
Banca finantatoare a depozitului de deseuri radioactive de la Kozlodui a declansat procedura de ancheta ca urmare a unei solicitari din partea av. Lucian Bernd Sauleanu, cofondator al Platformei Civice.Anti-Kozlodui fondata de Actiunea pentru Renasterea Craiovei, Asociatia C.R.O.N.O, Asociatia Civica pentru Viata si Pro Democratia Club Craiova. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), o institutie publica detinuta de 65 de tari si doua institutii interguvernamentale, este finantatorul depozitului pentru deseuri radioactive de la Kozlodui, prin KIDSF (Kozloduy International Decommissioning Support Fund.)
Platforma civica anti-Kozlodui a transmis initial o plangere catre BERD, indicand mai multe aspecte de nelegalitate ale proiectului depozitului de deseuri nucleare. Prima replica a venit din partea lui Valentin Seider, seful Departamentului pentru Siguranta Nucleara KIDSF al BERD. Acesta nu a oferit raspuns la toate argumentele punctuale formulate impotriva proiectului depozitului de deseuri si la intrebarile adresate, iar ca reprezentant al proiectului, s-a dezis de problemele legate de organizarea dezbaterilor si consultarilor publice in vederea realizarii analizei de impact asupra mediului in context transfrontiera, considerand ca acestea revin in totalitate autoritatilor locale romane. Concluzia lui Seider, aceea ca au fost indeplinite conditiile procedurale si nu exista motiv pentru stoparea finantarii, a fost considerata nefundamentata, intrucat depozitul de deseuri radioactive vine in contradictie cu prevederile Politicii Sociale si de Mediu a BERD, care trebuie respectate de proiectele finantate. Astfel, Platforma Civica a solicitat, mai departe, demararea unei anchete la nivelul BERD folosind mecanismul oficial de depunere a unei plangeri (Project Complaint Mechanism). Cererea a fost inregistrata in luna martie si urmeaza sa fie analizata in perioada urmatoare.
Banca a fost implicata in mai multe proiecte controversate pe care le-a finantat in ultimii ani, unul dintre acestea fiind chiar fabrica Kronospan din Sebes, impotriva careia locuitorii orasului au protestat ani la rand din cauza productiei de formaldehida, o substanta cancerigena care le pune in pericol sanatatea.
Views: 0