile orase.

Unul dintre obiectivele asumate prin proiectul „Romania Educata” este reducerea discrepantelor dintre scolile din medii diverse, ceea ce presupune, evident, finantarea adecvata a scolilor din mediul rural si politici de atragere a cadrelor didactice.

Depopularea satelor, abandonul scolar, accesul la educatia timpurie, lipsa spatiilor de invatamant sigure reprezinta mari ingrijorari. Pentru a gasi solutiile adecvate acestor probleme grave, unele chiar critice, este necesara o abordare integrata, pe termen lung, care sa implice atat autoritatile centrale, cat si pe cele de la nivel local. Cu alte cuvinte, sa nu mai „peticim”, ci sa cream programe concrete, gestionate riguros si, mai ales, predictibil, prin care scoala romaneasca de la sat sa ajunga si ea in secolul XXI”, a declarat seful statului.

De asemenea, Klaus Iohannis a mai spus ca este nevoie si de modernizatrea administratiei publice, dar si ca aceasta trebuie sa fie in slujba cetateanului.

”In fine, o alta problema la care vreau sa ma refer este nevoia de modernizare si eficientizare a administratiei publice. Administratia publica locala trebuie sa raspunda exigentelor actuale si sa se afle, mereu, in slujba cetateanului. Este absolut esential ca transparenta, integritatea, profesionalismul, corectitudinea si meritocratia sa guverneze administratia publica centrala si locala, astfel incat calitatea vietii romanilor sa se imbunatateasca, iar serviciile oferite de institutiile publice sa fie la cel mai inalt nivel.

Satul romanesc, dragii mei, are un potential urias de dezvoltare! Nu o spunem doar noi, ci o spun si strainii care ne viziteaza tara. Nu ne lipsesc nici ideile si nu ne lipseste nici forta.

Ce ne lipseste este un plan pe termen lung, o strategie clara si cu actiuni concrete pentru ca potentialul rural sa poata fi pus in valoare mai bine si mai eficient.

Iar acest plan trebuie sa aiba un obiectiv prioritar: sa punem punct acelor practici care perpetueaza si accentueaza inegalitatile dintre mediul rural si mediul urban.

Romania normala nu este aceea in care unii cetateni au mai putine sanse si oportunitati doar pentru ca locuiesc la sat. Fiecare roman, indiferent de locul in care traieste, trebuie sa aiba acces la servicii publice de calitate si sa gaseasca in administratia locala un partener onest. Aceasta este Romania normala pe care mi-o doresc si pe care romanii si-o doresc.

In final, va asigur de tot sprijinul meu in a gasi impreuna cele mai bune solutii, pentru ca dumneavoastra sunteti parte a acestui proces de modernizare.

Va indemn, asadar, sa contribuiti, in continuare, la bunul mers al comunitatilor pe care le reprezentati si astept cu mare interes intrebarile dumneavoastra”, a conchis Klaus Iohannis.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.