LANSARE DE CARTE la Aman

0
106

LANSARE DE CARTE la Aman 1Biblioteca Judeteana „Alexandru si Aristia Aman” gazduieste vineri, 13.07.2018, incepand cu ora 18:00, in sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, lansarea volumului „Sandokan se intoarce la lupta”, de Emilio Salgari – traducere din limba italiana de Marin Budica. Moderatorul evenimentului va fi Nicolae Marinescu.

Invitati:

Elena Parvu;
Liviu Epuran;
Carmen Fageteanu;
Pr. prof. Ioan Ioanicescu.

View post on imgur.com

„Ultimul dintre cele cinci volume incluse de traducatorul Marin Budica in ciclul romanesc „Lumea lui Sandokan”, al celebrului Emilio Salgari, tradus pentru prima data in limba romana pentru iubitorii de literatura de aventuri si lumi exotice, isi va intalni in curand cititorii! Cei interesati vor avea posibilitatea de a-si procura, cu acest prilej, si caseta cu integrala „Lumea lui Sandokan”: „Misterele junglei negre”, „Piratii din Malaesia”, „Tigri din Mompracem”, „Cei doi tigri”, „Sandokan se intoarce la lupta”. Un minunat cadou pentru cei care au promovat examenul de evaluare nationala pentru absolventii clasei a VIII-a sau pe cel de bacalaureat! Si lumea moderna are nevoie de Sandokan!”, Nicolae Marinescu.

Marin Budica s-a nascut la 28.01.1945, in comuna Scaesti – Dolj, locul in care a urmat cursurile scolii elementare (clasele I-VII). A absolvit scoala profesionala a Grupului Scolar Electroputere Craiova si cursurile serale ale Scolii Medii Nr. 3 (Colegiul National „Elena Cuza”), iar intre 1966-1971 si-a continuat studiile la Facultatea de Filologie – sectia romano-italiana, secundar limba engleza, a Universitatii din Craiova. A debutat ca prozator cu schita “Nedumerire”, in revista Ramuri, Anul I, nr. 3, octombrie, 1964, iar in perioada 1969-1971 a indeplinit calitatea de redactor al revistei studentesti craiovene „Cadran universitar”.

Citeste si :  Biblioteca Aman : Sa fim mai buni de sarbatori

A debutat editorial in 1994 cu volumul didactic „Limba si literatura romana pentru liceu, bacalaureat si admiterea in facultati”, coautor fiind prof. univ. dr. Ion Toma. In aceeasi categorie de lucrari didactice se inscriu si cartile: „Limba romana (fonetica, lexic, gramatica, stilistica). Subiecte date la examenele de capacitate si la admiterea in invatamantul superior” si „Limba romana – indrumar practic pentru examenele de bacalaureat si admitere in facultate”, ambele avandu-i coautori pe prof. univ. dr. Ion Toma si prof. univ. dr. Dumitru Ivanus.

Citeste si :  ZIUA CULTURII NATIONALE sarbatorita la Biblioteca Judeteana Alexandru si Aristia Aman

Dincolo de activitate publicistica curenta, Marin Budica s-a remarcat prin traducerile cu care a imbogatit literatura romana. Astfel, trei romane importante ale marelui prozator italian Alberto Moravia au fost traduse din italiana de Marin Budica: „Voyeurul (L’uomo che guarda)” – 2003, editia a II-a 2005, „Eu si el (Io e lui)” – 2004 si „Viata interioara (La vita interiore)”, in curs de aparitie. Traducerile in limba romana din literatura universala pentru copii si tineret s-au imbogatit ca urmare a adaptarilor volumelor „Sageata neagra (The Black Arrow)”, de Robert Louis Stevenson si „Micul lord (Little lord Fauntleroy)”, de Frances H. Burnett. Acestora din urma li se adauga traducerile volumelor semnate de scriitorul italian Emilio Salgari, parintele lui Sandokan, personajul cunoscut publicului romanesc din serialul cinematografic omonim. Printr-un efort exceptional, ce poate fi apreciat numai de traducatorii cu adevarat specializati, Marin Budica a adus in cultura romana: Lumea lui Sandokan, un ciclu de 5 romane aparute la editura Aius: „Misterele junglei negre”, „Piratii din Malaezia”, „Tigrii din Mompracem”, „Cei doi tigri”, „Sandokan se intoarce la lupta”.

Citeste si :  Lansare de carte la „Aman“

Biroul de Presa al Bibliotecii Judetene „Alexandru si Aristia Aman”

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.