Presedintii Romaniei si Statelor Unite ale Americii, Klaus Iohannis si Donald Trump, au adoptat marti, la Washington, o declaratie comuna care priveste intarirea relatiilor dintre cele doua state, prima astfel de declaratie la nivel prezidential dupa adoptarea, in 2011, Declaratiei Comuna privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI.
Descriindu-l drept un document esential pentru dezvoltarea Parteneriatului strategic dintre Romania si SUA, presedintele Klaus Iohannis a afirmat ulterior intalnirii cu Donald Trump ca ”este prima data cand am facut acest pas”.
”Este un document foarte important pentru progresul Parteneriatului strategic dintre Romania si SUA. Este esentiala dezvoltarea acestui Parteneriat in toate domeniile sale, aducand la nivelul de excelenta al cooperarii politico-militare si de securitate si cooperarea economica, in domeniul energiei, inclusiv cea nucleara, unde este necesara o cooperare bilaterala intensificata, dar si in alte domenii“, a spus seful statului, intr-o declaratie sustinuta la Ambasada Romaniei in SUA, dupa intalnirea cu Donald Trump.
Declaratia adoptata de Iohannis si de Trump cuprinde promisiunea ca cei doi lideri vor actiona impreuna ”ca prieteni si aliati” pentru a avansa Parteneriatul strategic romano-american si marcheaza 30 de ani de la prabusirea comunismului in Romania si 15 ani de la aderarea tarii noastre la NATO.
Declaratia Comuna a Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, si a Presedintelui Statelor Unite ale Americii, domnul Donald J. Trump
Ca Presedinti ai Romaniei si Statelor Unite ale Americii, actionam impreuna, ca prieteni si aliati, pentru a avansa Parteneriatul nostru Strategic robust si durabil. Prin parteneriatul nostru, care se aprofundeaza, vom crea noi oportunitati pentru cresterea securitatii, dezvoltarii si prosperitatii, si pentru a raspunde mai bine provocarilor si responsabilitatilor globale pe care le impartasim.
Rememoram Revolutia din Decembrie de acum 30 de ani, cand romanii curajosi au inlaturat o dictatura brutala si au indreptat tara pe calea democratiei, a statului de drept si a economiei de piata. Anul acesta am marcat, de asemenea, cu mandrie, si aniversarea a 15 ani de la aderarea Romaniei la Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).
Impreuna, statele noastre au depus eforturi durabile pentru modernizarea fortelor noastre armate si pentru a ne indeplini angajamentele asumate in cadrul NATO cu privire la partajarea echitabila a responsabilitatilor. Militarii nostri actioneaza umar la umar pentru apararea libertatii si in vederea consolidarii posturii de aparare si descurajare pe Flancul Estic al NATO, inclusiv in Marea Neagra, care este de importanta strategica pentru securitatea transatlantica. De asemenea, cautam sa evitam riscurile de securitate care insotesc investitiile chineze in retelele de telecomunicatii 5G.
Romania si Statele Unite recunosc ca securitatea energetica este securitate nationala. Subliniem opozitia noastra fata de Nord Stream 2 si alte proiecte care ii fac pe aliatii si partenerii nostri dependenti energetic fata de Rusia. Resursele de gaze naturale din Romania au potentialul de a creste prosperitatea statelor noastre, precum si de a intari securitatea energetica a Europei. Romania si Statele Unite vor analiza modalitati de imbunatatire a climatului investitional in domeniul energiei in beneficiul ambelor tari. Mai mult, incurajam puternic colaborarea stransa a industriilor noastre pentru a sprijini obiectivele Romaniei in domeniul energiei nucleare civile.
Excelentul nostru parteneriat in domeniul aplicarii legii si al luptei impotriva coruptiei se bazeaza, in mod ferm, pe un angajament reciproc fata de statul de drept si o justitie independenta, care sunt puternic sustinute de poporul roman. Mai mult, subliniem ca buna guvernare constituie baza securitatii si prosperitatii noastre comune.
Romania si Statele Unite evidentiaza cu mandrie cresterea substantiala a schimburilor comerciale dintre cele doua tari, precum si interesul nostru comun pentru crearea unui climat investitional care sa ofere transparenta, predictibilitate si stabilitate. Prin urmare, ne angajam sa ne consolidam, pe mai departe, relatia comerciala si sa incurajam cresterea investitiilor in ambele tari.
Statele Unite isi reitereaza sprijinul pentru eforturile Romaniei de a deveni eligibila pentru intrarea in Programul Visa Waiver in conformitate cu cerintele legislatiei SUA.
Views: 0