La Intalnirea Cu Poezia Lumii

0
85

La Intalnirea Cu Poezia Lumii 1Craiova a fost dintotdeauna calea imperiala a circulatiei marilor valori culturale si stiintifice dinspre noi spre lume si invers. Aici au luat nastere idei indraznete in domeniul tehnicii, in matematica si in fizica, dar si in muzica si literatura. Nume precum Constantin Brancusi, Gheorghe Titeica, Nicolae Vasilescu-Karpen, Alexandru Proca, Theodor Aman, Corneliu Baba, Nicolae Coculescu, Simion Stoilov, Gogu Constantinescu, Nicolae Titulescu, Lola Bobescu, Ion Tuculescu, Marin Sorescu etc. au contribuit decisiv la progresul stiintei mondiale, la emanciparea gustului pentru frumos si la consolidarea ideilor umaniste fundamentale, schimband chipul Romaniei de-a lungul timpului.

De aceea, e aproape firesc ca in fiecare an, mari poeti ai lumii sa poposeasca la Craiova, spre a-l cinsti pe Mihai Eminescu, printr-un reflex normal de a impune emotia si visarea, caci, daca visezi, ciresii vor inflori a doua oara in suflet.

Citeste si :  Stefan Stoica , Presedinte PNL Dolj : Votul de duminica poate fi un vot care sa dea un semnal pentru schimbarea majoritatii in Parlament Romaniei.

Din fericire, poetii nu fac politica, nu emit doctrine si nu sunt supusi puterii. Pentru un creator a scrie inseamna a fi liber. Daca poezia nu se impune, ci se expune, cum spunea Paul Celan, autorul ei devine o fiinta libera, poate epuizata, dar atat de fericita. Si, in egala masura, va fi fericit si cititorul.

Putini la numar, mai ales in ultima vreme, poetii au dreptul sa fie ascultati, atunci cand afirma ca pe steaua lor nu exista noroi si ura, ci doar dragoste.

Poetii invitati la cea de-a VI-a editie a Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“ (16-21 septembrie 2018), dedicata Marii Uniri de la 1918, au privilegiul sa fie prezenti la Craiova, intr-un moment aniversar, cu o profunda reverberatie istorica si astfel impreuna vom cinsti prin intermediul cuvantului acest timp magic, cu rasfrangeri de lumina desferecata si cu sperante in zorii bucuriei adevarate.

Citeste si :  CNAIR a receptionat 103 autobasculante Ford cu lama si raspanditor !

La Intalnirea Cu Poezia Lumii 2

Articolul continua dupa recomandari

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Caci, oriunde vei fi, sa urmam indemnul lui Vintila Horia, olteanul care a scris capodopera Dumnezeu s-a nascut in exil: „Calator pe aprinse poteci / Peste vai ca o umbra amara / Pe izvorul de seara tremurand cand te-apleci / Adu-ti aminte de Tara “.

Poate, mai mult ca oricand, trebuie sa ne-amintim de tara, de stramosi, de istorie, de jertfele inaintasilor si, imi place sa cred, ca acest Festival merita sa fie un prilej minunat de intalnire cu altii, de prietenie, de pretuire a frumosului si a emotiei artistice.

Citeste si :  Craiovean de 19 ani cautat in Italia a fost prins ieri la Sopot

Nutresc speranta ca tot mai multi spectatori, tineri dar si politicieni, ce mereu sunt ocupati, vor fi partasi la manifestarile poetice si muzicale de la Filarmonica Oltenia, din Parcul Romanescu, de la Colegiul National „Elena Cuza“ etc.

Pentru ca poezia este painea de fiecare zi a celor care inca mai viseaza.

Ion Deaconescu

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.